Dr. Mezei Tünde

Urológus szakorvos jelölt

Orvosi egyetemi tanulmányaimat a Semmelweis Egyetemen végeztem. Az egyetem elvégzését követően a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológia osztályán kezdtem el dolgozni Prof. Tenke Péter irányítása alatt. A kórház urológiai ambulanciáján szerdánként rendelek 8-15 óra között.

Az urológián belül fő érdeklődési köröm a nőgyógyászati urológia.
Már az egyetem mellett elkezdtem dolgozni az Országos Mentőszolgálatnál részállásban, melyet a mai napig csinálok, mint mentőorvos.

Tisztelt Doktornő!

Lányom (22) születésekor kismedencei tágulatot diagnosztizáltak, melyet 1 éves korára 'kinőtt'. Azt szeretném megtudni, hogy később okozhat-e majd bármilyen, például veseproblémát neki, esetleg teherbeesés előtt kell-e valamilyen vizsgálaton részt vennie, vagy azzal hogy 1 éves korára kinőtte ezt, onnantól kezdve foglalkozni sem kell ezzel?

Köszönöm válaszát

Kedves Kamill!

Csecsemőkorban gyakran előfordul, hogy a 6 hetes UH vesemedence tágulatot ír le, majd idővel megszűnik. Amennyiben volt ez kontrollálva és nem 1 éves korában történt az utolsó UH, úgy azt gondolom hogy teherbeesés előtt nem kell külön ezért bármilyen kivizsgálásra elmennie. De ha azóta nem nézték akkor egy hasi UH ajánlott.
Üdv: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Azt szeretném megtudni, hogy a magas vérnyomásom miatt lehet-e vesebetegségem, vagy fordítva? Hogyan függ össze a kettő?

Nagyon köszönöm!

Kedves Laci!

A magasvérnyomás betegség közel 90%-ban nem ismert hogy miért alakul ki, 10 % van aminek ismert az eredete, ebbe bele tartoznak a vesebetegségek is. Ezt egy laborvizsgálattal könnyen ki lehet mutatni, vesefunkciós értékeket kell nézni. Bonyolult hormonális összefüggés van a veseműködés és a vérnyomás között.
Ha valakinek kezeletlen magas vérnyomása van az kihat az érrendszerre is, ezáltal károsítja a vesét (természetesen az összes szervet károsítja, nem csak a vesét), de a laborvizsgálat ezt is letisztázza.
Így ha a laborja rendben, jól be van állítva a vérnyomása akkor nem kell számolnia ilyen következményekkel.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Sajnos felfáztam, és idén már ez nem az első eset. Úgy érzem mindent megteszek, mégis "sikerül" felfáznom. Lehetséges, hogy ha egyszer felfázik valaki, akkor utána sokkal érzékenyebb lesz erre?

Köszönöm!

Kedves Bernadett!

Sajnos előfordulhat, illetve gyakran mondjuk, hogy alkati sajátosság lehet ha valaki gyakran felfázik. Természetesen egy kivizsgálást ez is "megérdemel", mert lehet hogy olyan baktérium okozza a panaszait amire a szedett gyógyszerek nem hatnak.
Amit megtehet az ügy érdekében, hogy sok folyadékot iszik, figyel rá hogy megfelelően legyen felöltözve, tőzegáfonyát szed.


Tisztelt Doktornő!

Mit lehet tenni olyankor, ha egyre sűrűbben akadozik a vizelet? Ez összefügghet a prosztata-nagyobbodással?

Kedves Lajos!

Vizelet akadozás az egyik vezető tünete a prosztata megnagyobbodásnak. Javaslom, hogy keressen fel urológust, mert a prosztata megnagyobbodás ilyen stádiumban gyógyszeresen kezelhető, illetve prosztatarák szűrést is ajánlatos megcsináltatni.

Tisztelt Doktornő!

Kérdésem az lenne, hogy a felfázásnak milyen szélsőséges tünetei vannak? Lehet a vizeletemben szemmel látható vér ilyenkor? Köszönöm szépen!

Kedves Tamara!

Azt hogy egy felfázás kapcsán véres a vizelete azt nem nevezném szélsőséges tünetnek, mert ez nagyon is jellemző. Riasztó és általában megijednek tőle a betegek, de ez a felfázást okozó baktérium egyik sajátossága.
Amennyiben ezt tapasztalja feltétlenül ajánlom, hogy keresse fel orvosát és egy vizelet tenyésztéses vizsgálatot is készítsenek.

A felfázás tünetei között szerepel a gyakori, sürgető vizelési inger, csípő vizeletürítés, véres vizelet, kifejezett alhasi görcsös fájdalom. Amennyiben ez lázzal, deréktáji fájdalommal, gyengeséggel társul akkor már inkább vesemedence gyulladásról beszélünk, ami feltétlenül orvosi kezelést igényel.

Kedves Doktornő!

Szeretném megtudni, hogy mik a prosztatarák jellemző tünetei?

Köszönöm!

Kedves Ottó!

A prosztataráknak, mint általában a legtöbb daganatos betegségnek nagyon szegényes tünetei vannak kezdetben. Egyértelmű, csak a prosztatadaganatra jellemző tünet nincsen. Produkálhatja a prosztatamegnagyobbodásra jellemző tüneteket, mint a vizeletelakadás, nehezebb vizeletürítés, vizeletsugár csökkenést.
Jellemzően a csontáttétek adnak már tünetet ami csontfájdalmat jelent.

Éppen a fentiek miatt nagyon fontos a rendszeres szűrés, ami PSA szint mérésből áll (vérvétel) ÉS fizikális prosztatavizsgálatból.

Volt már valakinek vesegörcse?
Milyen tünetei vannak a vesegörcsnek?

A vesegörcs (vese kólika) tünetei széles skálán mozoghatnak, talán a legjellemzőbb tünete a fájdalom. Ennek a mértéke és a lokalizációja is változhat. Enyhe tompa nyomó fájdalomtól egészen a szülési fájdalom erősségéig terjedhet a skála. A helye jellemzően deréktáji ami alhasba sugárzik, de akár szeméremajkakba vagy herezacskóba is sugározhat.
Gyakran kíséri hányinger, hányás, hasmenés.
A "klasszikus" vesegörcsös beteg nem tud kiegyenesedni, görnyedve jár a fájdalomtól, sápadt, verejtékes, gyakran hány.
Gyakori vizelési inger, véres vizelet, szúró-fájdalmas vizelés jellemezheti.
Amennyiben ezeket a panaszokat láz kíséri akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Kedves Doktornő!

47 éves férfi vagyok. Mostanában, körülbelül 1 hónapja állandó vizelési ingerem van, viszont az esetek többségében nincs vizeletem, esetleg akadozik, ürítéskor kissé fáj. Átlagosan 3 liter folyadékot fogyasztok el naponta. Mit tehetnék, hogy változzon a helyzet? Menjek el vizsgálatra?

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Tivadar

Kedves Tivadar!

Feltétlenül javaslom az orvosi vizsgálatot. Panaszai hátterében sokféle probléma állhat: fertőzés, prosztata megnagyobbodás, esetlegesen vesekő is okozhatja ezeket a tüneteket.
Fontos mielőbb kideríteni, hogy mi okozza a panaszait.
Üdvözlettel: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Múlt héten gyógyvizes fürdőzésen vettem részt és néhány nappal később alhas tájékon fájdalom jelentkezett, a vizeletem kissé opálos színű, a vizelést szúró fájdalom kíséri. Általában rétegesen öltözködöm, tehát nem gondolnám, hogy felfáztam. Lehet, hogy esetleg a fürdőzés során elkaptam egy fertőzést?

Előre is köszönöm válaszát!

Gigi

Kedves Gigi!

A felfázást, bár a neve nem erre utal, nem a hideg okozza, az maximum hajlamosító tényező lehet. A legtöbb esetben kimutatható kórokozó (baktérium) áll a tünetek hátterében, amit akár a fürdőzés során is elkaphatott, így mindenképpen azt javaslom, hogy egy vizelet vizsgálatra menjen el orvoshoz.
Tisztelettel: Mezei Tünde

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés