Háziszerek légszomj ellen
Nem csak krónikus betegségek - például asztma - esetén kínozhat bennünket légszomj, a megfázásos időszakban sokan szembesülhetnek légzési panaszokkal. Számos népszerű háziszer ismert, ami gyors enyhülést igér, de melyik szer igazán hatásos és hoz gyors javulást légszomj esetén?

Mi segít légszomj esetén?

Számos háziszert és praktikát ismerünk légzési nehézségek ellen. A kiváltó okok között szerepelnek az allergiás reakciók, a krónikus betegségek és a megfázás. Utóbbi esetén a légszomjat a bedugult orr vagy a makacs köhögés okozza, amire a legegyszerűbb gyógymód, ha sok folyadékot iszunk. Tea fogyasztása különösen ajánlott, mert segíti a szervezetet a letapadt nyák feloldásában, hogy a légutak végre felszabaduljanak.


Megfázás okozta légszomj esetén érdemes kipróbálni a levendula, orvosi pemetefű, menta, citromfű, közönséges orbáncfű vagy libapimpó teákat, illetve a fokhagyma vagy a spárga forrázatát. 

További, kissé szokatlan kombinációkat is bevethetünk: próbálja ki a az erőlevest mustárral, vagy a teafűvel főzött tojást légszomj vagy légzési problémák esetén. Utóbbit így készítse el: 2 tojást és kb. 15 gramm teafüvet főzzön meg fél liter vízben. Ha elkészült a keménytojás, vegye ki a vízből, azonnal hámozza meg, majd tegye vissza a forrásban lévő teavízba addig, amig teljesen el nem forrt a tojások alól a víz.

A kamilla gőzének jótékony hatása gyors enyhülést hoz: nedvesíti a nyálkahártyát is ellazítja a hörgőket, emellett a kamilla gőze fertőtleníti a felső légutakat és könnyíti a légzést. Tovább fokozhatjuk a hatást, ha a gyógyszertárban beszerzünk egy orrzuhanyt és nyákoldó hatású készítményt. 

Meleg borogatással is próbálkozhatunk légszomj esetén. Nagyon meleg vízzel nedvesítsen be egy törölközőt, alaposan csavarja ki, és helyezze a beteg csupasz mellkasára. Takargassa be a beteget, aki legalább 30 percig maradjon a borogatással, betakargatva az ágyban. Ennyi idő kell legalább, hogy a borogatás kifejthesse hatását, ellazíthassa a légzőizmokat, segíthesse a légúti váladék feloldását, felköhögését. Hideg borogatást fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre használhatunk. A borogatásokat asztmás betegeknél is alkalmazhatjuk, és az ő panaszaikat is enyhítheti a gőzfürdő, vagy a gyógyteák fogyasztása.


Gyors segítség légszomj esetén

Súlyos, általában allergiás reakció következtében fellépő légszomj, fulladásos tünetek esetén fontos, hogy gyorsan cselekedjünk. Ha Ön az érintett, próbáljon meg nyugodt maradni, és tudatosan, lassan és mélyen vegyen levegőt. 

Sokaknak az ásításhoz hasonló légzés hoz enyhülést, emellett bizonyos testtartások is megkönnyítik a levegővételt. Próbálja ki a “kapus” vagy a “kocsis” testtartást: a “kapus” tartás esetében álló helyzetben kezével támaszkodjon a térdeire. A “kocsis” tartás esetében széles terpeszben üljön le egy székre, és az alkarjával támaszkodjon a combjára. 

Ha az akut, súlyos légszomj nem enyhül, mindenképp hívjon mentőt vagy az orvosi ügyeletet. Hosszan tartó légzési nehézségek esetén is érdemes egy orvost felkeresni a tünetekkel.

Forrás: www.symptomat.de - fotó: FromSandToGlass (flickr.com)
2015 SZE 01 14:06:47/