A banán lehet a legjobb fegyver a bőrrák elleni harcban
A régi banánhéjon látható fekete foltok az emberi bőrrák gyorsabb, könnyebb diagnosztizálásához segíthet hozzá, ami a túlélési esélyt is megnövelheti.

Amikor a banán megérik, a héján kisméretű, kör alakú fekete foltok jelennek meg, amelyeket a tirozináz enzim okoz. Ugyanez az enzim jelen van az emberi bőrben is, a leghalálosabb bőrrák típusban, melanómában szenvedő emberek bőrében pedig kifejezetten nagy mennyiségben mutatható ki. A svájci kutatócsoport ezt a felfedezett hasonlóságot használta fel arra, hogy egy daganat-szkennert fejlesszen ki, amelyet aztán hosszú ideig finomítottak és teszteltek banánhéjakon, mielőtt továbbléptek volna az emberi szövetre.


A svájci fizikai és analitikai elektrokémiai laboratórium munkatársai először arra a következtetésre jutottak, hogy az enzim megbízható jelzője a melanóma növekedésének. A daganat legkorábbi, 1-es stádiumában az enzim alig mutatható ki, a 2-es stádiumban elterjedtté válik, és egyenlően eloszlik, a 3-as stádiumban pedig eloszlása egyenlőtlenné válik – ekkorra a daganat már elkezd továbbterjedni a többi szervre is.


Minél hamarabb kimutatják a daganatot, annál jobb a túlélés esélye. Az Amerikai Rák Társaság szerint a betegek 10 éves túlélési aránya 95 százalék abban az esetben, ha a daganatot az 1-es stádiumában diagnosztizálják, és ez az arány 43 százalékra esik vissza, ha a daganatot csak a 3-as stádium közepén mutatják ki.


A kutatócsoport kifejlesztett egy szkennert, és az eszközt banánhéjak foltjain tesztelték, amelyek körülbelül ugyanolyan méretűek, mint a melanómás foltok az emberi bőrön.
„Azáltal, hogy gyümölcsökön dolgoztunk, még a humán szövettani vizsgálatokon végzett tesztelés előtt kifejleszthettünk és kipróbálhattunk egy diagnosztikai módszert” – magyarázta az Angewandte Chemie című szaklapban közzétett tanulmány szerzője, Hubert Girault.


A szkenner nyolc rugalmas mikroelektródával rendelkezik, amelyek a fésűfogakhoz hasonlóan helyezkednek el, és a bőrön végighaladva megmérik a tirozináz mennyiségét és eloszlását. A kutatók szerint a rendszernek köszönhetően hamarosan nem lesz szükség az olyan invazív vizsgálatokra, mint amilyen a biopszia. Girault azt is hozzátette, a laboratóriumi tesztek azt is kimutatták, hogy az eszköz a rákos sejtek elpusztítására is alkalmas lehet, melynek következtében feleslegessé válhat a biopszia, sőt akár a kemoterápiás kezelés is.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁR 25 13:36:12/