Dr. Mezei Tünde

Urológus szakorvos jelölt

Orvosi egyetemi tanulmányaimat a Semmelweis Egyetemen végeztem. Az egyetem elvégzését követően a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológia osztályán kezdtem el dolgozni Prof. Tenke Péter irányítása alatt. A kórház urológiai ambulanciáján szerdánként rendelek 8-15 óra között.

Az urológián belül fő érdeklődési köröm a nőgyógyászati urológia.
Már az egyetem mellett elkezdtem dolgozni az Országos Mentőszolgálatnál részállásban, melyet a mai napig csinálok, mint mentőorvos.

Tisztelt Doktornő!
46 éves vagyok és kb. 5 éve prosztata problémákkal küzdök. Több orvosnál is jártam ,de semmilyen elváltozást, okot nem találtak. Volt UH, vérvétel, sperma tenyésztés minden negatív. Sabal pálma kivonatot tartalmazó készítményt ajánlottak, meg egyféle gyulladáscsökkentőt írt az egyik orvos, de azt nem tudtam szedni a mellékhatások miatt.
Panaszaim mikor erősebben mikor alig jelentkeznek. Az első időszakban voltak inkább erősebb tünetek… Panaszaim az alábbiak:
- Gyakori égő csípő vizelés (kis mennyiség ürül)- Ez mostanában ritkán fordul elő, éjszakai vizelési inger nem volt
- Égő, fájdalmas ejakuláció- Mostanában ez annyiban változott, romlott, hogy legtöbbször el sem jutok az ejakulációig..vagyis pontosabban nem ürül ondó a végén, vagy ha igen akkor nagyon kevés és vizes, hígabb állagú. Színe, szaga normális.
- Gáttáji fájdalom, diszkomfort érzés
- Libidócsökkenés
- Merevedési probléma
Tanácstalan vagyok, mert érdemben egy orvos sem foglalkozott a problémámmal, mondván a vizsgálatok nem mutatnak semmit, de attól még a tünetek ott vannak és sajnos van amelyik romlott is az idő alatt.
Volt olyan orvos aki azt mondta az ejakulációs problémáknak semmi köze a prosztatához , az agyban dől el.
A másik azt mondta, hogy lehetnek prosztata gyulladásnak a tünetei és akár maradandó is.
Esetleg valami góc a szervezetben okozhatja a prosztata gyulladást? Egy fogászati góc esetleg? Kimutatható valamivel egyértelműen, hogy egy gócos fog lehet e baj okozója?
Prosztata masszázs utáni mintavétel kimutathatja, hogy esetleg nem valami baktérium, vagy vírus okoz ott gyulladást?
Mit tanácsol hova forduljak a problémámmal, mert a városomban (Miskolc) 5 urológusnál is voltam már és az Uh, vérvételen és egy sima ondómintán kívül másféle vizsgálatot egyik sem rendelt el, mondván ezek negatívak. De akkor mi okozza a tüneteket??
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
K. Laci

Kedves László!

Panaszai hátterében valóban állhat krónikus prosztatagyulladás is, de több dolgot is érdemes lenne kizárni amik a panaszait okozhatják. A vizelet és vér vizsgálaton túl esetleg egy hólyagtükrözés is szóbajöhet, vizelet sugarát is érdemes lenne megmérni stbstb.
A városában dolgozó urológusokat nem ismerem jól, de biztos vagyok benne, hogy lehet találni lelkiismeretes orvost aki érdemben tudna foglalkozni a problémáival. Én a közvetlen kollegáim közül nyugodt szívvel ajánlok bárkit, de érdemes olyan szakembert felkeresni aki például kifejezetten foglalkozik az urológiai fertőzésekkel. Ezt az interneten könnyen ki tudja deríteni.
Üdv
Mezei Tünde

Kedves László!

Panaszai hátterében valóban állhat krónikus prosztatagyulladás is, de több dolgot is érdemes lenne kizárni amik a panaszait okozhatják. A vizelet és vér vizsgálaton túl esetleg egy hólyagtükrözés is szóbajöhet, vizelet sugarát is érdemes lenne megmérni stbstb.
A városában dolgozó urológusokat nem ismerem jól, de biztos vagyok benne, hogy lehet találni lelkiismeretes orvost aki érdemben tudna foglalkozni a problémáival. Én a közvetlen kollegáim közül nyugodt szívvel ajánlok bárkit, de érdemes olyan szakembert felkeresni aki például kifejezetten foglalkozik az urológiai fertőzésekkel. Ezt az interneten könnyen ki tudja deríteni.
Üdv
Mezei Tünde

T,Dr.Nő!

Páromnál 1hónapja az éves nőgyógyászati szűrésnél(saját kérésre)kenet vétel után
ureaplazmát mutattak ki.Elmondása szerint csak velem volt szexuális kapcsolata 14 éve (ennyi ideje élünk együtt).Engem 6hónapja kezelnek krónikus prostatitissel(nem bakteriális) májusban volt ondó tenyésztésem negativ lelettel! Azóta csak óvszerrel vagyunk együtt.Fórumokon olvasva,szakorvosok szerint ez a betegség(ureaplazma) főként nemi érintkezéssel terjed,de senki nem tér ki a "főként"lehetőségekre! Tudtommal ez a baci a levegőn hamar elpusztul.Kérdezem én,hogy ha nem volt mással a párom,hogyan kaphatta meg??

Kérem segitsen nekem!

Tisztelettel: János

Kedves János!

Ureaplazma fertőzés valóban nemi úton lehet összeszedni, de ez a baktérium soksok éven keresztül (ez lehet akár évtized is)akár tünetmentesen is élhet a szervezetben. Egy sima ondó tenyésztésnél ureaplazmát nem biztos hogy vizsgálnak, így az hogy az Ön ondó tenyésztése fél évvel ezelőtt negatív volt ez nem jelenti azt, hogy Ön esetleg nem hordozza a fertőzést, ezt általában külön kell kérni az urológusnál, mert ezt egy speciális laborban végzik el.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Hólyagnyaki merevség diagnosztizálása/kizárása, illetve a gyulladt prosztata megtekintése céljából végzett tükrözéshez mi a megfelelőbb eszköz, a hajlékony vagy a merev? Úgy tudom, utóbbi használata férfinál elég kellemetlen tud lenni.
Köszönettel: Leonárd

Kedves Leonárd!

Férfiaknál mindenképpen javasolt hajlékony eszköz használata, sokkal kevésbé kellemetlen és diagnosztikai értéke megegyezik a merev eszközével.

Üdv
Mezei Tünde

Üdvözlöm doktornő!Kérdezném hogy a potenciál zavar egyet jelent az impotenciával?Tisztelettel József!

Kedves József!

Az impotencia definició szerint az erekcióra képtelenséget jelenti, ami miatt terméketlen marad a férfi. Potenciál zavar alatt általában merevedési problémát értünk, ettől még lehet normális a spermaszám.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő.

Annyi kérdésem lenne csak hogy ma magyarországon létezik-e férfi fogamzásgátlás. Tabletta gél stb formában. A vaszektómia kizárva részemről. Van-e ennek valami módja. Előre is köszönöm a válaszát.

Tiszteleteel Norbert.

Kedves Norbert!

Jelenleg Magyarországon nem létezik ebből a célből törzskönyvezett gyógyszerkészítmény. Csak a műtéti megoldás van egyelőre.

Üdv

Tisztelt Doktornő! 4 hónapja műtöttek, csípőprotézist kaptam. 3 hete vizelettenyésztést végeztettem, mert a kórházban katétert kaptam, majd fertőzést, erre gyógyszert, ami után el is múltak a tüneteim, de szerettem volna tudni, h maradt e hátra belőle valami /ekkor még nem tudtam a fertőzés okozóját/. A tenyésztés esbl multirezisztens e colit mutatott ki. Csíraszám 10.5. Két urológust és két ortopédorvost kérdeztem meg ez ügyben, válaszuk megoszló volt. Az egyik urológus azt mondta, h kezeljük ki. 4 hatóanyagra nem ellenálló/Meropenem; Imipenem; Amikacin; Gentamicin/ Gentamicin injekcióval. A másik urológus azt mondta, h ne, mert, ha visszatér, akkor már lehet, h semmivel nem lehet kezelni. Most a többi labor eredményem rendben van, ha komoly bajt okoz, csak akkor javasolja a kezelést. Kisebb baj esetén olyan hatóanyagút írna fel amire ellenálló, mert nem lőné el azt az 1 max 2 esélyemet. Mindkét urológus azt mondta, h nem fertőző a betegség. Emiatt is nagyon aggódom, hisz nem szeretném a gyermekeimnek, vagy a férjemnek tovább adni. Továbbá az egyik ortopéd orvos azt mondta, h kezeltessük, tekintettel a proti műtétemre, a másik azt mondta, h ne. Az utóbbi szerint rengeteg idősebb nőben benne van ez a kórokozó, ráér akkor kezelni, ha a következő beültetésre sor kerül. Történetem után a kérdésem az lenne, h Önnek mi a véleménye? Megfertőzheti a baktérium a protézist? Miért ilyen ellentétesek a vélemények? Hogyan döntsek így felelősség teljesen? Ha nem fertőző a betegség, akkor hogyan kapják el mások, pl. kórházi dolgozók is? Ha ne kezeltessem Gentamicinnel, van erre valami jó alternatív megoldás? A neten olvastam ilyeneket, h Walurinal, D-mannose, nitrofurantion, teák. Melyikkel próbálkozzak? Nagyon megterhel idegileg ez a fertőzés, pont e félelmem miatt halogattam a műtétet nagyon sokáig, és még hátra van a másik csípőm is :(. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Judit

Üdvözlöm.

Két kérdéssel fordulok Önhöz.
Két-három hónapja a péniszem alsó felén megjelent egy piros kemény pötty a napokban pedig még egy . Mi lehet ez? (Mindig óvszerrel védekeztünk).
A másik pedig, hogy noha nem vagyok körülmetélt a makkom mégis száraz. Lehet attól, hogy könnyen hátrahúzódik a fitymám és néha úgy marad alvás közben illetve simán gyaloglásnál vagy az ok máshol keresendő?
Előre is köszönöm válaszát.

Tamás

Üdvözlöm!
Olyan problémám lenne, hogy 3 hete volt fitymafék eltávolító műtétem, mert rövid volt és feszült, illetve erekció közben csak éppen a makk alá tudtam a bőrt hátrahúzni.
A probléma, hogy a bőrt most is ugyan addig tudom hátrahúzni, éppen a makk alá, egy kicsivel se tovább.
Lehetséges , hogy ez relatív szűkület? És ha igen akkor erre mi a megoldás? Illetve ezt az orvos hogyan vizsgálja meg, hiszen nyugalmi állapotban nem látszik semmi, erekció közben pedig szintén semmi mivel nem tudom hátrafeszíteni a bőrt. Hogy állapítja meg a szűkület helyét?

