Dr. Mezei Tünde

Urológus szakorvos jelölt

Orvosi egyetemi tanulmányaimat a Semmelweis Egyetemen végeztem. Az egyetem elvégzését követően a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológia osztályán kezdtem el dolgozni Prof. Tenke Péter irányítása alatt. A kórház urológiai ambulanciáján szerdánként rendelek 8-15 óra között.

Az urológián belül fő érdeklődési köröm a nőgyógyászati urológia.
Már az egyetem mellett elkezdtem dolgozni az Országos Mentőszolgálatnál részállásban, melyet a mai napig csinálok, mint mentőorvos.

KEdves Dr.Nő !

Egy olyan kérdésem lenne még hogy , a makk tisztitására mit ajánlana ?
Szappant vagy sima vizet,esetleg valami speciális lemosószert?
Köszönjük , P és D

Makk tisztítására nem gondolom hogy bármi speciális vonatkozik, tiszta vizes tisztítástól azért mindenképpen több kell, így szappan/tusfürdő ajánlott.

Üdvözlöm!

A Doktornő hisz a terápiás célú prosztatamasszázsban, ill. szokta alkalmazni? Nekem általában segít megkönnyebbülni a gyulladásos feszüléstől.
Köszönettel: aristide

Kedves Aristide!

Nem alkalmazom és nem is gondolom túlságosan hasznosnak, hisz a prosztatából a váladék tud ürülni ejakuláció során, így inkább a rendszeres nemi életet szoktam javasolni.

Tisztelt Doktornő!

Köszönöm bátorító szavait a cisztoszkópiát illetően, azóta elvégezték rajtam, és igaza volt, valóban rosszabb a híre ennek a beavatkozásnak, mint amennyire ténylegesen kellemetlen. Számomra konkrétan semmi volt az egész, ott feküdtem, és unottan néztem a plafont. Egy dolog nem jött be abból, amit írt ("Általában nem szokott utána panaszos lenni a vizelés"). Amikor kihúzták az eszközt, égni kezdett a húgycsövem, ez tartott kb. negyedóra hosszat, és a vizelés is fájt utána, igaz, nem elviselhetetlenül. A legrosszabb az volt az egészben, hogy időnként csöpögött, vagy inkább folyt a víz az alhasamra, és szétáztam, nem tudom, miért.
Köszönöm még egyszer!
Kerouac

Szépnapot megint Dr.Nő !
Ha a vizsgálatkor kiderül ,hogy nem rövid a fék attól még meglehet csinálni a körülmetélést saját kérésre ? Jár ez valamilyen negativummal a késöbbiekben ha metélve lesz a péniszem ?
Köszönettel : P és D

Kedves Pés D!

Korábbi válaszomban megírtam szerintem ezekre a kérdésekre is a választ. Saját kérésre meg lehet csináltatni, hosszútávon abszolút nem jár negatívummal a beavatkozás.

Kedves Doktornő .

Köszönöm válaszát , hol tudnám felkeresni önt , esetleg telefonon konzultálni ?!

Kedves Dávid!

A Jahn Ferenc Dél-pesti kórházban rendelek szerdai napon 8-15 között az ambulancián, ott személyesen megtalál, illetve a kórházon keresztül tudnak telefonon kapcsolni, a központi szám: 1/2896200

KEdves Dr.nő !
Amennyiben viszont ha szeretnénk a körülmetélést ,lenne ennek bármi akadálya ?Egyébként mennyire hasznos és praktikus dolog ez a fajta beavatkozás ? Köszönjük : P és D

Kedves P és D!

Nem hiszem, hogy ennek lenne bármilyen akadálya, természetesen saját kérésre meg lehet csinálni. Ez egy műtéti beavatkozás, így annak minden kockázatát magával hordozza, úgy mint fertőzés, vérzés, de nyilván ezek esélye minimális, hisz műtői körülmények között végezzük a beavatkozást. Előnye mindenképpen az, hogy sokkal higiénikusabb, könnyen tisztíthatóvá vélik így a pénisz, ezzel a beavatkozással a péniszrák kockázata gyakorlatilag nullára csökken. Műtétet követően szoktak a betegek a makk érzékenységről beszámolni, de ez el szokott múlni.
Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlöm 25 éves vagyok és olyan problémám lenne hogy magömlés után 2-3 napig fáj a herém felett a hímvessző tövéhez közel és nyomásra is érzékeny mi lehet a probléma ? Válaszát előre is köszönöm Tibor

Kedves Tibor!

Orvosi vizsgálat, UH illetve spermatenyésztés szükséges lenne, hogy az esetleges fertőzést kizárjuk, ezek nélkül nehéz diagnózist felállítani.
Üdv

Üdvözlöm, 28 éves vagyok és szeretnénk megcsináltatni a párommal a körülmetélést fő oka : merevedés közben magától nem csúszik hátra a fityma a makk mögé ,tehát feláll a pénisz és fedi a makkját a fityma. Viszont kézzel könnyedén hátra lehet húzni , és nem okoz kellemetlenséget abszolút . Hosszú lehet a fitymám ,vagy lehet köze ennek a pénisz méretéhez ami egyébként kb 16,5 cm . Köszönjük a válaszát előre is , P és D !

Kedves Pés D!

Elmondás alapján nem vagyok benne biztos hogy szükséges a műtét, a legjobb lenne ha felkeresne egy vizsgálatra és akkor meg tudnánk beszélni az esetleges teendőket is (felmerül hogy esetleg a fitymafék rövid).
Üdv

Tisztelt Doktornő!

Olyan problèmàval fordulnèk önhöz ami számomra mindig kellemetlen volt ès a félelmem nagyobb volt mindig hogy, elmenjek egy orvoshoz ès meg csinaltassam. 25 èves vagyok es azt gondolom meg kell csináltatnom a fitymaszűkületemet, nem tudom ilyenkor mi vàr ràm a vizsgálatok alatt és ilyenkor hogyan es milyen módon vizsgálna meg de mint olvastam mindenki zavarba van egy ilyen helyzetben, főleg ha az embernek akarva akaratlanul mervedes léphet fel vizsgálat közben . Sajnos teljesen le van tapadva , merevedès közben ha megfogom a bőrt a makknàl elcuppan a bőr de hátul teljesen letapadt. Szerencsére szexuális életben nem érzek fájdalmat de azt gondolom higiénia szempontból sokkal jobb lenne megcsinalni. Gyerek nemzèsben ez gátolhat bármit is a jelenlegi szűkült? Mindenképpen felkeresnèm önt ha ebben tudna segíteni . A gyógyulás es a beavatkozás hogyan történik ? Mindenképpen teljesen körülmetèlès a legjobb megoldás? Előre is köszönöm !

Üdv: Dàvid

Kedves Dávid!

Azt gondolom mindenképpen személyes találkozás lenne javasolt, maga a vizsgálat nem fájdalmas, merevedés a legritkább esetben szokott előfordulni, így emiatt nem kell aggódnia. Bármi másról nincs értelme beszélni mert lehet hogy nincs is szükség műtéti beavatkozásra.
Üdv

Tisztelt Doktornő!
Hosszabb ideje krónikus prosztatagyulladással kezelnek. Mivel gyerekkorom óta szinte mindig volt valami kisebb-nagyobb húgyúti problémám, fertőzésem, vizelési panaszom (pl. visszatérő cystitis), az orvosom legutóbb hólyagtükrözést javasolt annak kiderítésére, nincs-e valami veleszületett akadály, ami az újrafertőződésekért felel. De éppen ++ lett a vizeletem, így a beavatkozást lefújták. Kezelőorvosommal teljes mértékben meg vagyok elégedve, de mindig rettentően elfoglalt, az ilyen vizsgálatokra hetekkel előbb időpontot kell kérni, és nem terhelném őt a végtelenségig. El vagyok látva, kapok gyógyszert, de szeretném az anatómiai eltérés lehetőségét kizárni, mert tényleg régóta vannak panaszaim, így kérdezném a Doktornőt, esetleg nem csinálná-e meg nekem a cisztoszkópiát, amikor épp nincs akadálya.
Köszönöm a választ!

Tisztelt Abbas!

Olyan anatómiai eltérés ami fenntartja a krónikus prosztatagyulladást az cystoscoppal nem igazán látható, inkább hasi CT vizsgálat vinné előrébb a dolgot (ha a hólyagjában van valami azt a CT úgyis látja). Amennyiben a CT is negatív akkor lehet esetleg jelentősége a tükrözésnek.
Üdv

Kedves Doktornő!

Pontosan hogyan lehet meghatározni, lemérni, hogy nekem milyen óvszer a jó, ami nem szorítja a péniszemet és kényelmesen érezzem magamat benne? Van erre hivatalos mérési módszer vagy képlet? A helyes óvszerméret megválasztását keresem: Merev péniszem hossza:18cm, és kerülete 15cm.

Üdv:Ferenc

Kedves Ferenc!

Erre nincsenek bevált módszerek, azt hiszem ehhez az információhoz tapasztalati úton jut az ember, de az óvszerek csomagolásán jelölve van hogy melyik méret kb milyen hosszú péniszre való.
Üdv

Kedves Doktornő!

1. Van-e jótékony hatása a pénisz masszázsnak? Hogyan hat az erekció minőségére, javítja a potenciált vagy sem?

2. Igaz-e az, hogy sok férfinek működik még 60 éves korában a pénisze, sőt vannak szerencsések, akiknek 80 évesen is működik, ha ritkábban vagy más minőségben, de akkor is élnek szexuális életet úgy, hogy semmilyen rásegítőt pénisz merevedést elősegítő gyógyszereket, eszközöket nem alkalmaznak.

Üdv:Ferenc

Kedves Ferenc!

1.nem igazán tudom, hogy mit ért péniszmasszázs alatt, de nem gondolom hogy a potenciálra különösebb hatással lenne.
2. Természetesen nagyon sok 60-80-100 éves férfi van akinek teljesen normális erekciója van mindennemű segédeszköz nélkül. Nem törvényszerű, hogy idösödő korban csökkenjen a potenciàl, aki teljesen egészséges(azaz sem magas vérnyomásbetegsége, cukorbetegsége nincsen) annak reális esélye van a normális szexuális életre ( az megint más kérdés hogy a feleséggel nem működik a szex, míg mással esetleg igen, sok ilyen példa van, itt inkább pszichés tényezők dominálnak)

Üdv:
Mezei Tünde

Tisztelet Doktor Nő!

Édesapámat (65 éves) 7 éve műtötték prosztatával (prosztata megnagyobbodással), vizelési problémái voltak, de semmi egyéb nem. A szövettan eredménye akkor negatív volt. 2013. évben 2 ng/ml körül volt a PSA értéke. 2014. tavaszán ez már 4,66 ng/ml volt. 2014. őszén ismételten volt ellenőrzésen, akkor 4,96 ng/ml volt. 2015. április közepén 5,75 ng/ml volt.

Máj. elején szövettant vettek tőle, és sajnos az eredmény pozitív lett. Radikális prosztataműtétet vagy definitív sugárkezelést "ajánlottak" részére. Egy helyen van a prosztatában, a tokot nem törte át, kezdeti stádium. 4mm körüli.

A műtét vagy a sugárkezelés lenne a megfelelőbb?Mennyire veszi igénybe mindkettő a szervezetet?
A műtét után az esetek nagy többségében vagy mindig előfordul a vizelettartási probléma? (Ő ettől nagyon fél) A vizelettartási probléma mennyi idő múlva jelentkezik és meddig tart? Mit tud tenni ellene?
Ha fél évig - évig nem jelentkezik utána még jelentkezhet?

Mellékhatásokról már sokat olvastam mindkettőnél. Önnek mik a tapasztalatai?

A sugárkezelésnél fél, hogy az 5 hónapos és 7 éves unkája közelébe nem mehet. (Ez tudomásom szerint csak a belső sugárkezelésnél van vagy nem?)

A műtét valóban 4-5 órás és több hétig tart a felépülés? (8-10 nap kórház és ezen felül több hét?)

A műtét után a PSA értéknek 0 ng/ml-nek kell lennie? Ez hogyan tud változni, ha teljesen eltávolítják a prosztatát és a nyirokcsomókat? (Valamilyen szövet visszamarad?)

Műtét után, ha a PSA elváltozik 0-ról, akkor lehet-e még sugárkezelés vagy után a mi a teendő? Még egy műtét?
A műtét után meddig nem vezethet például?

Sugárkezelés után lehet-e műtét? Vagy akkor már késő lesz a műtét?

A sugárzás milyen szervekre lehet káros még? Annyira célzottan, tudják hogy csak a prosztatát éri?

Radikális prosztataműtétnél és a sugárkezelésnél mik a gyógyulási arányok?

Ez a stádium még teljesen gyógyítható?

Köszönöm Válaszát előre is!

Tisztelettel: egy aggódó gyermek

Kedves Mariann!

Az Ön által feltett kérdések gyakorlatilag kimerítik egy több napos prosztatarákkal foglalkozó kongresszus teljes programját, illetve a tankönyv teljes prosztatarákos fejezetét. A szövettani eredmény pontos ismerete és az MR felvétel megtekintése nélkül ezekra a kérdésekre nem tudok válaszolni, mert ezen a szinten már abszolút személyre szabott terápiában kell gondolkodni. Az hogy a statisztikák mit mondanak annak Ön is utána tud olvasni (arról nem is beszélve, hogy ez gyakorlatilag kórházanként változó), az hogy az édesapjának ezek közül mi lesz a legmegfelelőbb az már egy következő lépcső. Ha gondolják egy személyes konzultáció keretén belül át tudjuk beszélni a felmerült kérdéseket.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

A közeljövőben húgycső- és hólyagtükrözésre kell mennem, és eléggé szorongok ettől a vizsgálattól.
Leírná kérem a beteg szemszögéből (ffi), hogy történik? Kell-e valami előkészület (üres vagy teli hólyag?) Teljesen le kell majd vetkőzni, vagy valami maradhat? Hogy zajlik a beavatkozás, és mit fogok érezni, mennyire fájdalmas (flexibilis eszközzel végzik majd)? Katéterezéshez volt már "szerencsém", az nem volt különösebben kellemetlen, ez annál mennyivel lesz rosszabb (mennyivel vastagabb az eszköz)?
Utána a vizelés nagyon fog csípni?

Előre is köszönöm szépen!
kerouac

Kedves Kerouac!

A hólyagtükrözés inkább kellemetlen mint fájdalmas vizsgálat (ezzel nyilván lehet vitázni, de nagy többségben a betegek jól tűrik a beavatkozást). Katéterezéshez nagyon hasonló a beavatkozás menete és az eszköz közel megegyező vastagságú mint a katéterek átlalában (16-18 Ch).
Üres hólyagnál csinálják a tükrözést és közben vízzel töltik fel a hólyagot azaz vizelési ingert fog majd érezni. Általában nem szokott utána panaszos lenni a vizelés de a beavatkozás után nagyon sok folyadékot kell majd fogyasztania. Nálunk a kórházban nem rutin hogy antibiotikumot adunk a tükrözéshez, de tudom hogy sok helyen bevállt módszer.
Remélem tudtam segíteni és tényleg nem kell rettegnie a beavatkozástól.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves doktornő! Elèg speciàlis problèmàval keresem fel önt.
Röviden a pèniszem makk rèsze olyannyira megzsugorodott hogy a fedő bőrrèteg alol soha nem bukkan elő

Kedves Tamás,

ez valóban elég speciális probléma, azt gondolom hogy feltétlenül fel kell keresnie urológust és ezt megmutatni. Lehet, hogy egy egyszerű fitymaszűkület áll a háttérben, amit Ön így érzékel, de mindenképpen mutassa meg magát urológusnak.
Üdv: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Lentebb már kérdeztem, köszönöm szépen a választ. Ha nem haragszik, volna még pár kérdésem.
1. Hogy lehet az, hogy krónikusan gyulladtnak diagnosztizált prosztatával SOHA SEMMI nem tenyészett ki a vizeletemből, ellenben genny többször is volt benne (és én is szoktam érezni ilyen szagot néha a húgycsőből)?
2. Mindig masszázs utáni vizeletet néztek. Úgy tudom, lehet tenyészteni valamiféle közvetlen prosztataváladékból is - vagy nincs lényegi különbség?
3. Többször éreztem éles fájdalmat vizeléskor a húgycsőnyílásban, máskor beljebb valamivel. Az urológus nem látott semmit, végül hümmögve elbocsátott, hogy ő ezt nem érti.
Mi lehet ezek mögött, és hogyan lehetne a nyomára akadni az okoknak?

Köszönöm szépen!

Kedves Aristide!

Létezik olyan prosztatagyulladás amikor nem lehet kórokozót kimutatni (abakteriális), mégis panaszok állnak fent. Prosztatából váladékot nem lehet nyerni csak masszázs útján, illetve ott van még az ondótenyésztés ami sokszor lehet célravezető. A prosztata gyulladás okozhat ilyen jellegű panaszokat, sokszor látjuk, hogy húgycsőfájdalom kíséri a panaszokat.
Ha .gondolja fáradjon be kórházunkba, fel vagyunk készülve az ilyen típusú betegségek ellátására.
Üdv
Mezei Tünde

@Lázár Barna
én ezt nem értem kedves Lázár Barna, minek urológiára menni ha valakinek semmi baja, az orvosok amúgy is túl vannak terhelve, és a vizsgálat minden csak nem szórakoztató.

Tisztelettel Roland.

Kedves Roland!

Természetesen van igazság abban amit mondott, de azért nem teljes mértékben. A szűrések mint férfiaknál a prosztatarák, nőknél a méhnyakrák szűrés éppen arról szól, hogy még mielőtt panasza van az embernek azelőtt legyen kiszűrve az esetleges rosszindulatú betegsége, hiszen sajnos ezek a legtöbb esetben nem okoznak sokáig semmilyen tünetet és Magyarországon jellemzően elég késői stádiumban fedezik fel a daganatos megbetegedéseket.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Egy általános urológiai kivizsgálásra szeretnék jelentkezni, problémamegelőzés és tájékoztatás céljából. Hol és hogyan tudok önnél időpontot kérni?

üdvözlettel

Barna

Kedves Barna!

Természetesen szűrésre tud jelentkezni, 45 év felett évente ajánlott minden férfinak. Minden szerdai napon a Jahn Ferenc dél-pesti Kórházban dolgozom az ambulancián, amennyiben ez Önnek nem megfelelő úgy tud jelentkezni a területileg illetékes urológiai szakrendelőben.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktor Nő!

Urológián rendelőben az a speciális vizsgáló szék lábtartóval mire való? Azon milyen vizsgálatra kerül sor?
Köszönettel Roland.

Kedves Roland!

Azt a vizsgáló széket, ami leginkább egy nőgyógyászati vizsgálóágyra hasonlít, leggyakrabban hólyagtükrözésnél szoktuk hasznàlni, továbbá pl. prosztata ultrahangvizsgálatnál (amikor végbélen keresztül ultrahangozunk), prosztata biopsziánál (mintavételnél), gáti tájék vizsgálatakor célravezető.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Évek óta mindenféle panaszokat okoz a prosztatám. A tapintási leletek szerint hol tömöttebb, hol keményebb, állandóan változik (és én is érzem a szorítás változását), de a bal fele mindig tömött marad, az nem szokott annyira fellazulni, és az egész fájdalmas, főleg ha nyomkodják. Laikusként persze a rosszindulatú daganattól félek, utalhat ez ilyesmire? Kezelőorvos még sose vetett föl nálam daganatgyanút, csak én aggódom. A PSA megmondja? Vagy annak az eredménye sem egyértelmű?
Köszönöm szépen!

Kedves Aristide!

Pontosan nem reszletezi, hogy milyen panasza van, de ha tapintasra érzékeny a prosztatája az nem egy jellemző lelet a daganatos betegsêgre, sokkal inkább gyulladásra utal. Pontosan ezért a PSA szintje lehet emelkedettebb (hiszen gyulladaskor is megemelkedik) , meg nem biztos hogy egybol a legrosszabbra kell gondolni, de mindenkeppen javasolnam a vizsgalat elvégzését, vizelet és UH vizsgálattal együtt.
Udv: Mezei Tunde

Kedves doktornő!
17-éves vagyok és egy olyan kérdésem lenne hogy ha merevedésem van (feláll) és a bőrt nem tudom teljesen visszahúzni.. csak egy ideig és utána nem megy, mert fáj és nem akarom hogy elszakadjon a fityma fék vagy hogyan hívják mert azt mondják hogy azt doktornak kéne átvágni, mert barátnőm cikizz-e miatt mert nem megy hátra a bőr teljesen.. és mindenki másnak hátra megy:/ tudna segíteni hogy mit kell csinálni ilyenkor, vagy kihez forduljak?
Tisztelettel: Tóth Gergő, carpediem9721@gmail.com

Kedves Gergő!

Így leírva ezt a problémát a rövid fitymafék okozza. Ez, ahogy nagyon helyesen észrevette egy erősebb erőtől (pl egy hevesebb aktus) bizony elszakadhat és elég ijesztő vérzés lehet a következménye, azt gondolom, hogy ezt nem érdemes megvárni. Fel kellene keresnie az urológiai szakrendelőt, de ha gondolja engem is megkereshet és orvosoljuk ezt a problémát. Ez azt jelenti hogy helyi érzéstelenítésben átvágjuk a rövidült féket és ezzel a probléma meg is oldódik. Mivel kiskorú ezért mindenképpen az egyik szülőnek el kell kísérnie, akárhol is jelentkezik
Üdv: Mezei Tünde

Kedves doktornő!

Egy hete műtöttek engem húgycsőszűkület miatt, ahol kitágították a húgyvezeték beszűkült részét és a prosztatáim lebenyét is leszedték, hogy könnyebben tudjak vizelni. A műtét után valóban könnyen megy a vizelet ürítése, csak az zavar engem, hogy néha véreset pisilek. Ez ilyenkor természetesnek számít? Mikorra várható a vérzés megszünése?

Tisztelettel: Imre

Kedves Imre!

Ez teljesen természetes, akár hetekig vérezgethet még a műtéti terület, természetes nem mindegy hogy milyen mértékű ez a vérzés. Amennyiben masszív vérzést tapasztal, ami folyadék fogyasztására sem csökken úgy mihamarabb jelentkezzen az Önt operáló intézményben. Sok folyadék fogyasztás, kímélő életmód javasolt.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Köszönöm a gyors választ. Próbálom rávenni, de nem nagyon akarja műtetni. Milyen hátránya lehet ha nem végezteti el a körülmetélést és mi a veszélye illetve mi a hátránya ha megcsináltatja?

Köszönettel, N.A.

Kedves Anna!

Mivel nem tudom, hogy pontosan miért szeretnék ezt a körülmetélést így nem tudok személyre szabott választ adni. Amennyiben a fitymát nem lehet hátrahúzni, úgy a veszélye az lehet, hogy alatta a pénisz nehezen tartható tisztán, begyulladhat, illetve tovább szűkülhet, akár vizelési akadályt is okozva.
Sokan a beavatkozást higiénés szempontból csináltatják meg illetve köztudott hogy a péniszrák a körülmetélteken gyakorlatilag nem fordul elő (ennek a higiénához van köze)
Remélem tudtam segíteni.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Orvososok (urológusok, bőrgyógyászok) foglalkoznak azzal, hogy ha a beteg intim problémával érkezik, hogy kinek mekkora? Mennyire kezelik bizalmasan a látottakat? Izgul és szégyelli nyílván kicsi és arról alkot képet egy orvos vagy tudja, hogy ez a helyzetet ezzel jár?

Kedves Frantisek!

Mivel napi szinten akár 20-30 beteget is lát az ember ezért ezzel egyáltalán nem foglalkozunk, főleg nem beszéljük ki. Mindenki tudja, hogy az orvosnál lévő betegek zavarban vannak, ez kultúr emberek között nem téma.
Üdv:Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Érdeklődnék, hogy mi a véleménye a felnőttkori körülmetélésről? Enyhe szűkület esetén érdemes-e belevágni? Végez-e ilyen műtétet és ha igen, akkor ez együtt jár-e a fitymafék eltávolításával illetve lehet-e ezt a két dolgot egyszerre megoldani?

Köszönettel, N.A.

Kedves Anna!

Nagyon sok körülmetélést végzünk, hiszen ez felnőtt férfiaknál is gyakran előforduló probléma. Természetesen enyhe szűkületnél is megcsináljuk, főleg ha ez zavarja a beteget. Körülmetéléssel automatikusan megtörténik a fék átvágása is, míg ez fordítva nem jár együtt azaz a fék átvágását külön is meg lehet csinálni.
Üdv: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Évek óta meglévő krónikus prosztatagyulladásra mi biztatót tudna mondani? Esetleg tudna orvost javasolni, akinek van kellő türelme egy ilyen hálátlan betegséggel vesződni?
Előre is köszönöm.

Kedves Gábor!

Az évek óta meglévő prosztatagyulladást nem lehetetlen dolog meggyógyítani, de mindkét fél részéről kell a türelem, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyógyulási idő is sok. Olyan orvost kell találnia akiben bízik és aki szimpatikus Önnek. Gondolom sokfelé, sokféle embernél járt, így látatlanba azért nehéz ezt belőni. Ha gondolja nyugodtan keressen meg illetve ajánlani tudom még Köves Béla doktor urat akit az alfa egészségközpontban talàl meg.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktor NŐ!!

Először is kívánok Áldott, Békés Ünnepeket, és köszönöm a megnyugtatást az ampulláris tip. vese miatt, csak megosztani szeretném , hogy beszéltem egy régi belgyógyász ismerősömmel és ő is megnyugtatott, hogy normális ez a dolog, és ez olyan mintha azt mondanák, hogy valakinek a szeme sötétbarna, vagy zöld, vagy ferde a füle, így érvelt akkor ennyire egyszerű, én meg buta voltam, hogy így bepánikoltam, csak feleslegesen idegesítettem magamat.
Tehát ez miatt nem kell aggódnom, és most megnyugodtam...
Még egyszer köszönöm..... Ditta

Kedves Doktornő!

19 vagyok, még nem voltam urológián, továbbra is szorongok a vizgálattól. Leírná kérem pár szóban, mi történik első alkalommal, mit néznek meg (prosztatát, herét, vizeletet?), meddig kell levetkőzni, van-e jelen asszisztens? Visszatérő gyakori vizeléseim vannak.
Köszönöm szépen!

Kedves Roland!

Az, hogy szorong a vizsgálattól az teljesen normális reakció, nyilván a legtöbb ember komfortzónáján kívül esik ez a szituáció. Maga a vizsgálat inkább kellemetlen mint fájdalmas.
Egy alapos urológiai vizsgálatba bele tartozik a fizikális vizsgálat, ami jelen esetben a pénisz, herék és a prosztata vizsgálata is, továbbá az UH vizsgálat és a vizelet vizsgálata is (üledék és tenyésztés egyaránt, ez azt jelenti hogy 2 csőbe kell pisilni).
A legtöbb esetben az ember asszisztensel dolgozik, aki általában a vizsgálat menetét nem követi, hisz neki ez idő alatt más dolga van.
Amennyiben panasza van úgy mindenképpen forduljon szakorvoshoz, ne halogassa az orvos meglátogatását és remélem kellemesen csalódik a vizsgálat kimenetelét illetően.
Üdv:Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Intenzív szexuális életet szoktam élni, ami azt jelenti, hogy a napi többször kívánom a szexet, de egy nap egyszer szükségességét érzem is. A megszokott rendszeres nemi életvitelemhez hozzátartozik. Kamaszkorom óta, immáron 17 éve így élem az életemet. Olykor- olykor előfordult kihagyás, de a szervezetem jelzi ennek hiányát és megfigyelve azt, hogy 2-3 nap eltelte után a bal mellékherém kicsit fájdalmas, érzékenyebb,(Nem duzzadt) ez mindig is így volt, csúnya szóval élve, ha mindennap ürítek, akkor minden rendben van. A 2-3 nap szexmentes időszak, a fokozott ondótermelődés okából fakadhat ez az érzékenység és okozhatja ezt a tünetet?

Köszönettel: Ferenc

Kedves Ferenc!

Panaszait abszolút okozhatja az, amit leírt, ez természetes, ez teendőt nem igényel.
Termézsetesen, ha kifejezetten érzékeny, fájdalmas és duzzadt a mellékheréje, esetleg emellett lázas is akkor mihamarabb forduljon orvoshoz.
Üdv: Mezei Tünde

Üdvözlöm!
A prosztata végbélen keresztüli termoterápiája mit jelent? Gondolom, ez nem azonos a TUMT beavatkozással, hanem valami annál kevésbé romboló dolog. Jól sejtem? És hol csinálnak ilyet?
A Doktornő nem tervez magánrendelést a közeljövőben?
Köszönettel
H.G.

Kedves Gábor!

Létezik traszrectalis ( végbélen keresztüli) mikrohullám terápia, amit jó illetve rosszindulatú prosztatamegnagyobbodásban is használnak, azonban Magyarországon nem elérhető. Itthon az OEP csak a transzurethralis (húgycsövön keresztüli) termoterápiát támogatja, amit azonban csak a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban használjuk, ez Magyarországon sok helyen elérhető.
Kérdését köszönöm, egyelőre nem tervezek magánrendelést.
Üdv: Mezei Tünde

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés