Dr. Mezei Tünde

Urológus szakorvos jelölt

Orvosi egyetemi tanulmányaimat a Semmelweis Egyetemen végeztem. Az egyetem elvégzését követően a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológia osztályán kezdtem el dolgozni Prof. Tenke Péter irányítása alatt. A kórház urológiai ambulanciáján szerdánként rendelek 8-15 óra között.

Az urológián belül fő érdeklődési köröm a nőgyógyászati urológia.
Már az egyetem mellett elkezdtem dolgozni az Országos Mentőszolgálatnál részállásban, melyet a mai napig csinálok, mint mentőorvos.

Kedves doktornő! Elèg speciàlis problèmàval keresem fel önt.
Röviden a pèniszem makk rèsze olyannyira megzsugorodott hogy a fedő bőrrèteg alol soha nem bukkan elő

Kedves Tamás,

ez valóban elég speciális probléma, azt gondolom hogy feltétlenül fel kell keresnie urológust és ezt megmutatni. Lehet, hogy egy egyszerű fitymaszűkület áll a háttérben, amit Ön így érzékel, de mindenképpen mutassa meg magát urológusnak.
Üdv: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Lentebb már kérdeztem, köszönöm szépen a választ. Ha nem haragszik, volna még pár kérdésem.
1. Hogy lehet az, hogy krónikusan gyulladtnak diagnosztizált prosztatával SOHA SEMMI nem tenyészett ki a vizeletemből, ellenben genny többször is volt benne (és én is szoktam érezni ilyen szagot néha a húgycsőből)?
2. Mindig masszázs utáni vizeletet néztek. Úgy tudom, lehet tenyészteni valamiféle közvetlen prosztataváladékból is - vagy nincs lényegi különbség?
3. Többször éreztem éles fájdalmat vizeléskor a húgycsőnyílásban, máskor beljebb valamivel. Az urológus nem látott semmit, végül hümmögve elbocsátott, hogy ő ezt nem érti.
Mi lehet ezek mögött, és hogyan lehetne a nyomára akadni az okoknak?

Köszönöm szépen!

Kedves Aristide!

Létezik olyan prosztatagyulladás amikor nem lehet kórokozót kimutatni (abakteriális), mégis panaszok állnak fent. Prosztatából váladékot nem lehet nyerni csak masszázs útján, illetve ott van még az ondótenyésztés ami sokszor lehet célravezető. A prosztata gyulladás okozhat ilyen jellegű panaszokat, sokszor látjuk, hogy húgycsőfájdalom kíséri a panaszokat.
Ha .gondolja fáradjon be kórházunkba, fel vagyunk készülve az ilyen típusú betegségek ellátására.
Üdv
Mezei Tünde

@Lázár Barna
én ezt nem értem kedves Lázár Barna, minek urológiára menni ha valakinek semmi baja, az orvosok amúgy is túl vannak terhelve, és a vizsgálat minden csak nem szórakoztató.

Tisztelettel Roland.

Kedves Roland!

Természetesen van igazság abban amit mondott, de azért nem teljes mértékben. A szűrések mint férfiaknál a prosztatarák, nőknél a méhnyakrák szűrés éppen arról szól, hogy még mielőtt panasza van az embernek azelőtt legyen kiszűrve az esetleges rosszindulatú betegsége, hiszen sajnos ezek a legtöbb esetben nem okoznak sokáig semmilyen tünetet és Magyarországon jellemzően elég késői stádiumban fedezik fel a daganatos megbetegedéseket.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Egy általános urológiai kivizsgálásra szeretnék jelentkezni, problémamegelőzés és tájékoztatás céljából. Hol és hogyan tudok önnél időpontot kérni?

üdvözlettel

Barna

Kedves Barna!

Természetesen szűrésre tud jelentkezni, 45 év felett évente ajánlott minden férfinak. Minden szerdai napon a Jahn Ferenc dél-pesti Kórházban dolgozom az ambulancián, amennyiben ez Önnek nem megfelelő úgy tud jelentkezni a területileg illetékes urológiai szakrendelőben.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktor Nő!

Urológián rendelőben az a speciális vizsgáló szék lábtartóval mire való? Azon milyen vizsgálatra kerül sor?
Köszönettel Roland.

Kedves Roland!

Azt a vizsgáló széket, ami leginkább egy nőgyógyászati vizsgálóágyra hasonlít, leggyakrabban hólyagtükrözésnél szoktuk hasznàlni, továbbá pl. prosztata ultrahangvizsgálatnál (amikor végbélen keresztül ultrahangozunk), prosztata biopsziánál (mintavételnél), gáti tájék vizsgálatakor célravezető.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Évek óta mindenféle panaszokat okoz a prosztatám. A tapintási leletek szerint hol tömöttebb, hol keményebb, állandóan változik (és én is érzem a szorítás változását), de a bal fele mindig tömött marad, az nem szokott annyira fellazulni, és az egész fájdalmas, főleg ha nyomkodják. Laikusként persze a rosszindulatú daganattól félek, utalhat ez ilyesmire? Kezelőorvos még sose vetett föl nálam daganatgyanút, csak én aggódom. A PSA megmondja? Vagy annak az eredménye sem egyértelmű?
Köszönöm szépen!

Kedves Aristide!

Pontosan nem reszletezi, hogy milyen panasza van, de ha tapintasra érzékeny a prosztatája az nem egy jellemző lelet a daganatos betegsêgre, sokkal inkább gyulladásra utal. Pontosan ezért a PSA szintje lehet emelkedettebb (hiszen gyulladaskor is megemelkedik) , meg nem biztos hogy egybol a legrosszabbra kell gondolni, de mindenkeppen javasolnam a vizsgalat elvégzését, vizelet és UH vizsgálattal együtt.
Udv: Mezei Tunde

Kedves doktornő!
17-éves vagyok és egy olyan kérdésem lenne hogy ha merevedésem van (feláll) és a bőrt nem tudom teljesen visszahúzni.. csak egy ideig és utána nem megy, mert fáj és nem akarom hogy elszakadjon a fityma fék vagy hogyan hívják mert azt mondják hogy azt doktornak kéne átvágni, mert barátnőm cikizz-e miatt mert nem megy hátra a bőr teljesen.. és mindenki másnak hátra megy:/ tudna segíteni hogy mit kell csinálni ilyenkor, vagy kihez forduljak?
Tisztelettel: Tóth Gergő, carpediem9721@gmail.com

Kedves Gergő!

Így leírva ezt a problémát a rövid fitymafék okozza. Ez, ahogy nagyon helyesen észrevette egy erősebb erőtől (pl egy hevesebb aktus) bizony elszakadhat és elég ijesztő vérzés lehet a következménye, azt gondolom, hogy ezt nem érdemes megvárni. Fel kellene keresnie az urológiai szakrendelőt, de ha gondolja engem is megkereshet és orvosoljuk ezt a problémát. Ez azt jelenti hogy helyi érzéstelenítésben átvágjuk a rövidült féket és ezzel a probléma meg is oldódik. Mivel kiskorú ezért mindenképpen az egyik szülőnek el kell kísérnie, akárhol is jelentkezik
Üdv: Mezei Tünde

Kedves doktornő!

Egy hete műtöttek engem húgycsőszűkület miatt, ahol kitágították a húgyvezeték beszűkült részét és a prosztatáim lebenyét is leszedték, hogy könnyebben tudjak vizelni. A műtét után valóban könnyen megy a vizelet ürítése, csak az zavar engem, hogy néha véreset pisilek. Ez ilyenkor természetesnek számít? Mikorra várható a vérzés megszünése?

Tisztelettel: Imre

Kedves Imre!

Ez teljesen természetes, akár hetekig vérezgethet még a műtéti terület, természetes nem mindegy hogy milyen mértékű ez a vérzés. Amennyiben masszív vérzést tapasztal, ami folyadék fogyasztására sem csökken úgy mihamarabb jelentkezzen az Önt operáló intézményben. Sok folyadék fogyasztás, kímélő életmód javasolt.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Köszönöm a gyors választ. Próbálom rávenni, de nem nagyon akarja műtetni. Milyen hátránya lehet ha nem végezteti el a körülmetélést és mi a veszélye illetve mi a hátránya ha megcsináltatja?

Köszönettel, N.A.

Kedves Anna!

Mivel nem tudom, hogy pontosan miért szeretnék ezt a körülmetélést így nem tudok személyre szabott választ adni. Amennyiben a fitymát nem lehet hátrahúzni, úgy a veszélye az lehet, hogy alatta a pénisz nehezen tartható tisztán, begyulladhat, illetve tovább szűkülhet, akár vizelési akadályt is okozva.
Sokan a beavatkozást higiénés szempontból csináltatják meg illetve köztudott hogy a péniszrák a körülmetélteken gyakorlatilag nem fordul elő (ennek a higiénához van köze)
Remélem tudtam segíteni.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Orvososok (urológusok, bőrgyógyászok) foglalkoznak azzal, hogy ha a beteg intim problémával érkezik, hogy kinek mekkora? Mennyire kezelik bizalmasan a látottakat? Izgul és szégyelli nyílván kicsi és arról alkot képet egy orvos vagy tudja, hogy ez a helyzetet ezzel jár?

Kedves Frantisek!

Mivel napi szinten akár 20-30 beteget is lát az ember ezért ezzel egyáltalán nem foglalkozunk, főleg nem beszéljük ki. Mindenki tudja, hogy az orvosnál lévő betegek zavarban vannak, ez kultúr emberek között nem téma.
Üdv:Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Érdeklődnék, hogy mi a véleménye a felnőttkori körülmetélésről? Enyhe szűkület esetén érdemes-e belevágni? Végez-e ilyen műtétet és ha igen, akkor ez együtt jár-e a fitymafék eltávolításával illetve lehet-e ezt a két dolgot egyszerre megoldani?

Köszönettel, N.A.

Kedves Anna!

Nagyon sok körülmetélést végzünk, hiszen ez felnőtt férfiaknál is gyakran előforduló probléma. Természetesen enyhe szűkületnél is megcsináljuk, főleg ha ez zavarja a beteget. Körülmetéléssel automatikusan megtörténik a fék átvágása is, míg ez fordítva nem jár együtt azaz a fék átvágását külön is meg lehet csinálni.
Üdv: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Évek óta meglévő krónikus prosztatagyulladásra mi biztatót tudna mondani? Esetleg tudna orvost javasolni, akinek van kellő türelme egy ilyen hálátlan betegséggel vesződni?
Előre is köszönöm.

Kedves Gábor!

Az évek óta meglévő prosztatagyulladást nem lehetetlen dolog meggyógyítani, de mindkét fél részéről kell a türelem, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyógyulási idő is sok. Olyan orvost kell találnia akiben bízik és aki szimpatikus Önnek. Gondolom sokfelé, sokféle embernél járt, így látatlanba azért nehéz ezt belőni. Ha gondolja nyugodtan keressen meg illetve ajánlani tudom még Köves Béla doktor urat akit az alfa egészségközpontban talàl meg.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktor NŐ!!

Először is kívánok Áldott, Békés Ünnepeket, és köszönöm a megnyugtatást az ampulláris tip. vese miatt, csak megosztani szeretném , hogy beszéltem egy régi belgyógyász ismerősömmel és ő is megnyugtatott, hogy normális ez a dolog, és ez olyan mintha azt mondanák, hogy valakinek a szeme sötétbarna, vagy zöld, vagy ferde a füle, így érvelt akkor ennyire egyszerű, én meg buta voltam, hogy így bepánikoltam, csak feleslegesen idegesítettem magamat.
Tehát ez miatt nem kell aggódnom, és most megnyugodtam...
Még egyszer köszönöm..... Ditta

Kedves Doktornő!

19 vagyok, még nem voltam urológián, továbbra is szorongok a vizgálattól. Leírná kérem pár szóban, mi történik első alkalommal, mit néznek meg (prosztatát, herét, vizeletet?), meddig kell levetkőzni, van-e jelen asszisztens? Visszatérő gyakori vizeléseim vannak.
Köszönöm szépen!

Kedves Roland!

Az, hogy szorong a vizsgálattól az teljesen normális reakció, nyilván a legtöbb ember komfortzónáján kívül esik ez a szituáció. Maga a vizsgálat inkább kellemetlen mint fájdalmas.
Egy alapos urológiai vizsgálatba bele tartozik a fizikális vizsgálat, ami jelen esetben a pénisz, herék és a prosztata vizsgálata is, továbbá az UH vizsgálat és a vizelet vizsgálata is (üledék és tenyésztés egyaránt, ez azt jelenti hogy 2 csőbe kell pisilni).
A legtöbb esetben az ember asszisztensel dolgozik, aki általában a vizsgálat menetét nem követi, hisz neki ez idő alatt más dolga van.
Amennyiben panasza van úgy mindenképpen forduljon szakorvoshoz, ne halogassa az orvos meglátogatását és remélem kellemesen csalódik a vizsgálat kimenetelét illetően.
Üdv:Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Intenzív szexuális életet szoktam élni, ami azt jelenti, hogy a napi többször kívánom a szexet, de egy nap egyszer szükségességét érzem is. A megszokott rendszeres nemi életvitelemhez hozzátartozik. Kamaszkorom óta, immáron 17 éve így élem az életemet. Olykor- olykor előfordult kihagyás, de a szervezetem jelzi ennek hiányát és megfigyelve azt, hogy 2-3 nap eltelte után a bal mellékherém kicsit fájdalmas, érzékenyebb,(Nem duzzadt) ez mindig is így volt, csúnya szóval élve, ha mindennap ürítek, akkor minden rendben van. A 2-3 nap szexmentes időszak, a fokozott ondótermelődés okából fakadhat ez az érzékenység és okozhatja ezt a tünetet?

Köszönettel: Ferenc

Kedves Ferenc!

Panaszait abszolút okozhatja az, amit leírt, ez természetes, ez teendőt nem igényel.
Termézsetesen, ha kifejezetten érzékeny, fájdalmas és duzzadt a mellékheréje, esetleg emellett lázas is akkor mihamarabb forduljon orvoshoz.
Üdv: Mezei Tünde

Üdvözlöm!
A prosztata végbélen keresztüli termoterápiája mit jelent? Gondolom, ez nem azonos a TUMT beavatkozással, hanem valami annál kevésbé romboló dolog. Jól sejtem? És hol csinálnak ilyet?
A Doktornő nem tervez magánrendelést a közeljövőben?
Köszönettel
H.G.

Kedves Gábor!

Létezik traszrectalis ( végbélen keresztüli) mikrohullám terápia, amit jó illetve rosszindulatú prosztatamegnagyobbodásban is használnak, azonban Magyarországon nem elérhető. Itthon az OEP csak a transzurethralis (húgycsövön keresztüli) termoterápiát támogatja, amit azonban csak a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban használjuk, ez Magyarországon sok helyen elérhető.
Kérdését köszönöm, egyelőre nem tervezek magánrendelést.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!!

Köszönöm és elnézést, nem zavarom, többet én megbíizok ÖNBEN és a többi válaszoló orvosban is, mert mindenkitő ezt a választ kaptam, hogy ez egy normális variáns és még olyat is írt - egy urulógus orvos, - hogy pld. olyan mintha azt írták volna, hogy az orra pisze - ÖN meg azt írta, hogy ez olyan - mintha a hajam barna, lényeg a lényeg, hogy ezzel ne foglalkozzak. ,, ennyire egyszerű, hogy akkor ez normális ??? most kezdem megérteni... Bocsánat, hogy zavartam, akkor megnyugodhatok??? Nem gondoltam, hogy ez csak ennyi, vagyis ez normális . nem kell félnem semmitől és megnyugodhatok...??
köszönöm és bocsásson meg... Edit

Kedves Edit!

Örülök, ha picit meg tudtam nyugtatni.
Üdv

Kedves Doktor nő!!

Köszönöm a válaszát, nagyon megnyugtató volt, tehát akkor ez normális dolog és ne foglalkozzak vele, és valóban így van, hogy ez -- olyan mintha valakinek barna a haja - ennyire egyszerű??? köszönöm, akkor megnyugodhatok???
köszönöm, a válaszát!!
Tisztelettel--- Edit

Dr. Mezei Tünde!
Tisztelt Doktor nő!!

24 éves hölgy vagyok, önszorgalomból voltam hasi ultrahangon negatív lett, és az egészségem megőrzése érdekében évente járok szűrővizsgálatokra és félévente nőgyógyászhoz, mert így vagyok nyugodt és az immunrendszeremet is erősítem, és mindig negatívak az eredmények a hasi uh-m is negatív lett, és még rá van írva, hogy a jobb vese pyelonja ampulláris tipusu, egyebekben - negatív lelet.-
Ezt mit jelent az ampulláris tipusu vese, nagyon idegesít, és mi a teendő vele??
köszönöm a válaszát , tisztelttel-- Ditta

Kedves Edit!

Ez a vese egyik anatómiai normál variánsát jelenti, kb annyit tesz minthogy valakinek barna a haja, ezzel nem kell foglalkozni. Ahogy láttam nem én vagyok az egyetlen akitől ezt megkérdezi, tanàcsolom, hogy keressen egy olyan orvost akiben megbízik.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

2-3 évvel ezelőtt a barátnőm kisfiának a fityma letapadását Ön kezelte a Heim Pál gyermekkorházban helyettesítő orvosként. Nagyon meg voltak elégedve a kedvességével és a hozzáállásával. Jelenleg a 3 éves kisfiamnak is fityma letapadása van. Tegnap voltunk egy orvosnál, de a hozzáállása és a kedvessége hagyott kivetnivalót, így kétségeim támadtak, hogy talán máshova kellett volna menni. Érdeklődni szeretnék, hogy Ön tudna e foglalkozni a kisfiam esetével és ha igen, akkor hogyan tudjuk Önnel felvenni a kapcsolatot, ha nem, akkor kit javasolna, aki nem csak jó szekértő, de tud bánni egy félős 3 éves kisfiúval?
Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelettel,
Szabóné Plástyik Andrea

Kedves Andrea!

Nagyon szivesen megnézem a kisfiát, jelenleg a Jahn Ferenc Dél-pesti kórházban dolgozom, szerdai napokon mindig az ambulancián vagyok, ott megtalálnak. Azonban ha bármi műtéti megoldásra lenne szüksége a fiúnak azt sajnos nem tudjuk vállalni, hisz felnőtt osztály vagyunk, de ne szaladjunk ennyire előre.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Problémám a következő. A péniszemről a bőrt simán vissza lehet húzni, nem szűk, nem feszül. A kantár sem tűnik rövidnek. Ennek ellenére a szexuális tevékenység a legtöbbször fájdalmas, kifejezetten érzékeny utóbbi terület (a fék környéke), behatoláskor nemritkán fölszisszenek, úgy hátrafeszül, és ki is vörösödik utóbb. De tényleg nem látszik rajta semmi rendellenes, ernyedt állapotban meg pláne nem. Mi lehet a probléma?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Kerouac!

Ha ilyen problémája van akkor relatív rövid féről beszélünk, ilyenkor az egyetlen megoldás hogy helyi érzéstelenítésben átvágjuk a rövid féket. Ez így most elég kegyetlenül hangzik, de higgye el, sokkal rosszabb ha szexuális aktus közben szakad el.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
Érdeklődni szeretnék, hogy vizsgálat keretében foglalkozik-e az alábbi problémával vagy kit ajánlana. Két hónapja szültem természetes úton, közben csináltak egy katétert is. Olyan gondom lenne, hogy a húgycső kimenetnél, ha tusfürdő hozzáér csíp, közvetlenül utána a pisilés is csíp, ég illetve megpróbálkoztunk az aktussal is, de fáj a húgycsőkimenetnél, olyan mintha hozzáérne közben ill. az aktus utáni pisilés ég, viszont utána és bármikor nem ég. Hólyaghurutom nincs, mert tudom milyen. A nőgyógyászom a 6 hetes kontrollon mindent rendbe talált, a vizelet is negatív lett, de annyit mondott, hogy ő is látja, hogy ott piros. A probléma aggaszt, mert így állandóan csíp fürdésnél ill. a nemi aktus is kivitelezhetetlen. Mi lehet a gond?

Kedves Adri!

Az Ön által leírt tünetek alapján húgycsőgyulladás vagy esetlegesen egy húgycsőpolip lehetősége merül fel. Ezekkel a problémákkal bármelyik urológiai szakrendelést felkeresheti, de szívesen megnézem én is. Addig is tőzegàfonyát kezdjen el szedni, illetve gyulladáscsökkentőt, de az urológiai vizsgálatot ne hagyja ki semmiképpen.
Üdv: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
Orvostanhallgató lány vagyok. Amikor a jövőt tervezgetem, megfordul a fejemben, hogy esetleg az urológia/gyermekurológia szakma felé orientálódjam majd.
Kérdezni szeretném, mi a tapasztala arról, hogy fogadnak a férfibetegek egy doktornőt ezen a mégiscsak kényes területen (gondolom, többféleképpen). Ill. van-e erre valahol valami kutatás. (Másik, ami esetleg fölmerül, a 186 cm-es termetem, nem ébreszt-e kiszolgáltatottság-, "alávetettség"-érzetet-e az alacsonyabb férfiakban az ilyesmi.) Köszönöm válaszát!

Kedves Lilly!

Nem tudom, hogy lenne olyan kutatás ami ezzel foglalkozik, nem igazán olvastam ilyennek utánna. Az urologiában, mint a legtöbb szakmàban egyre több a nő, így a betegek már egyáltalán nem rökönyödnek meg ezen. A most rezidensek/szakorvosjelöltek között az arány 50-50%, így mondható hogy már egy abszolút megszokott dolog, hogy nővel találkoznak a betegek (mondanom sem kell hogy a betegek 40%-a nő)
A női urológusok között többen 180-185cm-es magassággal rendelkeznek, a férfi betegek nem emiatt érzikmkellemetlenül magukat, maga a vizsgàlati szituáció az, ami kellemetlen.
Magát a szakmát abszolút ajánlani tudom, én a amagam részéről nagyon jó vàlasztásnak tartom.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!!

1.
Szeretném kérdezni, hogy ernyedt péniszméretnek van egy bizonyos tartománya, hogy milyen határok között kell mozognia? Vagy nem meghatározható, mert mindenkinek más az ernyedt mérete?
Kíváncsi lennék cm-ben, hogy mégis ernyedten behatárolva orvosilag, mennyi a normálisnak tekinthető. Éppen a petyhüdt méretek okoznak a férfiaknál komplexusokat, mert legtöbbször ilyen állapotban van.
Kell-e szégyellni a nyugalmi állapotot?
Mennyire érdekli a nőket ha ernyedten kicsi?

2.
Mekkora egy átlagos péniszméret erekciós állapotban?

Köszönettel

Ferenc

Kedves Ferenc!

Ernyedt állapotban a méretek nagyon szélsőértékek között mozoghatnak, éppen ezért ezzel nem kell foglalkozni. Orvosilag, ha valakinek merevedéskor 7 cm alatt van a mérete akkor beszélünk micropéniszről.
Átlagos méret 12-15 cm.
Nem gondolnám, hogy szégyelleni kell bármekkora méretet is, de ha ilyennel gondja van akkor keressen fel egy szexuálpszichológust

Kedves Doktornő!
Urge inkontinencia kivizsgálása férfibetegnél (fiatal) hogy történik?
Lumbális porckorongsérvvel összefügghet-e a panasz?

Köszönettel
H. G.

Kedves Gábor!

Először is egy urológiai vizsgálatból áll ami magába foglalja az UH, illetve fizikális vizsgálatot is. Vizelet üledék és bakterológiai vizsgálat, uroflowmetriás vizsgálat és ha még mindig nincs diagnózis akkor egy urodinámiás vizsgálat is szóba jön.
Gerincsérülés/ betegség állhat a háttérben, olyankor neurológiai vizsgálat is szükséges.

Tisztelt Doktornő!

Tudna nekem ajánlani olyan szakorvost, intézményt, ahol ezt az eljárást alkalmazzák: Húgycsőszűkület megszüntetése szájnyálkahártya beültetésével, BMG módszer? Segítségét hálásan köszönöm!

Üdvözlettel:

Balázs

Kedves Balázs!

Mivel nem írta, hogy mindezt melyik városban szeretné, ezért azt tudom mondani, hogy minden egyetemi klinikán végeznek ilyen beavatkozást (Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen)
Üdv:
Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Kérdésem volna: a prosztata vizsgálat pontosan hogyan is zajlik? Milyen testhelyzetben, mennyire fáj, meddig tart? Még nem voltam urológián, de kell menjek, és emiatt is eléggé szorongok. Köszönöm válaszát.

Kedves Roland!

A prosztata vizsgálatára az esetek nagy többségében a prosztatarák szűrés keretén belül kerül sor, ami minden esetben fizikális vizsgálatból és egy vérvételből áll.
Maga a prosztata vizsgálata végbélen keresztül általában álló testhelyzetben történik és pár másodpercnél nem tart tovább. Azt, hogy mennyire fájdalmas nem tudom megmondani mert nagyon egyén függő, de az esetek nagy részében a betegek elmondjàk, hogy "Ja, csak ennyi volt?!?"
Összefoglalva annyit mondanék, hogy ne féljen tőle, ha rendszeresen jár szűrésre sokkal "kellemetlenebb" dolgokat tud megelőzni vele.
Üdv:
Mezei Tünde

Köszönöm szépen! Miután Ön az első, aki érdemben foglalkozott ezzel a problémámmal (miközben több orvos is látott már), megkérdezném, esetleg nem vállalná-e, hogy beállítja a kezelésemet. Meg azt is kérdezném, kéne-e hólyagtükrözést csináltatni vagy sem.
Üdv

Vállalom a kezelését ha gondolja, a dél-pesti kórhàzban megtalál.
Üdv: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

44 éves vagyok. Hosszabb ideje vannak prosztatapanaszaim. Több orvost is "elfogyasztottam", krónikus gyulladást diagnosztizáltak, ill. az egyik orvos szerint emellett még kismedencei fájdalom szindrómám is van. Kórokozót soha nem sikerült kitenyészteni, de genny több alkalommal is jelen volt a vizeletemben. Húgycsőpanaszok is szoktak jelentkezni (érzékeny pont, fájdalom), kellemetlen szag, kivörösödés, de soha nem sikerült kórokozót fogni, még kenetvétellel sem.
Sok masszázskezelés után a legutóbbi orvosom azzal bocsátott el, hogy "most már egész jó" a prosztatám, nem kell rendszeresen járjak. A gond csak az, hogy én kevésbé érzem, hogy egészen jól volnék. Egyrészt minden egyes masszázs, ill. vizsgálat meglehetősen fájdalmas volt, ergo nem hinném, hogy minden tökéletes volna azon a tájékon. Másrészt semmit sem javultak a vizelési panaszaim. Az erőtlenebb vizeletsugárnál (ezen szokott segíteni a Tamsol) sokkal bosszantóbbak a sürgősségi panaszok. Ha vizelési ingerem támad, és ülök, még órákig vissza tudom tartani, ellenben ha fölállok, hamarosan oda jutok, hogy eszelősen szorítanom kell, különben majd elcsöppen - akor is, ha nincs különösebben tele a hólyagom. Ez az évek során mit sem változott, miközben a kezdeti fájdalmak valóban csökkentek, és amúgy az életminőségem nagyjából kielégítő. Kérdezném, mit lehetne ezzel a panasszal tenni. (A korábbi orvosomhoz nem szeretnék visszamenni, hiszen szerinte minden eléggé rendben van már.)
Köszönöm előre is!

Azt gondolom, hogy feltétlenül fel kell hogy orvost keressen, mert ezekre a panaszokra nagyon komplex kezelések vannak már. Azt írja, hogy a Tamsol szokott segíteni, az alfa blokkoló az a gyógyszercsoport, amit rendszeresen és folyamatosan kell szedni, akkor esetlegesen a kellemetlen érzést is tudja orvosolni, de tényleg keressen fel egy urológust, akiben meg tud bízni, mert ennek a problémának a kezelése csapatmunkát igényel.
Üdv

Tisztelt doktornő!

A csecsemő veleszületett krónikus veseelégtelensége (veseüregrendszeri tágulat mind két vesében) kimutatható e a terhességi uh-k alkalmával, amennyiben ez a betegség a csecsemő 3 hetes korában felszínre is került?
Köszönöm

Kedves Barbara!

Veseüregrendszeri tágulat UH-al kimutatható, azonban a krónikus veseelégtelenség nem.
Üdc

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés