Hogyan kezelhetők a furunkulusok?
A Furunkulusok kezelésére több módszer is rendelkezésre áll, a gyógykezelést a gyulladás súlyossága alapján kell megválasztani. Minden esetben elsődleges, hogy semmiképp se nyomja ki magának a furunkulust. Nagy felületű gyulladás esetén keressen fel orvost a pontos diagnózis érdekében, súlyos esetekben műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

A Furunkulusok kezelésére több módszer is rendelkezésre áll, a gyógykezelést a gyulladás súlyossága alapján kell megválasztani. Minden esetben elsődleges, hogy semmiképp se nyomja ki magának a furunkulust. Nagy felületű gyulladás esetén keressen fel orvost a pontos diagnózis érdekében, súlyos esetekben műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

A műtét során a furunkulust felvágják, hogy a felgyülemlett genny távozni tudjon. Ezáltal megszűnik a gyulladt bőrfelületen jelentkező nyomás, így meggátolható, hogy a fertőző baktériumok további bőrfelületekre terjedjenek szét. 

A nagy furunkulusokat szikével nyitják fel, a gennyet egy drenázs segítségével vezetik el a testtől.

Ha még nem érett a furunkulus, gyógykrémmel kezelhető, ami tágítja az ereket, és segítheti a gyógyulást. Azonban bizonyos esetekben a gyógykrém használatától a furunkulus tályoggá fejlődhet, ebben az esetben a műtéti beavatkozás elkerülhetetlen.


Emiatt célszerűbb egy fertőtlenítő hatású kenőcs, vagy meleg borogatás használata.Ülőfürdő helyett a zuhanyzás javasolt annak érdekében, hogy a gyulladás a vízben ne terjedjen át más bőrfelületekre.

Nagyon súlyos esetekben az orvos antibiotikum kezelést ír elő, amely segítheti az érintett szövetek gyógyulását és regenerációját annak érdekében, hogy ne képződjenek hegek.


Az arcon vagy a halánkékon található furunkulus esetén érdemes az érintett területet minél kevésbé mozgatni, hogy ne gyulladjanak be még jobban ezek a területek. Az állkapcson és a szájon található furunkulus esetén még a beszédet is érdemes korlátozni, valamint puha ételeket fogyasztani. Ha a furunkulus felülfertőződik, itt is antibiotikumos kezelés lehet szükséges.


A kezelés összefoglalva:

  • ne nyissa fel a furunkulust
  • nagy furunkulusok esetén keressen fel orvost
  • az orvos felnyitja a gennyes csomókat, ezáltal elmúlik a nyomás és távozik a genny a szövetekből
  • ha még nem érett meg a furunkulus, érdemes fertőtlenítő kenőcsöt vagy meleg borogatást alkalmazni
  • gyakran antibiotikumot írnak fel a kezelésére
  • felülfertőzés esetén is antibiotikus segíthet

A betegség lefolyása és a gyógyulás

  • Ok: baktériumok gyűlnek össze egy sérült szőrtüszőben
  • A test reakciója: a test saját védelme megtámadja a baktériumokat, és azokból gennyet képez
  • Gennycsomó keletkezik: a bőrfelszín alatti üregben felgyülemlik a genny és létrejön a jellegzetes púp
  • Karbunkulus keletkezése: ha csoportosan több szőrtüsző gyullad be, karbunkulus keletkezik


Háziszerek a furunkulus kezelésére

Általánosan elterjedt a kamilla a furunkulus kezelésében. Segít a gyulladás fertőtlenítésében és a furunkulus leszárításának meggyorsításában. Ehhez egy erős kamillafőzetet kell készíteni a kamillavirágzatból. 10 percnyi áztatás után készül el a főzet, amelybe a textilkötést bele kell mártani. Az érintett területet a lehető legmelegebben kösse be az érintett területet a textillel. Mullpóláyt is használhat a borogatás minél jobb rögzítése érdekében.

Mivel a genny bakteriális fertőzésveszélyt jelent, a borogatást hószpercenként cserélni kell, és nem szabad újra felhasználni. Naponta többször is alkalmazhatja a meleg kötést.

Forrás: www.hautkrankheiten-portal.de - fotó: Newtown grafitti (flickr.com)
2015 SZE 17 15:07:18/