Dr. Mezei Tünde

Urológus szakorvos jelölt

Orvosi egyetemi tanulmányaimat a Semmelweis Egyetemen végeztem. Az egyetem elvégzését követően a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológia osztályán kezdtem el dolgozni Prof. Tenke Péter irányítása alatt. A kórház urológiai ambulanciáján szerdánként rendelek 8-15 óra között.

Az urológián belül fő érdeklődési köröm a nőgyógyászati urológia.
Már az egyetem mellett elkezdtem dolgozni az Országos Mentőszolgálatnál részállásban, melyet a mai napig csinálok, mint mentőorvos.

Jó napot.
Badi vagyok.
26 éves vagyok..gyakori vizeléssel.kb 3 litert iszok folyadekot. De ha mennem kell valamerre ami ismeretlen hely vagy ismert is akkor is vizelési inger jön rám...nem tudom miért van ez..köszönöm

Kedves András!

Előfordulhat, hogy van egy húgyuti fertőzése és amiatt van gyakori vizelési ingere. Érdemes lenne a háziorvasnál egy vizelet vizsgálatot csináltatni, hogy ezt kizárják. Ha nincs fertőzés akkor egy urológust keressen fel a problémájával.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
Édesanyám ma volt vérvizsgálaton.Minden eredménye jó volt,kivétel a vizelet vvt 80-90.Milyen betegségre utalhat ez az eredmény?Tisztelettel ;Livia

Kedves Livia!

Az hogy vér van a vizeletben utalhat fertőzésre de akár tumoros betegségre is. Első körben ismételjék meg a vizsgálatot és ha akkor is pozitív a vér akkor haladéktalanul keressenek fel egy urológust.

Üdv

Mezei Tünde

Kedves Doktornő,

pár szóban hadd foglaljam össze! 42 éves vagyok, 10 évem ment a prosztatával való vacakolással, most végre találtak baktériumot, kaptam is rá célzott kezelést. Most valamivel kevésbé érzem diszkomfortosnak ott magam (bár a kezelőorvosom azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül ettől a kórokozótól megszabadulni).
Másik ezzel párhuzamos az urge panaszok, ezek viszont nem múltak 10 év alatt. Most még hozzájött a vizeletsugár gyengülése, meg gyakran V alakban vagy többszörös sugárban vizelek. Orvosom eddig a prosztatára fogta ezeket. Elhangzott aztán még a hólyagnyak szó is, rákeresve azt látom, ezt csak valamely invazív vizsgálattal lehet nézni? Hólyag UH nem mutatott különösebbet. Vidéken élek, egy nagyon kedves doktornő kezel, és azt mondta, ha nem javulnak a panaszok, "kellemetlenkedni" fog majd egy kicsit műszeresen. Ennek a hólyagnyaknak a megfelelő működését, ezt nem lehet végbél felől kitapintani? Hólyagot nem lehet kitapintani? Muszáj "kellemetlenkedni"?
És még egy kérdés, ha sose megy ki az STD, életem végéig csak gumiban élhetek nemi életet?
(A plusz kérdésem pedig: a relatív rövid féket hogy vizsgálják? Csak erekcióban látni-érezni panaszt.)
Köszönöm előre is!

Kedves Leonárd!

A hólyagnyakat illetve annak merevségét nem lehet rectálisan vizsgálni, hólyagtükrözésre lesz szükség ennek a kizárására.
Ameddig az antibiotikus kezelés tart addig óvszert használjon. A későbbiekben attól függ, hogy milyen kórokozót találtak, amennyiben a normál flóra része pl enterococcus akkor nem szükséges, ha a partnerének nem okoz panaszt.
Relatív rövid féket ami merevedéskor okoz csak panaszt nem szoktunk vizsgálni, elhisszük a páciensnek hogy panaszt okoz, azt úgyis a beteg dönti el, hogy műtét legyen belőle vagy inkább együtt él a panaszával.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktor Nő!
22 éves fiatal srác vagyok,és az lenne a kérdésem, hogy az induratio penis plastica betegség lefolyása kb. mennyi idő? Mennyi ideig fokozódik, fokozódhat a görbület? Mivel azt olvastam hogy peyronie betegség esetén hetek pár hónap alatt alakul ki és jelentősebb görbületet okoz! Hetek alatt alakul ki az az erős görbület, deformitás? Vagy mennyi ideig kell a görbület fokozódására számítani? És mennyi idő után válik az állapot stabillá? Mivel kb. 3 éve lettem figyelmes arra, hogy lankadt és merev állapotban is kissé balra görbül, kis ívben balra hajlik a péniszem, és ezen az oldalon kisebb egyenetlenséget is tapintottam, emiatt kb. 2 éve nem is egy, hanem több urológus és egy andrológus szakorvoshoz is elmentem vizsgálatra, ahol megvizsgáltak, mind fizikálisan mind UH-al de semmiféle hegesedésre, göbre utaló jelet nem találtak! Azóta nem igazán vettem észre, hogy fokozódott volna a görbületem, viszont nagyon félek, hogy komoly bajom van! Megbízhatok a vizsgálatokban? Egyértelmű lett volna két évvel ezelőtt ha Peyronie betegségem van? Vagy szükséges lenne újabb ellenőrzés?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves István!

Azt nem lehet sajnos előre tudni, hogy időben mennyi ennek a betegségnek a lefolyása, illetve azt sem, hogy az egyes embereknél meddig fokozódhat a görbület. Akkor érdemes újra ellenörző vizsgálatokon részt vennie ha fokozodott a görbület az elmúlt 2 évben. Amennyiben nagyon zavarja és alapos kivizsgálást szeretne úgy a Honvéd kórházban dolgozik az urológián egy doktornő aki ezzel foglalkozik, illetve ennek a korai kezelésével, keresse fel.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
Az lenne a kérdésem hogy a herezacskó rendellenes összehúzódását kiválthatja-e valamilyen urológiai betegség. Ha igen akkor mi?
Tisztelettel, Nagy István

Kedves István!

Nem igazán világos, hogy mit takar a rendellenes összehúzódás. Hidegre, szexuális ingerre egészen picire összehúzódhat a herezacskó, ez egy természetes reflex, ha ez zavarja, akkor nyugodjon meg.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Egy viszonylag jelentéktelen problémával kapcsolatosan kérdeznék. Az a tapasztalatom, hogy fiatalabb nők körében szinte már kivétel nélkül az a népszerű, ha a férfiak intim tájéka teljesen szőrtelen, ezért másként nem is merek mutatkozni előttük, ha együttlétre kerül a sor, különben kínosnak érezném a megjelenésemet. Fanszőrzet nélkül nyilván nagyobb higiénia érhető el (bár egy másik álláspont szerint természetes védelmet jelent), de járhat hosszútávon valamilyen problémával az intim terület borotválása, ami miatt az ne lenne javasolt? Igazából rettegek közben, nehogy vágást ejtsek és nagyfokú vérzés lépjen fel, főleg a heréknél.

Köszönettel: Tibor

Kedves Tibor!

A borotválásnál, ha az ember betartja a higiéniai szempontokat ( éles borotva, a bőrfelszín megfelelő ápolása) akkor nem okozhat betegséget. Amennyiben retteg attól, hogy megvágja magát akkor esetleg érdemes lehet más szőrtelenítési módszert kipróbálni pl trimmelés.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
Urológusnál jártam a következő problémával. Mostanában kisdolog végeztekor a vizelet csak nyomás hatására ürül, s nem teljes mértékben. Úgy érzem marad mindig valamennyi vizelet a hólyagban, ezért mindig azt érzem hogy sűrűn kell mennem wc-re. Wc papír használat után ha felállok akkor egy kis vizelet még távozik, ami később már nem, de álló helyzetben mindig olyan érzés mintha pisilni kellene. Tüsszentésre, köhögésre nem távozik vizelet. Nagyon ritkán van sürgető vizelet érzésem. A nőgyógyásznak ezt említvén azt mondta, hogy a nagysúlyú terhességek következtében a méh helyzete megváltozott. Az urológus a következő diagnózist állapította meg: Retencio urin. Terápiaként Cerucal 10 mg szedését javasolta, naponta 3*1 tablettát. Majd négy hét múlva kontroll vizsgálatot. Mivel nem vagyok egy gyógyszer barát, megnéztem mi is ez a tabletta. A drinfo illetve a hazipatika honlapon is utána olvasva láttam, hogy ez hányás csillapító. Kérem szíveskedjék nekem választ adni arra, hogy miért kellene erre a panaszra hányás csillapító tablettát szednem. Természetesen ha használ beveszem, de nem tudom a két dolog hogyan kapcsolódna össze.
Segítő válaszát köszönöm!

Kedves Krisztina!

Én sem értem, hogy miért írták fel a Cerucalt, szerintem tévedés történhetett, mást nem tudok elképzelni. Javaslom, hogy keresse fel a kezelőorvosát újra és kérdezzen rá hogy biztos ezt akarták-e felírni.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktorno! Az en problemam elegge osszetett, le kell irjam, hogy vegen fel tudjam a kerdeseimet tenni. Szept.1-en mutve voltam ( histerectomia es jobboldali anexectomia). Mutet utan par nappal ilio-femural melyvenas trombozist kaptam. Aztan nemsokara, mikor jarkalni kezdtem, mindig kezdett elfolyni a vizeletem, nem tudtam tartani. Voltam aztan orvosnal es azt mondta mutet soran kilyukaszottak ket helyen a holyagomat es ebbol ismet mutet lesz. Amiket kerdezni szeretnek. Ezt mutet nelkul lehet-e orvosolni? Pl. kateter, hogy begyogyuljon a seb? Ha mutetre kerulok, akkor altatasban vagy zsibbasztassal csinaljak a muetetet? Hol vagnak es mekkorat? Es mekkora a riziko egy ujabb trombozisra? Erossen felek, el is vagyok keseredve, nem tudom mit tehetnek :( Nagyon koszonom elore is a valaszat!

Kedves Enikő!

Problémája valóban összetett. Sok kérdés merült fel bennem a problémájával kapcsolatban. Nem világos, hogy honnan folyik a vizelete a húgycsövéből vagy a hüvelyéből, ez ugyanis nem mindegy a későbbi beavatkozás szempontjából, így arra sem tudok válaszolni hogy hol fogják vágni. Katéter az ilyen időtávlatban már nem szerepel mint megoldás a problémájára. Azt javasolom, hogy mindenképpen keressen fel egy specialistát - urogynecologust és pontosan egyeztessenek egy műtéti tervet, az érzéstelenítésről mindig az aneszteziológus dönt, de ha hasi műtétje lesz akkor nagyon valószínű hogy altatásban csinálják. A thrombózis miatt szükség lesz vérhigító szedésére, de ezt is az altatóorvossal fogja tudni egyeztetni.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Hölgyem
Mitől lehet vizelet szagom?
Arra szeretnék pontosabban kitérni ,hogy ha elmegyek vizelni egy pár alkalommal volt már olyan,hogy vizeletszagom volt, és ezt sajnos én nem éreztem de a környezetemben lévők igen mivel elmentem vizeli és aki mellé rögtön beálltam ő érezte,nincs jele fertőzésnek kimutatták,voltam nagy laborban de minden normális volt,azt szeretném megkérdezni illetve választ kapni rá,ha nincs fertőzés akkor mégis hogy lehetséges az hogy vizeletszagom van miután elemegy vizelni és nincs utócsepegés sem.20 éves férfi.válaszát előre is köszönöm.lászló

Kedves Laci!

Vizeletszaga csak vizelettől lehet, nincs olyan betegség ami ilyen tünettel járna. Attól, hogy nem érzi, hogy utócsepegés lenne, pár csepp vizelet maradhat a húgycsövében ami okozhatja a panaszát. Érdemes vizelés után picit hosszabban várni a wc csésze fölött, esetleg "kirázni" a vizelet végét.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Férjem helyett írok mert sajnos nem tudom őt rávenni, hogy keressünk fel egy urológust, nemi életünk teljesen rendben van minden müködik, de amikor megtörténik az ejakuláció utana már nem képes vagy sokára tudunk csak ujból együtt lenni, kérdésem az lenne, hogy ez miatt kellene e kivizsgálás vagy valamilyen gyógyszerrel lehet e ezen segíteni. Válaszát előre is köszönöm. Adrienn

Kedves Adrienn!

Ez a jelenség normálisnak tekinthető, a férfiak élettani sajátossága, hogy ejakulációt követően rövidebb-hosszabb idő eltelik a következő merevedésig. Az életkor előrehaladtával ez az idő általában hosszabbodik. Természetes léteznek gyógyszerek melyek tudnak segíteni a "problémán", receptre kaphatóak, akár háziorvos is fel tudja írni őket.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktronő,

Normális ha széklelést követően, nyomást gyakorolva a húgycsőből sperma szerű anyag távozik?

Kedves Géza,

Ha egyéb panasz ezt nem kíséri (pl fájdalom) akkor normálisnak tekinthető.

Üdv

Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Létezik itthon olyan kezelés, amikor közvetlenül a prosztatában adnak antibiotikumos injekciót gáton keresztüli szúrással? Ha igen, mennyire fájdalmas? Műtői körülmények kellenek hozzá, vagy ambulancián is megoldható?
Köszönöm, és boldog új évet!

Kedves Gábor!

Legjobb tudomásom szerint nincs ilyen kezelès és értelme sem lenne egy ilyen típusú antibiotikus kezelésnek.

Üdv

Mezei Tünde

Kedves Doktor Nő!!
A napokban voltam laborban, mert évente elvégeztetem a szűréseket, és végül is negatív a laborom a vizeletem is negatív és norm. viszont a vizelet üledék így van írva - vizelet üledék - vörösvértest 31 /ul. ez mit jelent, megnézessem hasi uh-n vagy urulógushoz menjek, még ilyen nem fordult elő és a többi eredmények nagyon jók - negatív - Köszönöm a válaszát!! Dina

Kedves Dina!

Meg kellene ismételni a laborvizsgálatot, amennyiben akkor is vörösvértestet írnak le abban az esetben érdemes lenne felkeresnie egy urológust.

Üdv
Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Arra lettem figyelmes, hogy az utóbbi időben, javarészt ha a hölgy van lovagló pózban bizonyos esetekben fájdalmas számomra a szex. Megfigyeltem maszturbáció közben is, hogy közvetlen a makkom alatt nyomásra a barlangos testnél bizonyos résznél - amit elég nehéz kitapitani - érzékeny vagyok. Nincs gond a merevedésemmel és minden rendben zajlik, azonban nem régen voltam urológusnál, mert van egy prosztatagyulladásom, amit gyógyszerrel és gyógyteával kezelek. Említettem az orvosnak is ezt az érzékenységet de különösebben erre nem tértünk ki, mert a gyulladással foglalkoztunk. Elképzelhető, hogy köze van a gyulladásnak ehhez az érzékenységhez és nyugodjak meg vagy lehetséges, hogy egyéb probléma van a háttérben?

Kedves Tamàs!

Előfordulhat, hogy a prosztatagyulladás okozza a panaszait de ahogy Ön is említette akár más problêma is lehet a panaszai mögött. Érdemes megfigyelnie hogy a gyulladásra kapott kezelésre változnak-e a panaszai amennyiben nem uúgy érdemes lenne visszamennie az urológusához és jobban körbejárni ezeket a panaszait.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktor Nő!
22 éves srác vagyok és azt szeretném megkérdezni hogy mikortól számít a fitymafék rövidnek? Az a helyzet,hogy alap helyzetbe a fitymámat minden gond nélkül a makk mögé tudom húzni, merev állapotban is hátra tudom húzni a fitymámat a makk alá kb.0,5-1 cm-re de attól lejjebb már nem nagyon tudom húzni mert akkor már érzem hogy feszül. A lényeg, tehát hogyha lehúzom a makkom alá 0,5-1 cm-re a fitymám és tovább akarom húzni akkor az is meg csak akkor már eléggé megfeszül. Így is a makk mögé tudom húzni, de ha tovább húznám , vagy erőteljesebben akkor a faszülő érzés ismét fellép. Illetve mikor a fitymám a makk mögött van és én tovább húzom a bőrt hátra a makkom enyhén előre bukik. A kérdésem tehát, hogy ez lehet e a rövid fék miatt? És ha igen akkor mi a teendő?
Az elmúlt években voltam számos urológiai vizsgálaton,igaz hogy nem emiatt a "probléma" miatt hanem azért mert kissé balra görbül a péniszem és ezeken az urológiai és andrológiai vizsgálatokon eléggé tüzetesen megvizsgálták a péniszemet,még merev állapotban készült felvételeket is kellet mutatnom az orvos a vizsgálat után azt mondta hogy semmiféle hegesedés nincs és hogy a görbülettel semmi teendő nincs azt sem említette hogy rövid lenne a fékem. Iga hogy nem ezzel a problémával mentem el a vizsgálatokra ()urólógiai,andrológiai) vizsgálat de szerintem ha probléma lenne akkor az engem vizsgált szakorvosok biztosan szóltak volna hogy a fitymafékemmel baj van vagy valami ilyesmi. Ön szerint is szóltak volna a szakorvosok hogyha látták volna hogy probléma van!? Egyébként eddig a szexuális életemmel semmi probléma nem volt bár még óvszer nélkül nem szexeltem egy lánnyal sem,és olyan elő szokott fordulni még hogyha a csajszi orális szex közben lehúzza a bőrt a makkról és még tovább akarja húzni vagy nagyon nagyon hátra rántja akkor hirtelen eléggé kellemetlen! Eddig még óvszer nélkül nem szexeltem és az óvszert is úgy szoktam felhúzni hogy a fitymámat lehúzom a makkról és két kézzel széthúzom a gumit mint egy "zoknit" és úgy húzom fel a hímvesszőmre,és majd csak azután miután a fél péniszemre felhúztam a gumit kezdem el lefelé görgetni.
Ön szerint nagy a baj? Szükséges lenne újabb urológust felkeresnem? Vagy feleslegesen aggódom? Szóltak volna ha baj van? Normális ez? Szükséges ezzel foglalkoznom? Ha elmegyek szakorvoshoz,ő is megvizsgálja a péniszemet hogy rövid e a fék és hogy kel a műteni vagy egyből műtétre ír ki? Várjam meg az első óvszer nélküli közösülésemet,hogy okoz e problémát a dolog vagy mit tegyek? Mert eddig csupán óvszerben közösültem és akkor semmiféle probléma nem lépett fel! Nagyon félek elmenni az orvoshoz mert félek hogy egyből műtétet javasol! Mert feleslegesen nem akarom műtétnek alávetni magam! Egyébként a műtét maga mennyire fájdalmas?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm kedves doktornő ! Hol találok Budapesten egy olyan Urologiai helyet ahol tb alapon csinálnak prosztata szürést mert a cég ahol dolgozom kéri minden 40 év fölöti férfitöl . Én még soha nem voltam ilyen szürésen de férfi orvoshoz nem szivesen mennék csak női orvoshoz . Köszönöm elöre is a segitségét .

Kedves Tamás!

A területileg illetèkes urológiai szakrendelőt kell felkeresni és ott megcsinálják a szűrést.

Üdv

Mezei Tünde

Kedves Doktornő!
A kérdésem az lenne, hogy októberben estem àt vesekő zúzàson és a pàrommal nagyon szeretnénk màr babàt, de azt hallottuk hogy ilyenkor 3 hónapot vàrni kell..Ez valóban így van? Ha igen, miért?
Előre is köszönöm!

Kedves Diána!

Nem nagyon szoktunk ilyet mondani a pácienseknek, előfordulhat, hogy nagyon sokat sugarazták a kőzúzás közben és ezért mondta a kezelőorvosa, hogy jobb lenne ha várnának, egyébként nincs ilyen szabály, hogy ne lehetne babaprojekt egy sikeres kőzúzás után.

Üdv
Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy fájdalom kíséri a szexuális együttlétet a párommal. De csak egy bizonyos pózban és akkor sem minden esetben. A fájdalom jellegét nem igaán tudom megállapítani, azt igen, hogy biztosan nem szúró érzés. Az erekcióm normális és az ejakuláció sem fáj. Előfordult, hogy időnként - általában pediódikusan váltakozik - hogy vélhetően sok és gyakori a vizeletem. Két évvel ezelőtt voltam PSA és teljes vérkép szűrésen, mindent rendben találtak. Alhasamnál erőteljes nyomkodásra kissé érzékenynek tűnik. A vizelet nem szúr és nem is véres. Péniszem bőrén két kis piros folt van, nem viszket, nem fáj, néha elmúlik, majd előjön. Hajlamos vagyok pikkelysömörre, nem tudom összefüggésben lehet-e bármivel. Mit javasol?

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Tamás!

Meglehetősen szerteágazó panaszokat említ, így viszonylag nehéz ezeket rendszerezni. Mindenképpen javasolom urológus felkeresését, lehetőség szerint akkor amikor éppen panasza is van. Bőrgyógyászt is érdemes lenne felkeresni és a péniszén lévő piros foltokat megmutatni, mert előfordulhat hogy egy egyszerű gombás fertőzés okozza a panaszait.
Üdv
Mezei Tünde

Jó napot Doktornő !
3 héttel ezelőtt megvolt a veseplasztikám minden rendben ment.
Most November 24.-én fognak eltávolítani a húgycsövemen keresztül egy 26cm-es sínt, és nem altatásban fogják eltávolítani, kora reggel kell mennem éhgyomorra mennyire fog fájni ?
A választ előre is köszönöm !
Tisztelettel : Judit

Kedves Judit!

Ilyenkor gyakorlatilag ugyanazzal az eszközzel dolgoznak mint hólyagtükrözésnél, ez inkább kellemetlen lesz mint fájdalmas, de ugye mindenkinek a fájdalomküszöbe más és más. Azt hiszem a veseplasztika utáni felépülés sokkal rosszabb és megterhelőbb mint ez a beavatkozás lesz. Kap majd a húgycsövébe érzéstelenítő gélt, így majd igazán minimális kellemetlenség lesz.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a párom péniszén fehér foltosodás jelent meg, valamint a makk tövén és lejjebb (alapállapotban ez a péniszt takaró bőr teteje) körbe száraz csík van.
1 éve urológus fizymaszűkületet állapított meg, melyet elhízás miatt nem műtenek még meg. Azt mondja a foltosodás/szárazság nem fáj.
Azonban szexuális kapcsolat alkalmával a könnyű merevedés ellenére sem tud a csúcsra jutni. Ezt a fitymaszűkület vagy az elhízás okozza? Vagy esetleg a foltosodás valami keringési zavar a 140 kg testsúllyal?
Előre is Köszönöm válaszát!

Kedves Zsazsa!

Az hogy valaki kövér még nem komtraindikálja a műtétet, javaslom, hogy esetleg keressenek fel más urológust. Az, hogy a merevedés ellenére nehezen tud elélvezni igazából okozhatja a fitymaszűkület illetve az elhízás is, vagy akár a fehér foltosodás is. A foltok inkább bőrbetegségtől vannak (lichen planus) mintsem keringési elégtelenségtől, de látatlanul megmondani ezt nehéz. Mindenképpen keressenek fel urológust a foltok miatt illetve a vércukorszint ellenőrzés is fontos mert a fitymaszűkület az lehet cukorbetegségnek is a tünete.
Üdv
Mezei Tünde

Kedves Doktornő! Három évvel ezelőtt volt egy nagyon alacsony tesztoszteron értékem (3), majd néhány hétre rá egy 8 körül. 40 éves férfi vagyok. Akkor az orvos nem javasolt pótlást, gyakran vagyok fáradt, rosszkedvű, eléggé meg is híztam bár merevedési problémáim igaz nincsenek. Mit javasol méressem meg újra? Milyen értéknél szoktak Önök pótlást javasolni és milyen szert tetszik ajánlani? Köszönöm : Péter

Kedves Péter! Nem írt mèrtèkegysèget, de gondolom nmol/l-ről beszélünk. Abszolút javasolt mégegyszer megméretni és ha határérték alatt van akkor pótlást kezdeni illetve utánajárni, hogy mi okozza az alacsony tesztoszteronszintet. Javasol andrológust felkeresni és vele egyeztetni a pótlást. Igazából a tesztoszteronpótlás módját a beteg igényeihez kell alakítani, ugyanolyan hatásos ha pl tabletta vagy gél formában történik a kezelés.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő !

35 éves fiatalember vagyok. Mindig van valami bizonytalan vizelési problémám. Pl. gyakori vizelés napközben vagy lefekvés utáni kijárkálás. Ehhez visszatérő égő érzés társul a húgycsövemben, de nem amikor vizelek. Másfél éve látott urológus, megnézett ultrahanggal, megvizsgálta a prosztatám, volt vizeletvizsgálat, mindent rendben talált, majd neurológushoz küldött, aki szorongáscsökkentőt írt föl. A panaszok azóta újra előjöttek. Kérdésem volna, Ön szerint érdemes-e jobban utánajárni ezeknek, vagy ne foglalkozzak velük? Ha igen, akkor milyen vizsgálatokra lenne még szükség? A Doktornő vizsgál férfiakat is?

Üdvözlettel
P. L.

Kedves Papadopulosz!

A leírt panaszok alapján a mindennapi életminősége gondolom rosszabb, ezért érdemes utánajárni. A fizikális vizsgálat, ultrahangvizsgálaton, vizelési napló kitöltésén túl érdemes lenne egy húgycsőváladék tenyésztést is elküldeni a vizelettenyésztésen kívül, mert elképzelhető, hogy egy olyan fertőzést hordoz, amit a sima vizelettenyésztés nem mutat ki.
Természetesen férfiakat is vizsgálok.
Üdv
Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

A kérdésem az lenne hogy mi lehet a péniszem tövénél a fanszörzet alatt egy kis csomót lehet tapintani ami olyan mintha a bőr alatt lenne nyomásra érzékeny de magától nem fáj. Kb 3-4mm átmérőjű lehet, válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Tóth Ferenc

Kedves Ferenc!

Amennyiben a csomó elmozdítható a mélyebb szövetek felett a bőrével együtt, inkább zsírcsomó vagy szőrtüszőgyulladás lehet. Szőrtüszőgyulladást a terület borotválása/szőrtelenítése fokozza. Amennyiben panaszai tartósan fennmaradnak, keresse fel bőrgyógyászát.

Üdv
Mezei Tünde

Kedves dr. NŐ.
A segítségét szeretném kérni. 6 héttel ezelőtt kezdődtek a problémáim. Alhasi görcs, szurkáló érzés a hasban. Látott nőgyógyász. Kaptam Doxycylint és Supplint. 4 nap után kínzó vizelési ingerem lett (ami sajnos azóta is van!). Háziorvosom lecserélte a gyógyszerem Cifloxinra. Semmi változás nem történt. Egyre erősödő hasi görcsök vizelési ingerrel. Ultrahanggal is megnéztek. Apró nyomákat láttak a méhemben, amire azt mondták, hogy nem okozhat ilyen tüneteket. Közben volt egy normálisan lefolyó menzeszem.(5 nap, átlagos vérzés). Aztán rá egy héttel hirten elöntött a vér. Egyszer, nagy mennyiségben. Azóta kisebb vérzésem van. Inkább nyálkás. A hasi görcseimre Apranaxot veszek be, de a vizelési inger azóta is jelen van, ami éjjel megnyugszik, nap közben felerősödik.
Urológus is látott. Görcsoldót írt fel, ill. első körben Flucohexalt, 2 hét múlva Tinidazol-Pol és Klion_D hüvelytablettát. Nem talált ultrahangon semmit. Táppénzen vagyok. Munkámat nem tudom ellátni.
Közben megjött a laboreredményem: Vizeletben kórokozó , ill. hüvelykenetből mycoplasma és ueroplasma nem tenyészett ki.
Kérem segítségét, hogy merre induljak tovább. 45 éves nő vagyok.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Tünde!

Nem derül ki számomra hogy a vizelet tenyésztés mikor történt, mert ha az antibiotikum szedés után akkor a negatív eredmény igazából nem jelent semmit. Javasolt tőzegáfonya, urovaxom szedése, bó folyadékfogyasztás, gyulladáscsökkentő szedése. Ha panaszai nem mérséklődnek akkor javasolt további kivizsgálás pl hasi CT. Illetve a nőgyógyásszal kellene tisztázni a vérzés okát.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő

Az a gondom,hogy alap helyzetbe a fitymámat minden gond nélkül a makk mögé tudom húzni, merev állapotban nehezen birom hátra húzni feszülő égő érzés a makk alatt olyan érzés mintha egy gumi szoritana.Ennek hatasara a merevedésemnek hamar vége. 44 éves vagok egy éve cukorbetegseget állapitottak meg.Varom a valaszat (a körülmeteléstől félek)

Kedves Attila!

Panaszai alapján ez fitymaszűkületnek tűnik, sajnos cukorbetegeknél gyakran látni ilyet. Érdemes felkeresni urológust, hogy esetleg megpróbáljanak valami konzervatív terápiát, de meg kell mondjam igazán jó eredménnyel általában a körülmetélés jár csak.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő,
a következő problémám van: hosszú évek óta vannak vizelési nehézségeim, nyomás alatt tudok csak üríteni, és rendszeresen tapasztalok utólag csepegést. Fájdalommal egyáltalán nem jár a dolog és a szexuális életemre sincs kihatással. Továbbá néhány éve van keresztcsont-tájéki, deréktáji illetve farokcsonti fájdalmam. Az utolsó fél évben a vizelési panaszaim maradtak, de extrém fáradékony vagyok ( korábban félmaratonokat futottam, ma ez nem megy, gyakorlatilag feladtam a sportot ) a derékfájdalmam állandósult, valamint kisugárzik a csípőm irányába, valamint térd- és combfájdalmaim is vannak. Felkerestem a háziorvosomat ( jelenleg az Egyesült Királyságban élek ) ahol elküldtek PSA vizsgálatra, melynek eredménye 2.43 lett és visszarendeltek kontrollra, mert ez a 43 évemhez magas. Legközelebb 31-én találkozom az orvossal, és lesz lehetőségem megvitatni a félelmeimet. Az elmúlt néhány napom elég rosszul telt, hála az internetnek. Az a kérdésem, hogy ilyen PSA érték mellett lehetséges-e csontmetasztázis? Válaszát előre köszönöm.

Kedves Richárd!

A kérdés nem ennyire egyszerű. Egy ilyen fiatal embernek a PSA értéke sok mindentől emelkedhet, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Ha volt 3 napon belül szexuális aktusa az is emeli a PSA szintet, ha van egy húgyúti fertőzése akkor az is emelheti, jóindulatú prosztata megnagyobbodás is emeli a PSA szintet- írta hogy vannak vizelési panaszai...Nem tudom, hogy történt-e fizikális vizsgálat, hisz a szűrés csak azzal együtt értelmezhető Ilyenkor 1 PSA eredmény nem eredmény ezt a vizsgálatot mindenképpen meg kell ismételni. De megnyugodhat, mert szinte kizárt, hogy 2,43-as PSA mellett csontmetasztázisa legyen.
Üdv

Tisztelt Doktornő!


Van egy 16 eves lanyom szexualis eletet el. Szeptemberben kapott egy vesemedencegyulladast..antibiotikumot kapott majd mikor kiengedtek meg 2x1 zinnat-ot 5 napig. E coli bacit talaltak a vizeleteben.Most voltunk 2 het utan kontrollvizeletvizsgalaton es megint tele van a pisi feherversejtel es bacival.Megint tenyesztik...eredmeny hetfon. Az orvos azt mondta valoszinu ez is e coli lesz.megint Zinnatot irtak fel neki 250 mg-osat 5 napig. Az orvos azt mondta valoszinu visszafertozodott szeualis egyuttlet utan...pedig azt mondja a lanyom, hogy nagyon figyelnek a higeniara es gumit hasznalnak. A kerdesm az, hogy ezentul minden szexulais egyuttlet utan antibiotikumot kell szednie ha visszafertozodik?

Tisztelettel
Egy aggodo anyuka

Kedves Anyuka!

Egyetlen dolgot nem írt le, hogy a lányának most, mikor másodszorra tenyésztették ki a vizeletét volt-e bármilyen tünete, ez a további kezelést nagyban befolyásolja.
Egy pyelonephritis után azonban előfordulhat, hogy minden szexuális aktus követően 1 tabletta antibiotikumot be kell szedni, egy ideig, ami után meg lehet próbálni elhagyni, akár érdemes lehet pár hét absztinenciát tartani, de ezt a kezelőorvosával egyeztessék. Érdemes lenne hüvelyflóra megőrzésére hüvelytablettát/kúpot használnia a lányának, ezt az antibiotikumos kezelés mellé mindenképpen ajánlom.
Üdv

Tisztelt Doktornő! Urológusom, hólyagtükrözést javasol, hólyaghurutus tünetek miatt. Kb 20 évvel ezelőtt tükrözték a hólyagomat, merev eszközzel. Borzasztó élmény volt, kiabáltam a fájdalomtól. Mivel most is érzek egy állandó égő érzést a hugycsövem tájékán, ezért nagyon félek, hogy megint ennyire fájdalmas lesz a vizsgálat. Doktor Úr biztosított arról, hogy hajlékony, fejlettebb eszközzel fog megvizsgálni, ami nem okoz ekkora fájdalmat. Kérdésem az lenne, hogy valamilyen erős fájdalomcsillapítót érdemes-e a vizsgálat előtt bevenni, ami csökkenti ezt a fájdalmat. Válaszát előre köszönöm, Üdvözlettel

Kedves Erika!

Nem sok értelme van fájdalomcsillapító bevételére, mert nem fogja csökkenteni a fájdalmat. Helyileg kérhet esetleg lidocainos zselét amit férfiaknál automatikusan használunk, hölgyeknél kevésbé gyakran, de az tudja csökkenteni a kellemetlenséget, érdemes megkérni a kezelőorvosát, hogy használjon ilyen csúsztatót. Ha nagyon retteg a vizsgálattól akkor beszélje meg a kezelőorvosával, hogy esetleg altatásban végezzék el a vizsgálatot.
Üdv Mezei Tünde

Tisztelt Doktor Nő!
22 éves srác vagyok és azt szeretném megkérdezni hogy mikortól számít a fitymafék rövidnek? Az a helyzet,hogy alap helyzetbe a fitymámat minden gond nélkül a makk mögé tudom húzni, merev állapotban is hátra tudom húzni a fitymámat a makk alá kb.1-2 cm-re de attól lejjebb már nem nagyon tudom húzni mert akkor már érzem hogy feszül. A lényeg, tehát hogyha lehúzom a makkom alá 1-2 cm-re a fitymám és tovább akarom húzni akkor az is meg csak akkor már eléggé megfeszül. Így is a makk mögé tudom húzni, de ha tovább húznám , vagy erőteljesebben akkor a faszülő érzés ismét fellép. Illetve mikor a fitymám a makk mögött van és én tovább húzom a bőrt hátra a makkom enyhén előre bukik. A kérdésem tehát, hogy ez lehet e a rövid fék miatt? És ha igen akkor mi a teendő?
Az elmúlt években voltam számos urológiai vizsgálaton,igaz hogy nem emiatt a "probléma" miatt hanem azért mert kissé balra görbül a péniszem és ezeken az urológiai és andrológiai vizsgálatokon eléggé tüzetesen megvizsgálták a péniszemet,még merev állapotban készült felvételeket is kellet mutatnom az orvos a vizsgálat után azt mondta hogy semmiféle hegesedés nincs és hogy a görbülettel semmi teendő nincs azt sem említette hogy rövid lenne a fékem. Iga hogy nem ezzel a problémával mentem el a vizsgálatokra ()urólógiai,andrológiai) vizsgálat de szerintem ha probléma lenne akkor az engem vizsgált szakorvosok biztosan szóltak volna hogy a fitymafékemmel baj van vagy valami ilyesmi. Ön szerint is szóltak volna a szakorvosok hogyha látták volna hogy probléma van!? Egyébként eddig a szexuális életemmel semmi probléma nem volt bár még óvszer nélkül nem szexeltem egy lánnyal sem.
Ön szerint beteg vagyok? Szükséges lenne újabb urológust felkeresnem? Vagy feleslegesen aggódom? Szóltak volna ha baj van? Normális ez?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves István!

A rövid fitymafék nem egy betegség, hanem egy állapot. Azt, hogy rövid-e a fitymaféke ezt mindeni magának tudja megítélni, ez attól függ, hogy panaszt okoz-e. Ha Önt nem zavarja merevedés illetve szexuális aktus közben akkor nem kell vele foglalkozni, de ha fáj akkor érdemes vele felkeresni szakembert, mert egy egyszerű beavatkozással ez orvosolható. AZaz hiába járt Ön szakembernél korábban nem vizsgálták meg merev állapotban a péniszét ezért nem is tudtak véleményt mondani róla.
Üdv
Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Tavaly ősszel-télen vizsgált vizelési panaszok miatt. UH-on benyúló prosztata-középlebenyt talált, obstrukció kizárására decemberben megtükrözött (negatív). Urge panaszaim ugyanolyanok maradtak. Mivel Doktornő már nem található a kórházban, másvalakihez mentem, legutóbb urodinámia történt a következő összefoglalóval: neurogén működés nem valószínű, mérsékelten csökkent detrusoraktivitás, gyengébb kiáramlás és maradék vizelet mennyisége miatt további kivizsgálás javasolt elfolyási akadály, ill. hólyagnyaki merevség irányában. Úgy érzem, a kör bezárult. Újabb tükrözés? Nem érzek állapotváltozást egy év alatt, de a reziduális vizelet mennyisége nőtt. Mit javasol?
Köszönöm szépen!

Kedves Molibdén!

Nem írja, hogy milyen gyógyszereket szedett illetve hogy milyen mennyiségű a visszamaradt vizelete. Tükrözés sok mindent tisztázhat, egy év alatt lehetnek változások még akkor is ha Ön ezt nem is tapasztalja. Hólyagnyaki merevség egy kizárásos diagnózis azaz tükrözés nélkül nem lehet rámondani senkire sem. Gyógyszeres kezelésben kellene gondolkodni kezdetnek (ne haragudjon, az alapján amit leírt nem tudom Önt beazonosítani, így azt sem tudom, hogy kapott-e gyógyszert vagy hogy most írtak-e fel valamit) Amennyiben azonban hólyagnyaki merevséget állapítanak meg abban az esetben a terápia műtéti. Mindenképpen azt javasolom, hogy járjanak a végére ennek az ügynek, hogy egy megoldás szülessen a problémájára, sajnálom, hogy egy éve ez nekem nem sikerült.
Üdv
Mezei Tünde

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés