Dr. Kaszó Beáta

Allergológus és klinikai immunológus, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász

1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szereztem általános orvosi diplomát.
Egyetemi éveim után Szolnokon, a Hetényi Géza Kórház gyermekosztályán kezdtem munkám, ahol a gyermekgyógyászat minden területével megismerkedtem.

1989-től a Heim Pál Gyermekkórházban dolgoztam.
1992-ben csecsemő- és gyermekgyógyászat szakorvosi képesítést szereztem.
A következő években két fiammal otthon voltam.
1999-től a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben dolgoztam, ahol érdeklődésem a tüdőgyógyászat és allergológia felé fordult.
2002-ben gyermektüdőgyógyászat, 2007-ben allergológia és klinikai immunológia szakvizsgát tettem. 
2007 őszén, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet bezárását követően magánrendelést indítottam. Emellett a pilisvörösvári szakrendelőben látok el gyermekeket (rendelések).

Tagja vagyok a
  • Magyar Orvosi Kamarának,  
  • Magyar Gyermekorvosok Társaságának,  
  • Tüdőgyógyász Társaságnak és a
  • Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaságnak.

Kedves Doktornő! 5 éves kislányunk közösségbe kerülése óta rendszeresen bronchitises, vagyis szeptembertől tél végéig újra és újra beteg lesz. Két hete B típusú influenzát állapítottak meg nála, amire Tamiflut kapott. Valamennyi tipikus tünet eltűnt, kivéve egyet, a hasmenést, ami a fertőzés kezdetén nagyon erős hasfájáshoz társult (láz- és fájdalomcsillapítót kapott). Jelenleg már két hete folyékony vagy néha kissé formált a széklete, ami a diéta ellenére sem változik (az orvos diétát nem is tartott indokoltnak), probiotikumot adunk neki, de sajnos semmi nem változik. A kérdésem az lenne, hogy ez normálisnak tekinthető-e vagy vigyem újra a rendelőbe, esetleg kórházba, hogy megnézzék, mi okozhatja a nem múló hasmenést. Tartok tőle, hogy betegek között ismét elkaphat valamit, az állandó bronchitis miatt le lehet gyengülve az immunrendszere. Hozzáteszem, hogy egy erős, az átlagosnál aktívabb kislányról van szó, aki nagyon szereti a gyümölcsöt, zöldséget és vitaminokat is rendszeresen kap, semmire nem allergiás (allergiavizsgálat még korábban megtörtént). Válaszát hálásan köszönöm!

Kedves Kérdező!
A fertőzést, követően hosszú ideig, akár hetekig is elhúzódhat a hasmenés, mert a bélnyálkahártya csak lassan regenerálódik. Hogy szükséges-e vizsgálatokat végezni/szakorvoshoz fordulni, azt a hasmenés mértéke határozza meg. Ha erős, naponta többször jelentkezik, nagy mennyiségű, nem sikerül pótolni az elvesztett folyadékot, szükség van rá. Ezt beszélje meg háziorvosukkal. Javaslom a probiotikumok közül az Enterol szedését. (Nem mindegy, melyik probiozikumot választjuk. Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Üdvözlöm!
Az én problémám egyik kategóriába sem tartozik de remélem önhöz áll a legközelebb. Nekem nagy problémát jelent az alvás. Ha súlyzós, testépítő edzést végzek nagyon rossz az alvás minősége. Ha tartósan leállok az edzéssel kb. 3 hét után kezdek rendbe jönni. Amint visszatérek, aznap este jön a probléma. Viszonylag hamar elalszom és sokat álmodok éjszaka, de iszonyú fáradt vagyok reggel, karikásak a szemeim, egész nap álmos vagyok és fáradt, ingerült, kedvtelen, függetlenül attól mennyit alszom (7-8-9-10 órát). Nem megy az edzés és nem tudok egyáltalán fejlődni, az állóképességem gyengül. Megpróbálok nem törődni a problémával, függetlenül attól mennyire fáradt vagyok, de egy ideje már el kezdett fájni a váll ízületem és térdem, és visszafele fejlődök. 20 éves koromban heti 5 napot edzettem mindenféle kiegészítő nélkül és semmi bajom nem volt. Akkor guggoltam/fekve nyomtam 90/100kg-al most meg 60/65kg-al és nem fejlődök semmit már több mint egy éve . Most 29 vagyok és nagyon rossz a helyzet pedig csak heti 3x edzek. Mindegy, hogy intenzíven edzek vagy nagyobb szünetekkel. Kipróbáltam délelőtti, délutáni edzésidőpontokat is, hatástalan. Az étrendem szinte tökéletes, bőséges fehérje és lassan felszívódó szénhidrát mennyiséggel. Ezek mellett nagyon sok táplálékkiegészítőt is kipróbáltam. Fehérjéket, vitamincsomagokat, alvás elősegítő készítményeket. Orvosnál is voltam már. A vérképem rendben van. Írt fel melatonin-t, az sem segített, viszont ő ajánlott egy Lasea nevű levendula készítményt. Elkezdtem használni de nem vettem észre jelentős különbséget. De nyaralás alkalmával szedtem tovább és kb. 1 hét után már tudtam rendesen aludni, és azt vettem észre, hogy teltebb lettem, szinte dagadtak az idáig csoffadt izmaim, fizikailag sokkal jobban éreztem magam, nem voltam fáradt. Mikor folytattam az edzést kb. 1 hétig kipihenten ébredtem és ezután fokozatosan romlott az alvás minősége és visszatértem a szörnyű nyaralás előtti állapothoz. Azt veszem észre ha csak lazán (alig megerőltetően) edzek az jó hatással van az alvásra. De amint szeretném kicsit odatenni magam végem van, nem alszok, vagyis alszok csak reggeli állapotom nagyon rossz. Már több személyi edzőt is felkerestem de nem tudtak újat mondani. A mellékvese működésemnek és ezen belül a tesztoszteron vagy kortizonszintnek lehet köze a tüneteimhez? Először 24 éves koromban jött elő a probléma és azóta is tart. Mit tehetek ez ellen?? Nagyon köszönöm a segítségét!!
Tisztelettel: C. Tibor

Kedves C. Tibor!
Kérdése nem tartozik a szakterületeimhez.
Azt gondolom, panaszának nem szervi betegség lehet oka, inkább az edzés mennyiségével lehet a gond, hiszen alvásproblémái – saját megfigyelése szerint – akkor jelentkeznek, amikor többet edz. Azt javaslom, beszéljen újra abban járatos szakemberrel.
Üdvözlettel,
Dr. Kaszó Beáta

Kedves Doktornő!
Kislányom tíz hónapos, már nem szoptatom. Pár hete sárga az orra és sokszor az arca is. A szeme nem. Háziorvosa azt tanácsolta, ne adjak neki répát és sütőtököt. Így is tettem. Egy hèt is eltelt, de a sárgaság nem múlik. Mitől lehet ez? Már nagyon aggódom. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!
Ennyi információ alapján, vizsgálat nélkül nehéz megítélni, hogy szükség van-e vizsgálatokra. Javaslom, beszéljen háziorvosukkal, hogy javasolna-e vérvételt (vérkép, májfunkció).
Üdvözlettel,
Dr. Kaszó Beáta

Tisztelt Doktornő!

14 éves fiamnak poratka 1 és poratka 2-re 7/15 -ös értéket mutat a bőrön elvégzett allargiatesztje. Kérdésem az lenne, hogy választhatja -e a festő szakmát továbbtanulásnál?
Hiszen nem a porra allergiás, hanem az atka ürülékre.
Válaszát köszönöm!

Kedves Kérdező!
Választhatja, mert az atkaallergia leginkább olyan helyeken jelentkezik, ahol sok porfogó (szőnyeg, kárpitozott bútor, lakástextil) van.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Tisztelt Doktornő!

Dolgozhat-e egészségügyben az, akit gyermekkorában asztmával kezeltek?

Kedves Kérdező!
Igen, dolgozhat.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Tisztelt Doktornő!

Ön szerint is okozhat asztmát az felnőtt korában, ha valaki 1 éves kora előtt már kapott antibiotikumos kezelést? Kislányomnak sajnos volt része ilyenben, ezért érdekelne válasza!

Nagyon köszönöm

Kedves Kérdező!
Nem pontosan értem a kérdést. Az asztma kialakulása független az antibiotikum-kezeléstől. A betegség bármely életkorban megjelenhet.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Kedves Doktornő!

11 hónapos gyermekemen észrevettem, hogy a kis bőrén mintha enyhe ekcémás tünetek jelentek volna meg. Arra gyanakszom, hogy mivel még anyatejet is kap, és mostanában több tojást fogyasztottam mint eddig, ez lehet-e valamilyen ételallergia a picinél? Most nem eszem több tojást azért a biztonság kedvéért. Aggódom ..

Köszönöm válaszát!

Kedves Kérdező!
Lehet, hogy gyermeke allergiás, de nem csak az ételek, hanem a környezeti allergének (pl. háziporatka, penészgomba, stb.) is okozhatnak ilyen bőrtüneteket. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy az ekcéma hátterében nem mindig sikerül igazolni allergiát.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Tisztelt Doktornő!

Miért nem adható 1 éves kor alatt a gyermekeknek halhús? Milyen anyag található benne, amire allergiásak lehetnek a gyerekek?

Köszönöm szépen

Kedves Kérdező!
A halak sokféle (és fajtánként változó) allergiát okozó fehérjét tartalmaznak. Ezek az anyagok erős allergének, ami azt jelenti, hogy fogyasztásuk esetén könnyen kialakulhat az allergia.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Kedves Doktornő !
Kis unokámnál (17 hónapos ) szeretnék ételallergia tesztet csináltatni. Ugyanis Fragilis X szindrómával született és a lányom nem ad neki tejes illetve glutén tartalmú élelmiszer, mivel az ételallergia is hozzájárul a késői fejlődéshez. Ki végez ételallergia vizsgálatot ?
Másik kérdésem: a fiamnak (40 éves) évek óta viszket az orra. Hiába küldöm szakorvoshoz nem hajlandó elmenni. Mi lehet az orrviszketés oka ?

Kedves Kérdező!
Ételallergia vizsgálatot allergológiai, gasztroenterológiai, bőrgyógyászati szakrendeléseken végeznek, de nem minden rendelőben. Ezért azt javaslom, hogy amikor bejelentkeznek a rendelésre, kérdezzék meg, hogy ott van-e lehetőség a teszt elvégzésére.
Orrviszketést okozhat fül-orr-gégészeti betegség (valamilyen helyi oka lehet) vagy allergia, de vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani az okát.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Kedves Doktornő!

Testvérem munkája során sokféle vegyi anyaggal érintkezik, melynek következtében már a keze teljesen allergiás mindenre, már a gumikesztyűre is, melyet eredetileg azért használt, hogy kivédje a vegyi anyagokkal való közvetlen érintkezést. Mit tehet? Sajnos munkakört nem tud változtatni... Köszönöm szépen!

Kedves Kérdező!
A tüneteket a kesztyű anyaga, a latex szokta okozni. Ilyen esetben meg kell próbálni latexmentes kesztyű használatával. A tüneteket pedig helyileg, hidratáló és gyulladáscsökkentő krém rendszeres alkalmazásával lehet megszüntetni. Javaslom, testvére forduljon személyesen bőrgyógyászhoz.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Tisztelt Doktornő!

Milyen tünetei lehetnek az allergiás náthának? Ez felnőttkorban kialakulhat szinte egyik napról a másikra?

Köszönöm!

Kedves Kérdező!
Az allergiás nátha bármely életkorban kialakulhat. Tünetei: tüsszögés, orrfolyás, - viszketés, - dugulás.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Kedves Doktornő!A gyermekkori asztmáról olvastam, hogy az esetek nagy részében kinövi a gyermek felnőttkorára, ez valóban igaz?
A másik kérdés, hogy a elérhető -e a teljes gyógyulás, vagy tünetmentesség a gyerek felnőttkorára?
Köszönettel,

Kedves Kérdező!
Igen, a gyermekkori asztma kinőhető. Ez elsősorban a vírusfertőzések által kiváltott asztmára igaz, de az allergiás asztma is megszűnhet.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

KB 10 évvel ezelőtt lettem érzékeny egyes virágporokra. Előtte 30-35 évig semmilyen tünetem nem volt, aztán 1-2 év alatt kellemetlen tünetek alakultak ki. Könnyezett a szemem, folyt az orrom, zárt szobába vágytam. Többször allergia elleni tablettát is bevettem, de azok csak a tüneteket tompították, el nem tüntették. Aztán 4-5 év tartósan erős allergiás szezon után csökkenni kezdtek a tünetek. Igaz, hogy még nem múltak el, de ma már tabletta nélkül is simán elviselhető egy-egy szezon. Ez normális változás és az immunrendszer edzi magát? Ha igen, akkor mivel lehet ezt elősegíteni?

Kedves Kérdező!
Az allergia rendkívül változékony betegség, emellett a pollenkoncentráció évről évre változik, ami befolyásolja a tünetek erősségét. A leggyakrabban használt kezelés (allergiaellenes antihisztamin tabletta, gyulladáscsökkentő orrspray, szemcseppek) a tüneteket enyhítik. Egyetlen oki kezelés mai ismereteink szerint a specifikus immunterápia. Ennek során tisztított, standardizált allergénkivonatot juttatunk a szervezetbe, fokozatosan növekvő adagban, így a beteg szervezete "hozzászokik" az allergénhez, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Tisztelt Doktornő!

Immáron 6 éve használok hajfestéket, körülbelül 3 havi gyakorisággal. A legutóbbi festés során már a felkenés elejétől kezdve viszketés és csípő érzés lépett fel a fejbőrömön. 10 perc után le is kellett öblítenem. Használtam már ilyen márkájú terméket többször is, azonban most fordult elő ilyen probléma először. Mi lehet a gond? Esetleg allergiás lettem a hajfestékre?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!
Igen, lehet, hogy a hajfesték valamelyik összetevőjére alakult ki allergia. Ilyen esetben a hát bőrére tapasztott, úgynevezett "epikután" tesztet kell végeztetni, mely kimutatja, mire érzékeny.
Üdvözlettel
Dr. Kaszó Beáta

Kedves Doktornő!

Annyi lenne a kérdésem, hogy az asztmára való hajlam örökölhető-e?

Válaszát köszönöm!

Kedves Kérdező!
Igen, a hajlam örökölhető.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Tisztelt Doktornő!

Van egy 3 éves kisfiam, aki az utóbbi hónapokban allergia-szerű tüneteket produkál (tüsszög, viszket a szeme, folyik az orra, vagy éppen eldugul). Feleségemmel pollenallergiára gyanakodunk, szerintünk nem megfázás, de biztosan szeretnénk megtudni, hogy mi is áll a háttérben. Ezért fordulnék Önhöz azzal a kérdéssel, hogy ilyen kiskorú gyermeknél milyen vizsgálatokat lehet elvégezni ennek kiderítésére?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Aggódó Apuka!
Akár a bőrteszt, akár a vérből történő allergiavizsgálat elvégezhető.
Üdvözlettel:
Dr. Kaszó Beáta

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés