Segítség, nem jött meg! - Miért késhet a menzeszem?
Sok nővel fordult már elő, hogy hiába várta a havi vérzést, anélkül, hogy terhes lett volna. A menzesz kimaradásának számos oka lehet, gyakran valamilyen menstruációs zavar áll a háttérben.
Amikor azzal szembesülünk , hogy nem jött meg a megszokott időpontban, az első pillanatban megijedhetünk, és értelemszerűen az első kérdésünk: "Terhes lennék?" Izgatottan számolgatjuk a napokat a naptárban és ellenőrizzük, hogy biztosan pontosan bevettük-e a fogamzásgátló tablettát. Ha a terhesség kizárható, marad a kérdés, mi a baj, miért maradt ki a havi vérzés?

A rendszertelen menstruáció okai

Feltűnő, ha mindig olyankor késik a menzesz, ha az érintett nő éppen erős lelki nyomás alatt áll, vagy az életkörülményei jelentősen megváltoztak. Ide sorolható okok a stressz, váratlan éghajlatváltozás, valamint munkahelyi és magánéleti problémák.

Mindezek a tényezők jelentősen megterhelik az idegeket és befolyásolhazják a hormonális egyensúlyt. Hasonló hatással lehet a versenysport, a jelentős fogyás és a nagy túlsúly is. Olyan kóros elváltozások, mint az agyi betegségek, tumorok, vagy a petefészek megbetegedései is hatással lehetnek a nők hormonszintjére, ezáltal a havi vérzés kimaradását okozhatják. Ráadásul bizonyos gyógyszerek szedése, illetve a fogamzásgátló szedésének abbahagyása is átmeneti káoszt válthat ki a szervezetben.

A menzesz kimaradása, azaz az amenorrhoea

A fenti esetekben a nőgyógyász amenorrhoeát diagnosztizál, amely a menstruációs zavarok egyik leggyakoribb fajtája. Primer és szekunder amenorrhoeát különböztethetünk meg: előbbi azt jelenti, hogy a fiatal nő 16. éves koráig még nem menstruált. Utóbbiról akkor beszélhetünk, ha korábban már volt rendszeres menzesze, ám az legalább 3 hónapig kimarad. A primer amenorrhoeának általában veleszületett, szervi okai vannak (pl. a nemiszervek rendellenes fejlődése, autoimmun betegségek), míg a másodlagos amenorrhoea hátterében gyakran külső tényezők állnak.

Ki kell zárni a menzesz kimaradásának természetes okait

Mielőtt feleslegesen törné a fejét azon, mi okozhatja a menstruációs zavart, érdemes először a legkézenfekvőbb, természetes okokat megvizsgálni és kizárni. Ezek egyrészt egy lehetséges terhesség, illetve a változókor kezdete lehetnek. 40 éves kor felett fokozatosan csökken a nők termékenysége, míg nem teljesen elmarad a havi vérzés. Szoptatós anyák is készüljenek fel rá, hogy a menzeszük egy időre kimarad. Utóbbi esetben az alábbi ökölszabályból indulhatunk ki: minél többször és minél tovább szpotat, annál később kezd el újra menstruálni. Azonban figyelem: a havi vérzés kimaradása nem jelenti azt, hogy ne lenne peteérése. Ezért ha még nem szeretnének újabb gyermeket, a szoptatás alatti rendszertelen vagy teljesen kimaradó vérzéssel járó időszakban is gondoskodni kell a megfelelő fogamzásgátlásról.

Mit tehet a kimaradó vérzés ellen?

Mivel számos oka lehet a menstruációs zavaroknak, érdemes a nőgyógyászától tanácsot kérni. Az orvos az életvitelével kapcsolatos kérdéseket tesz majd fel, illetve megvizsgálja a nemiszerveket. Az első vizsgálatok alapján derül ki, hogy az Ön esetében szükséges-e további beavatkozás.

Ha az amenorrhoeát nem kóros elváltozás okozza, általában egyszerű eszközökkel helyrebillenthető a hormonháztartás: kerülje a stresszt, ügyeljen a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és iktasson be egy kis sportot. A lazítás minden formáját meg fogja hálálni a teste. Emellett hasznos lehet egy rozmaringot, málnalevelet, bodzavirágot, zsályát és fekete ürömöt tartalmazó gyógytea fogyasztása.   

Ha eddig nem tette, mindenképp vezessen egy menzesznaptárat, főleg addig, amig a teste regenerálódik. Ha reggelente megméri a testhőmérsékletét, még azt is megtudhatja, mikor van a peteérése. Ezek az információk segítenek a menstruációs ciklus egyes szakaszainak és azok hosszának rögzítésében, megismerésében.


Forrás: www.fem.com - fotó: Julien Haler (flickr.com)