Kedves Márk!
A probléma oka lehet fitymaszűkület. Amennyiben relatív szűkületről van szó, úgy általában a beteg panaszaira hagyatkpzva állítjuk fel a diagnózist, nem kell erekciót produkálni a fendelőben. Megoldásként első körben szteroidos krémet javasolunk, ha ez nem segít akkor a műtét jön szóba, ami körülmetélést jelent.

Üdv

Üdvözlöm! Kedves doktor nő már nagyon kivagyok lelkileg és testileg is! 27 éves vagy lassan 1 éve vannak heretáji problémáim és krónikus prosztata gyulladásom!
Nem is tudom, hol kezdjem már mindenen túl vagyok, kezdeném azzal hogy 70 napig szedtem levofloxacint és Brexint kaptam hőterápiát de nem javulok. Most volt vér és vizelet ami negatív lett aztán a vizelet tenyésztés is negatív lett!
A panaszaim állandó jobb oldali here illetve mellékhere fájdalom,vizelés közben szúr a jobb herémbe ha leülök szúr ,érzékeny gáttáji erős fájdalom ha lefekszem akkor feszít a far csont és a mellékhere,bármilyen fájdalom csillapítót beveszek nem használ:( Most gyógyteákat iszom ami a vizelésemet segíti a vizelésem normális nincs éjszakai vizelésem,nincs lázam a herém nincs megduzzadva mitévő legyek ? Köszönöm szépen a válaszát.

Tisztelt Doktor Nő!
Az édesanyám nevében szeretném a tanácsát kikérni.
Most ő 76 éves és kb 2 éve szinte folyamatos húgyúti gyulladása van. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy 44 éves korában eltávolították a méhét és a petefészkeket. Semmilyen hormonpótlást nem kapott, mivel nem voltak hőhullámai. Két évvel ezelőtt kezdődtek a panaszai, állandó vizelési kényszer, vér és genny a vizeletben. 2-3 hetente antibiotikumos kezelés, kétszer végeztek tenyésztést, ami után specifikusan kapott antibiotikumot. 3 hónapig szedett Uro-Vaxom-ot. A kúra után 2 héttel kezdődött minden elölről. Most felírt az urológus Ovestin tablettát három hónapra. Az lenne a kérdésem, hogy elég ezt a három hónapos ösztrogén kúrát végigcsinálni, vagy innentől ezt szedni kell? Ebben a korban nincsenek veszélyei a hormonpótlásnak ( egyszer volt trombózisa, magas vérnyomásra kezelik)?

Kedves Gabi!

Természetesen a hormonpótló kezelésnek megvannak a kockázatai, érdemes lenne először kenőcsként használni és annak a hatástalansága esetén áttérni a szisztémás gyógyszerre.

Üdv

Tisztelt Doktornő!

2 éve elég nagy trauma ért, fogytam 2hónap alatt 14 kg-t és előjött az éjjeli sűrűsödő vizelési inger! Ennek hatására elmentem urológushoz, aki prostata túltengés II-es stádiumot írt a leletre! A vérvétel és a vizelet vizsgálat is negatív volt! Tamsulosin pharmacenter 0,4mg gyógyszert írt fel az orvos! Ezt el is kezdtem szedni, de pár hét elteltével az aktusok során egyre gyakrabban és nagyobb intenzitású retrográd ejakuláció lépett fel! Fél év eltelte után abba hagytam a gyógyszer szedését! Meglepődtem, mert pár nap múlva teljesen megszűnt a fent említett probléma! A vizelési problémáim is jelentősen csökkentek! Lehet e rám nézve valami káros hatása a gyógyszer nem szedésének? Nagyapám prosztata rákban hunyt el.... Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Jani

Kedves Jani!

A fent említett gyógyszer a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott vizelési panaszok csökkentésére jó, semmi káros hatása nincsen ha abbahagyja a szedését, nyilván ha újra panaszai lesznek akkor érdemes újra elkezdeni szedni. Az évenkénti prosztatarák szűrés viszont nagyon fontos!!!

Üdv
Mezei Tünde

Tiszteletem! Érdeklődöm, hogy 40 év betöltése miatt éves munkahelyi egészségügyi alkalmasság miatt szükségem lenne urológia vizsgálatra, melyről mindenképpen eredmény igazolás is szükséges el tudja -e végezni illetve mikor és hova kellene mennem?
Üdv
Zsolt

Kedves Zsolt!

A területileg illetékes szakrendelőt keresse ez ügyben, ők az illetékesek.

Üdv

Tisztelt Doktornő!
32 éves vagyok rendszeresen élek nemi életet,van párom.Tegnap nagyon véres volt az ondóm teljesen sötét piros az egész.Előtte 4 nappal jelentkezett akkor még alig volt piros.Viszont már pár hónapja már volt ilyen de akkor barnás szine volt.Akkor pár hétig tartott aztán elmult.Fájdalmat nem érzek vizeletürítéskor sincs panaszom.Mitől lehet ennyire véres az ondóm?

Kedves Tamás!

Mindenképpen javasolt urológus felkeresése, sok mindentől lehet véres az egészen banális dolgoktól pl. túl intenzív nemi élet az egészen súlyos problémákig pl. prosztatarák. Ezért érdemes alaposan kivizsgáltatni a probléma okát.

Üdv

Tisztelt Doktornő!

Kérdésem volna. Kismedencei fájdalom szindrómával nyűglődöm immár egy ideje. Legalábbis ennek nyilvánították állapotomat kórokozó híján. Tavaly jobb híján hólyagtükrözés merült föl. Ezt merev eszközzel végezték, és csak félig sikerült, a hólyagba "a belső záróizom feszessége miatt behatolni nem lehet", ezenkívül ilyenek állnak a leletben, hogy "a prosztata rozsdabarna felrakódásokat tartalmaz, a mirigyekből sűrű, törmelékes váladék ürül". Az orvos a beavatkozás közben valósággal szörnyülködött, "atyaúristen", "hogy néz ki", "csupa szutyok", ilyeneket mondott. Aztán kaptam egy zsák antibiotikumot, úgy találomra.
Azóta már egy netes válaszolódoktor kétségbe vonta a fenti diagnózist, szerinte nem lehet a cisztoszkóppal így belelátni a prosztatába… Idén újra megnéztek, de hajlékony eszközzel, és az égvilágon semmit se találtak.
Mármost az oké, hogy beszedtem egy raklap gyógyszert a kettő között, de sokkal jobban nem vagyok. Azon gondolkodom, miből adódhat a két lelet közti ordas különbség. Laikus tippjeim:
1. segített a rengeteg antibió, csak még nem érzem.
2. a merev eszköz kipréselte a trutymót a prosztatából, így láthatóvá vált a sok szörnyűség, ami a hajlékony csővel nem (saját agyalmány).
3. a kontrollvizsgálatot rezidens kislány végezte, aki egész egyszerűen még nem elég gyakorlott.
Önnek mi a véleménye, kedves Doktornő?

Kedves Máté!

Tulajdonképpen az első és második felvetése helyénvaló lehet, a harmadikkal nem értek egyet mert ha valóban olyan szörnyű lett volna a kép akkor az még egy laikusnak is feltűnt volna.
Nem igazán írt a panaszairól, hogy milyen tenyésztéseket végeztek ( vizelet, húgycsőváladék, ondó, prosztatamasszázs utáni vizelet) mikortól vannak panaszai, javultak-e ezek a kezelések hatására, milyen antibiotikumot szedett, mennyit, szedett-e más gyógyszert (gyulladáscsökkentő, Pollstimol)???
Ha kicsit bővebben leírja akkor tudok érdemben esetleg pontosabb választ is adni.
Üdv

Tisztelt Doktornő!
Kérdésem a következő lenne.Másfél hete körülbelül focizás közben elég érzékeny helyen talált el a labda.Amit akkor kihevertem és komoly fájdalmaim sem voltak.Viszont 2 napra rá(szerdai napon volt a foci és pénteken kezdődtek a problémák) elkezdett szórni a bal alhasam egy pontja.Ez 1-2 nap után eltűnt,viszont utána nyomó érzés jött elő a bal herémben.Csomót nem érzek.A bal alhasamba is visszatért egy nyomó érzés.Nem fáj csak ilyen idegesítő nyomásérzet van!Vizeletem normális.Aktus közben sincs problémám!Lázam és egyéb problémám sem adódott.Széklet is normális.
Eddig vártam vele,de nem múlt el!
Mindenképpen keressek fel egy urológust?Tudna tanácsot adni mi lehet a problémám oké?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:Gábor

Kedves Gábor!
Mindenképpen érdemes megmutatni, egy ultrahang vizsgálat sokat segíthet.
Leírás alapján nem gondolnám, hogy komoly probléma, egy ilyen rúgásba sajnos ez belefér, mint panasz. Minél többet kellene feküdni és pihenni, ez kulcsmomentuma lenne a mihamarabbi gyógyulásnak, de ne hagyja ki az orvosivizsgálatot sem.
Üdv

Tisztelt Doktornő!

26 éves, magas, vékony férfi vagyok. A jobb oldali herém fölött egy érzékeny, puha részt tapintok (nem igazán csomó). Sokszor más cselekvés közben is kellemetlen, nem feltétlenül fájó érzés van benne. Lehet ez herevisszér? Olvastam, hogy a jobb oldali here esetén jóval ritkább az előfordulása.
Okozhat ez jobb oldali hasi fájdalmat is? [Vagy: okozhat a hasi fájdalom herepanaszokat?]

Válaszát előre is köszönöm!
Németh Márk

Kedves Márk!

Mindenképpen javasolom hogy keressen fel egy urológust. Természetesen lehet herevisszértágulat, ami valóban okozhat hasi panaszokat is, de előfordulhat hogy egy cystat tapint a mellékherében.

Üdv

Tisztelt Doktor Nő!
30 éves nő vagyok, még nincs gyermekem. 3 éve kezeltek ún. „hiperaktív hólyag szindrómával” ,amire először Uroxalt kaptam, amitől jobb volt, de a rengeteg mellékhatása miatt áttértünk Descalon, majd Vesicare tablettára, ami az elején hatásosnak bizonyult, majd a későbbiekben nem.
Azóta ez sokkal rosszabb lett. Napközben sokszor fél-egy óránként kell wc-re mennem, gyakorlatilag már a munkámat sem tudom tökéletesen ellátni, éjszaka pedig kb. 2 óránként, ami az éjszakai alvásomban rettentően zavar.
Amit észrevettem, ha úgymond „rástresszelek”, pl. utazás, előadás, akkor fokozódnak a tünetek, olyannyira, hogy sokszor még a 20 percet sem bírom ki ilyenkor.
Viszont egy teljesen átlagos élethelyzetben, mindenfajta stressz hatás nélkül, pl. itthon a tv előtt is rám tud törni iszonyat erős vizelési inger, amikor is, akár 5 percenként el kell menjek wc-re, úgy, hogy ilyenkor a vizelet mennyisége jelentős, akár a 2-3 dl-t is eléri mindösszesen 5-10 perc alatt, a vizelet színe viszont teljesen átlátszó.
A folyadékbevitellel nincs összefüggésbe, egy nap alatt kb. 1 litert iszok meg.
Bármilyen fajta vizeletvesztés nem történt sosem.
Nőgyógyászatilag rendben vagyok, hormonok stb., urológiailag is, ultrahang, „nagy labor” alapján is.
Ebben szeretném a segítségét kérni, mit javasol, vagy milyen ötlete van ennek kezelésére, mivel lassan babát szeretnénk, ami félek, fokozhatja a problémát.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Juhos Csilla

Kedves Csilla!

Sem az Ön problémája, sem a helyzete nem egyszerű. Sokan küzködnek hasonló gondokkal és nagy türelmet és bizalmat követel ennek a problémának a kezelése. Annyit előrejáróban tudok mondani, hogy a tapasztalatok alapján a gyermekvállalás segíteni szokott a probléma kezelésében, a hormonális változások jótékony hatással vannak (általában)

Nem szoktam konkrét orvost ajánlani de most kivételt teszek, javaslom, hogy keresse fel dr. Lovász Sándor urológust, aki biztosan sokat tud Önnek segíteni. Van egy honlapja a www.holyagfajdalom.hu, ott megtalálja a Doktor úr elérhetőségeit is. Nyugodtan hivatkozzon rám.
Üdv

Kedves Doktornő!

Egy lassan aktuális és gyakran visszatérő témával kapcsolatban szeretném a véleményét kérni.
Nővérem kisfia 2 éves elmúlt, ilyenkor ahogy hallom már rendszeresen előjön a védőnők és gyermekorvosok által talán túlságosan is kedvelt fütyi kérdés. A picúr kukaca még nem húzható hátra mert még nem oldódott a sejtes letapadás és nyugati modern szakirodalmak határozottan állítják, hogy ez 5 de akár 6-7-8 éves korig is oldódhat magától, tehát ha normálisan tud pisilni és nem gyullad be akkor nem indokolt sőt nem javasolt semmilyen orvosi beavatkozás. Viszont az itthoni gyermekorvos és gyermeksebész doktornő már nagyon szorgalmazza hogy "meg kell csinálni". Ön fiatal dotornő aki nyilván nyitott az új módszerekre és emberséges bánásmódra ezért kérdezem hogy ebben az igencsak megosztó témában nem kellene e végre egységes álláspontot kialakítani aminek köszönhetően nem kínoznak az orvosok egészseges gyerekeket, akikben egy ilyen beavatkozás ki tudja milyen frusztrációt okoz később. Az is érdekes hogy 4 gyermekkori barátnőm él Angliában, Németországban és Ausztriában egytől egyig fiúgyerekekkel és az ottani orvosok ledöbbenve hallgatták mikor az ezzel kapcsolatos itthoni álláspontot mesélték nekik a kérésünkre. Ennyi erővel mindenkinek kioperálhatnánk a féregnyúlványát nehogy begyulladjon valamikor később. Elnézését kérem hosszú lett, várom megtisztelő válaszát és szakmai véleményét.
Üdvözlettel: Kriszta

Kedves Krisztina!

Az urológusok mai álláspontja szerint sem kell ezzel foglalkozni, legkésőbb az első szexuális aktus vagy maszturbáció megoldja ezt a dolgot (kellemes mondjuk akkor sem lesz) Természetesen, ha panaszt okoz, húzódik, viszket, kellemetlen (kisfiú gyakran a fütyijéhez nyúl, vakarja stb) akkor foglalkozni kell vele, ilyenkor javasolom gyermekurológia felkeresését mert ott megvannak a bevált módszerek arra, hogy fájdalommentesen meg lehessen oldani a dolgot.
Ez azonban nem összekeverendő a másik "fütyi" problémával a fitymaszűkülettel, amivel viszont foglalkozni kell, de jó hír, hogy itt is a konzervatív terápia (ami krémezést jelent és nem azt a most is sok háziorvos által alkalmazott húzkodást, hátratépést) nagyon jó hatásfokkal működik.
Üdv

Kedves doktorno
Nagyon nehezen tudok felizgulni
Es ha sikerul akor nagyon gyorsan megpuhul
Nincs az a valami ami tartana
Szexualis eletem nula
Felesegem sajnalom csak, mert szeretnem kielegiteni
Kulonos bajom nincs
Se fajdalom
Semi
Mivel tudnam a potencijat nevelni?
Koszonom

Kedves Róbert!

Mindenképpen javasolnék egy urológiai kivizsgálást, mert ennek a hátterében állhat urológiai betegség, érdemes kizárni ennek a lehetőségét még mielőtt potencianövelő kezd el szedni az ember.
Üdv

Tisztelt Doktornő!
Tegnap egy buliban megerőszakolt egy vazelinnel feltöltött nemiszervű "úriember", természetesen gumi nélkül. (Nem bennem ment el)
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e komolyabb bajom?
Válaszát előre is köszönöm

Kedves Anna!

Természetesen lehet baja. Sajnos a terhesség sem zárható ki illetve a nemi betegségekre is le kell szűrnie magát (HIV, szifilisz, HPV, stb)
Mindenképpen forduljon orvoshoz illetve remélem a feljelentést is megtette a rendőrségen.
Üdv

Tisztelt Doktornő!

Egy lassan 7 hónapja tartó folymatos intenzív tünetekkel járó betegséggel szenvedek, amire eddig senki nem tudott nekem válaszolni, hogy mi lehet ez, és hasznos gyógymódot sem sikerült rá javasolnia senkinek

Nos , tüneteim a következők:
A péniszemen folyamatosan kis méretű piros sebek jelennek meg. Körül belül egy két hét alatt gyúgyulnak, de ahogy az egyik eltűnik, kb 5 nap után kijön máshol. Ez csak és kizárólag a figyma bőr részét érinti. Gyakran nagyon enyhén de viszketek, és amikor frissek, víztiszta folyadék jelenik meg rajtuk. Mindemellett hol erősebb, hol enyhébb, mindig egyoldali (néha jobb néha a bal) oldali lágyék és here fájdalmak jelentkeznek. A fájdalom a nap folyamán vándorol egyik oldalról a műsikra és gyakran az alhasba is. A harmadik tünet, ami ezekkel együtt jelentkezik, a hugycsőben egy nem fájó de kellemetlen szúró jellegű érzés minden vizelés után, és nemi aktus esetén az ejakuláció után. Jártam már urológusnál, bőr és nemibeteg gondozáson, túlestem vérvételen (fogalmam sincs mit néztek) és vizelet vizsgálaton (ez esetben sem tudom mit néztek), nemibeteg gondozáson kenet vizsgálat is történt amely első alkalommal egy baktérium fertőzésről tanúskodott, 4 doboz antibiotikumot írtak fel nekem elfogyasztásra, ezt megtettem. Ezután a második kenet vizsgálat negatív volt. Ez nagyon szuper, de a tüneteim (igaz enyhébbek mint kezdetekkor) ám hét hónapja nem múlnak. Ami az urológiát illeti, prosztata vizsgálaton, alhasi és here ultrahangon is átestem, és mindenhonnan úgy küldtek el, hogy szerintük semmi bajom. A nemi életemtől teljesen függetlenek a tünetek. Partneremmel folyamatosan védekezünk és a legelső alkalommal amikor orvoshoz fordultam azt az instrukciót kaptam, hogy szigorú óvszer használat és semmiféle orális dolog. Ezeket szigorúan tartjuk azóta is. De a nemi érintkezés köztünk ezek miatt a sebek és a fájdalmak miatt nagyon leredukálódott.

Mi lehet ez a betegség, vagy ennek a tünet eggyüttesnek az oka?

A válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Cs. Dániel

Kedves Dániel!

Valóban nagyon összetett panasza van és megmondom őszintén nincs ötletem, hogy mi lehet a baja, írta, hogy az antibiotikumos kezelésre javultak a panaszai, ez akkor a fertőzést támasztja alá. Érdemes lenne tovább szedni az antibiotikumot gyulladáscsökkentővel kombinálva, de ha továbbra is panaszai vannak és minden tenyésztés és vizsgálat negatív, kizárták a bőrgyógyászati betegségeket is, allergiát stb akkor esetleg érdemes lenne elgondolkodni a körülmetélésen.
Üdv

Tisztelt Doktornő!Én egy 56 éves férfi vagyok péniszem mindössze 11 cm merev állapotban.Több netes pirulát kipróbáltam eredménytelenül.Pénisz hosszabbitó mütéten gondolkodom az esetleges veszélyével együtt,úgy érzem nincs veszteni valóm.Az lenne a kérdésem,hogy növekedési hormonnal még próbálkozak .

Kedves Péter!

Sem a netes pirulák, sem a növekedési hormon nem fog eredményt hozni, így felesleges pénzkidobás. Gondolom utánaolvasott kicsit a statisztikáknak, az átlagos pénisz hossz 14 es 16 cm között mozog, azonban 2015-ben készítettek egy tanulmányt, hogy a hölgyek milyen péniszméretet preferálnak hosszútávú kapcsolatban, az eredmény 12,2 cm lett.
Üdv

Tisztelt Doktornő!

Sokat olvastunk az interneten a "probléánkkal" kapcsolatban, de eddig nem találtunk sajnos választ azokra a kérdésekre, amik foglalkoztatnak minket a feleségemmel.

Láttuk korábbi kérdésekben, hogy nyíltan válaszol kínosabb témákban is, ezért reméljük, hogy a mi kérdéseinkre is fog.

Feleségemmel mi is mindketten szeretjük az anális együttléteket. Heteroszexuálisak vagyunk, de mindketten élvezzük ezt az erogén zónánkat.

Korábbi kérdezők már részben feltették a minket foglalkoztató kérdéseket, amikre adott válaszaiból részben meg is kaptuk mi is a válaszokat.
Ami továbbra sem derült ki egyértelműen számunkra, hogy az extrémebb anális erotika (tágítás, ökölszex) egyértelműen káros?
Vagy a kellő fokozatosságot betartva teljesen veszélytelen?
Tehát az Ön véleménye szerint nyugodtan lehet a szabályok betartása mellett ilyen formában is együtt lenni?
A tágításnak van egy "maximuma", ami még egész biztosan nem okoz egészségkárosodást (nyilván a fokozatosságot maximálisan figyelembe véve)? Elnézést, ezt a kérdést jobban nem tudom megfogalmazni. (gondolunk itt akár 2 kézfejre, vagy nagyjából dupla ököl méretű segédeszközre)

Korábbi kérdésben azt írta, hogy a végbél előesés amit a korábban kérdező pár szex közben tapasztal, megegyezik azzal, amit az ilyen betegségben szenvedők tapasztalnak...
Ha csak szex közben, a tágítás hatására esik előre a végbél, de a hétköznapokban széklet ürítéskor nem, akkor az ettől függetlenül már egy kialakult beteg állapot, vagy egészséges?

Sajnos a legtöbb helyen az ilyen jellegű kérdéseket az orvosoknak nem tudjuk feltenni, így nagyon hálásak vagyunk Doktornőnek azért, hogy válaszol!

Tisztelettel:
Csilla és Gergő

Kedves Csilla és Gergő!

Egyértelműen nem kijelenthető, hogy káros az extrémebb anális együttlét, de természetesen a tágításnak is van egy maximuma, ami egyénenként változik, illetve nyilván ez "gyakorlással" növelhető ez a maximum. Azért nehéz konkrét választ adni mert ez egyéni, hogy ki mennyit bír. Érdemes azonban medencefenéki tornát végezni, ha ilyen örömöknek hódolnak, hogy megerősítsék a záróizmokat, így a funkciójukat jól tudják majd végezni. Azt gondolom, hogy a fokozatosságot figyelembe véve nyugodtan élhetnek ezekkel az örömökkel. Ha csak tágítás közben tapasztalnak előesést az teljesen normális, fiziológiás, azt nem tekintjük betegségnek.
Üdv

Tisztelt Doktornő,
Férjemmel két napja együtt töltött éjszaka után, ma reggel erős alhasi fájdalommal ébredtem, vizeléskor késszúráshoz hasonlító érzésem van. A vizelési ingerem nem lett sokkal sűrűbb, de a fájdalom vizelés ürítésekor változatlanul fájdalmas.
Mivel nem mertem nekimenni ezzel a tünettel a hétvégének, felkerestem a szakrendelőben az urológiát.
Az eredmény "1 kereszt" lett - 2x1 Ciprinol 500 mg filmtablettát kaptam, 5 napon keresztüli szedéssel.
A mellékhátások elolvasása után megijedtem, nagyon erős gyógyszernek tűnik a tünetemhez. Kérdésem az lenne, hogy látatlanban az ön véleménye is ez az erős tabletta szedése lenne?
Válaszát előre is köszönöm!
Kamilla

Kedves Kamilla!

A legújabb protokoll szerint nem komplikált húgyúti fertőzéskor nem szükséges antibiotikum szedése, ugyan annyi idő alatt gyógyul ha gyulladáscsökkentőt szed, sok folyadékot iszik.
Üdv

Kedves Doktornö,
ureaplasma, mikoplazma fertozes okozhat férfinél nagymértékü meddöséget?
Válaszát köszönöm. Horváthne

Tisztelt Horváthné!

Nagymértékű meddőség nem létezik, valaki vagy meddő vagy nem, a kettőnek nincs fokozata. Mindkettő fertőzés okozhat férfi meddőséget, csakúgy mint nőit ezért érdemes egy meddő párt szűrni és ha az eredmény pozitív akkor antibiotikummal kezelni.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
Már régóta (körülbelül 2éve) olyan problémám van, hogy vizelés után, ha leülök , vagy tüsszentek, vagy ha csak sétálok, kisebb mennyiségű vizelet még távozik.
Vizelés után, ha kicsit megnyomom a herék mögött a prosztatámat, szintén távozik még némi vizelet, ráadásul egy hónapja merevedési problémáim is akadtak.
Új munkahelyem van és hajnali 4:20 kor kelek, eleinte azt gondoltam ez miatt nincs reggeli merevedésem. Olyan mintha normál állapotban is "puhább,kisebb, lötyetebb" lenne a péniszem. Van egy új párkapcsolatom, még nem feküdtünk le egymással, de még ott se alakult ki igazi merevedésem...
Voltam urológusnál, Ő azt mondta, hogy prosztata gyulladásom van, írt fel gyulladáscsökkentőt(zadex 60mg), illetve antibiotikumot(levnibiot 500mg) plusz proxelan-t.
Tudom így látatlanban nehéz,de Ön szerint mi lehet a probléma?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Richárd!

A kolléga által felállított diagnózis abszolút felelős lehet a panaszaiért, érdemes végigszedni a gyógyszereket, ha nem változnak a panaszok akkor amerevedési problémákat érdemes kivizsgálni egy andrológusnál. Az, hogy vizelés után pár csepp vizelet mozgásra távozik normálisnak tekinthető, ezért érdemes "kirázni" vizelés végén a húgycsőben maradt vizeletet
Üdv
Mezei Tünde

Kedves Doktorno!

Elnézést a zavarásért, nagyon szégyellem a problémámat de már akarok kezdeni vele valamit.A makkom oldalso részén PPP pottyok jelentek meg ami nagyon kellemetlen!
A Doktorno tud valamit amivel ezt eltudom távolitani?Vagy esetleg Maga eltudná ezt távolitani?Nagyon szégyellem de nem merek férfi urulogushoz fordulni.18 éves vagyok

Válaszát elore is koszonom!

Kedves Krisz!

Problémájával bőr és nemibeteg gondozót kell felkeresnie, ők tudják diagnosztizálni hogy mitől alakultak ki a foltok.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Dr. Mezei Tünde!

Egy korábbi kérdés-válaszában olvastam az anális szexre adott tanácsát, ami bennem egy kérdést vetett fel.
Párommal mi is rendszeresen élünk az örömszerzés ezen fajtájával.

A kérdésem az volna, hogy az Ön véleménye szerint az extrémebb méretű anális tágítás, öklözés stb járhat e bármilyen egészségkárosító hatással?
Gondolok itt az olyan jelenségekre, mint például a végbél-előesés.
Ez az aktus közbeni, tágítás általi végbél-előesés ugyan az mint amit az ilyen betegségben küzdők tapaszalnak?

Illetve kérdés az is, hogy ha ez a jelenség csakis és kizárólag az anális tágítás alkalmával jelentkezik, akkor ez veszélytelen?

A végbél ilyen jellegű ingerlése okozhat bármi problémát?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv:
Tímea

Kedves Tímea!

A végbél előesés amit aktus közben tapasztalnak ugyanaz mint amit az ebben a betegségben szenvedők tapasztalnak. Az extrémebb és tartós tágítás természetesen egy idő után károsíthatja a végbél záróizomzatát, ezért célszerű mindig a fokozatosságot betartani, így megelőzve az esetleges nem kívánt hatásokat.
Üdv
Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Kérem, mondjon már valamit az esetemre, egyre kevésbé értem az egészet. 48 éves vagyok.
10 éve kezdődtek a prosztatás bajaim és velük párhuzamosan az urge panaszok. Tényleg agyon lettem vizsgálva, 2 éve a Doktornő is megtükrözött, de nem talált különösebbet enyhén gyulladt húgycsőnyálkahártyán kívül. Utána , itt megint obstrukciót valószínűsítettek (ellenben neurogén eredetet nem), és a vizeletsugaram is nagyon rossz volt vagy fél évig. Végül, 10 év után, sikerült egy STD-rendelőben (ezt egyébként Doktornő is javasolta) spermából kórokozót kitenyészteni (én is tehetek róla, hogy előbb nem). Kaptam gyógyszert, és sokkal jobban lettem. Majd kb. egy hónapja a vizeletsugaram is spontán megjavult, semmit nem szedtem. Kontroll nem mutatott kórokozót. A sürgősségi panaszok ellenben mit sem változtak, rengeteget szaladgálok a vécére, és kb. az antibiotikum-kezeléssel egy időben a szexuális funkciók is romlottak (nehezen ürülő, kevés sperma). Itt tartok most, jelen helyzet ha nem romlik, kibírható, na de miért vannak még mindig panaszaim? Legyen újabb cisztoszkópia? Doktornő mikor lesz elérhető? (Annyira fájdalmatlanul csinálta, hogy ha megint kell, jó lenne, ha Ön csinálná.)
Köszönöm szépen!
Silas

Kedves Silas!

Öntől is elnézést kell kérjek, hogy csak most válaszolok, nem jelent meg a kérdése korábban. Akkor ha jól értem jelenleg urge panaszai vannak illetve a sperma ürülése nem megfelelő ütemű. Panaszai alapján egy prosztatagyulladása lehetett, amely gyakorlatilag mindenféle panaszt tud okozni, ennek a számlájára lehetne írni a mostani panaszokat is, de érdemes lenne az urge panaszokat kivizsgálni, akár a tükrözés megismétlésével is (én még jó 1 évig nem leszek elérhető, ne várjon ezzel ennyit) és ha kizártak minden szervi okot akkor gyógyszert szedni magára a panaszra, erre egyébként várható a spermaürülési panasz javulása is.

Üdv Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

3 hónapja heveny prosztatagyulladásom volt magas lázzal, enyhe fehéres húgycsőfolyással. Urológus antibiotikumot irt fel, panaszaim megszűntek. A kérdésem az lenne, hogy a húgycsőfolyás mindenképp valamilyen STD fertőzés tünete, vagy lehet egy szimpla felfázás velejárója is? Hat éve élek monogám párkapcsolatban, ennek ellenére szoba jöhet valami nemi betegség? milyen fertőzésekre érdemes szűrővizsgálatot kérni?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Halipali!

Először is elnézést kérek, hogy ilyen sokára reagálok csak, valamiért nem jelent meg a kérdése.
Maga a húgycsőfolyás az a gyulladás eredménye, melyet bármilyen kórokozó csinálhat. Egy ilyen panasz nem erősíti meg az STD diagnózisát. Mindenképpen érdemes ettől függetlenül az STD panelt levenni illetve bélbaktériumokra szűrni (e.coli, e.faecalis), ami okozhat még ilyet és nagyon sokszor rejtve marad az az ureaplazma fertőzés.
Üdv

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés