Dr. Mezei Tünde

Urológus szakorvos jelölt

Orvosi egyetemi tanulmányaimat a Semmelweis Egyetemen végeztem. Az egyetem elvégzését követően a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológia osztályán kezdtem el dolgozni Prof. Tenke Péter irányítása alatt. A kórház urológiai ambulanciáján szerdánként rendelek 8-15 óra között.

Az urológián belül fő érdeklődési köröm a nőgyógyászati urológia.
Már az egyetem mellett elkezdtem dolgozni az Országos Mentőszolgálatnál részállásban, melyet a mai napig csinálok, mint mentőorvos.

Tisztelt Doktor Nő!
Olyan kérdésem lenne,hogy éjjel mindig nagyon kemény merevedésem van,akár hányszor megébredek állandóan,és a hajnali órákban meg reggel is,de sokkal keményebb mint egy szexuális eggyüttlétkor!
Néha már zavaró az alvásban.
Ezt mi okozza? Vagy ez így természetes dolog?
Köszönöm válaszát előre is!

Kedves Krisztián!

Vannak olyan betegségek, aminek tünete lehet az állandó, fájdalmas merevedés, de az nem csak éjszaka jelentkezne. Valószínűleg ez egy természetes folyamat (főleg ha Ön fiatal), de ha folyamatos panaszokat okoz akkor érdemes egy andrológiai kivizsgálásra elmenni, ahol megnézik a hormonszinjteit is.

Üdv

Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

„Prosztatás” fórumban írják többen is, hogy egy vagy több sima cisztoszkópia után jobb lett a vizeletsugaruk, egyvalaki egy bizonyos P. betűs szaktekintélyre is hivatkozik, aki szerint az eszköz kitágíthatta a húgycsövet, így most jobb a vizelés. Mivel magam is ilyen beavatkozás előtt állok, kérdezném, valós lehet ez, amit itt állítanak? És ha esetleg igen? mennyire tartós?
Üdvözlettel
silas

Kedves Silas!

Annak amit ír van valóságalapja, ha prosztatamegnagyobbodás miatt ment nehezen a vizelés akkor nagyon átmeneti ez a javulás, ha azonban pl húgycsőszűkülete van az embernek akkor egy "eröltetett" cisztoszkópia akár (átmenetlig ez is) de meg tudja oldani a vizelési problémát, de ezek semmiképpen nem jelentik a megoldást a problémára.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktor Nő!

Több, mint egy éve küszködöm visszatérő vizelési panasszal (csíp) vizelet vizsgálaton voltam, mindent rendben találtak. Nőgyógyászt is felkerestem, felmerült az endometriózis gyanúja. Ez okozhatja a tüneteket, vagy mi állhat a panasz hátterében? Katétert javasoltak, de nagyon tartok tőle, meg, hogy az okozhatna esetleg fertőzést. Dehát gondokom sterilen végeznek ilyesmit, csak mégis tartok tőle.

Kedves Meli!

Írja, hogy katétert javasoltak, de azt nem írja le hogy pontosan miért: katéteres vizelettenyésztésre, vagy esetleg van reziduum a hólyagjában vagy hólyagtükrözésre gondol?
Ha a hólyagjában lenne endometriózis annak jellemző tünete lenne hogy menzesz alatt a vizelete véres.
Panaszait okozhatja húgycső vagy hólyag fertőzés. Ezek kizárására szükség van húgycsőváladék illetve vizelettenyésztés vizsgálatra.
Üdv
Mezei Tünde

Kedves Dr. Nő,

Fitymaszűkületemet szeretném kezeltetni. Merev állapotban egyáltalán nem tudom a makk mögé húzni a fitymámat. Normál állapotban nincs gondom vele, tisztítani is tudom. Rengeteget olvastam a fitymaszűkületről az interneten, az én esetemben valószínűleg csak a műtét hozna megoldást.
Teljes körülmetélést nem szeretnék. Sok pozítv és sok negatív dolgokat olvastam róla. Félek attól, hogy az utóbbiba esnék bele.... Fitymaplasztika vagy pl. Dorsal incisio jöhetne szóba, viszont sajnos olyan tapasztalatokat olvastam, hogy ezek eredménytelenek hosszútávon.

Ha a fitymaszűkület műtéti megoldásaira több variáció is létezik, márpedig így van, akkor miért eredménytelenek? ( visszaszűkülés ).

Tudna javasolni valami bíztatót ? Már felkerestem több urológust is, a legtöbben körülmetélést javasolnak, van aki dorsal incisiot. Félek attól, hogy visszaszűkül és csak a teljes körülmetélés marad.

Válaszát köszönöm.
30/F

Kedves 30/F!

Fitymaplasztika gyerekeknél jön csak szóba mint megoldás, dorsal incisio esztétikai eredménye rosszabb (általában szükségmegoldásként jön csak szóba, idős, rossz állapotú betegeknél) mint a körülmetélésé. Azért van különböző típusú megoldás mert más-más típusú betegeknél alkalmazzuk őket illetve mert az embereknek más-más az igénye. Ön sem szeretne teljes körülmetélést, pedig az lenne a biztos megoldás a problémájára, mégis különböző alternatív megoldásokon gondolkozik, amik nem biztos hogy a kívánt eredményt hozzák, illetve idővel előfordulhat, hogy visszaszűkül a fityma.
Az Ön döntése, hogy melyiket választja, én is a körülmetélést ajánlom, mint megoldást.

Tisztelt Doktornő a kérdésem az volna, hogy hüvelyfolyásom van, 2 éve a vizeletem 3+++ volt de mivel szanatóriumban voltam ott nem foglalkoztak ezzel mikor kijöttem sajnos én sem, de most már zavar mit tudna nekem ajánlani. köszönettel J Gyné

Kedves Janikóné!

Feltétlenül javasolom nőgyógyász vagy urológus felkeresését. Amennyiben vizelési problémája nincsen, úgy a nőgyógyászati vizsgálatot javasolom elsősorban.

Üdv

Mezei Tünde

jo napot dr nő érdeklődni szeretnék hogy van egy 1 cm-es ciszta a bal herén pici fájdalom kisugárzik a bal oldali hasfalba azóta nem olyan vészes a fájdalom néha van egy kis hányinger is .maga a cizsta nem fáj a nyomom. hogyan lehetne ezt kezelni?meg ha esetleg műteni kel az mennyire fájdalmas?meg a műtét nem hat ki a megtermékenyítésre mert próbálkozunk a babával jelenleg várom válaszát köszönöm

Kedves László!

1 cm-es herecisztát feltétlenül érdemes sebészileg eltávolítani, mert felmerül hogy rosszindulatú folyamat lehet, ez a mellékherében lévő cisztára nem vonatkozik. Maga a műtét nem fájdalmasabb mintha bármelyik másik testrészét operálnák. A műtét nem befolyásolja a megtermékenyítési képességét, hiszen a ciszta nem termel ivarsejteket, azonban műtéti szövődmény kialakulhat olyan ami miatt csökkenhet pl fertőzés, vérzés.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktorno!

Azt szeretnem megkerdezni, hogy az egy ejakulacio soran kilovello ondo mennyiseget mivel lehet novelni? (Etelek, gyogynovenyek, vitamin, folyadek, esetleg erre a celra eloallitott termekek hatasosak e stb) Illetve mik azok a tenyezok amik csokkentik es kerulni érdemes?
(Alkohol, keves alvas, dohanyzas,stb)

Köszönöm!

Kedves Piere!

Kilövelt ondó mennyiségének növelésére elsősorban a gyakori ürítés hatásos. Mennyiséget is növelheti, ha pl sok fehérjét fogyaszt az ember. A különböző vitaminok, antioxidánsok elsősorban az ivarsejtek minőségét tudják befolyásolni mint a mennyiségét. Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is. Ami egyértelműen káros az a dohányzás illetve minden olyan ami károsíthatja az érrendszert vagy az idegrendszert, pl zsíros-cukros ételek, túlzott alkoholfogyasztás.

Üdv
mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
SOS!!
Segítségét szeretném kérni! I.17-én a jobb oldali ureter szájadékon borsónyi papilláris szerkezetű, kocsányos tu-t TURT műtéttel eltávolították. A műtét után Epirubicint kaptam, átmosták a hőlyagot.A szövettani eredményem:ad a.I.: húgyhólyag low grade non invasív, részben papillaris, részben invertalt tipusú urothelsejtes carcinomája az excindatumban. G1. ad b.II. Tumormentes hólyagfal részlet, mely simaizmot nem tartalmaz. ad c.III. Bizonytalan dignitásu urotheliummal fedett hólyagfal részlet a vongálódás miatt az urothelium atypiája nem ítélhető meg. Megjegyzés: ad a.I-c.III. Invasív komponens nem bizonyítható. Multifocalis lehetőségét felveti a kép. Ez pontosan mit jelent? Az orvosom azt mondta nincs teendő. Furcsa érzésem van, a vizet mintha kevesebb lenne és a végén kissé fájdalmat érzek, vettek vizelet katéterrel, amit elküldtek vizsgálatra. A kezelőorvosom azt mondta, hogy csak elküldi a szövettanomat Onkoteamhoz hogy 3-4 alkalommal adjanak Epirubicint a hólyagba. Azt mondta, szerinte nem sokat ér, de ez van előirva orvosilag. Utána olvastam és sok káros hatása van.: Kérdésem: Hány százalék, hogy kiujulhat-e ez a rosszindulatu daganat? Visszautasíthatom az Epirubicin kezelést?Én ezt nem igazán szeretném a mellékhatásaitól. Mit javasol? Pajzsműtétre készülök, de ez a műtét közbejött!
Előre is köszönöm mielőbbi válaszát, mert mennem kell vissza 02.16-án!

Tisztelettel: Ildikó62

Kedves Ildikó!

Mivel egy alacsony kockázatú tumorról van szó, így jó eséllyel nem újul ki/fejlődik tovább. Az alapján amit Ön leírt a daganat pontos terjedése nem állapítható meg, mert a szövettani minta nem tartalmaz hólyagfali izmot, de mivel 3cm alatt van a daganat mérete, a statisztika szerint 5 éven belül 30 % az esélye, hogy kiújul, annak pedig elhanyagolható az esélye, hogy a daganat agresszívabbá válik.
Epirubicin adása amennyiben a műtétet követően 24 órán belül megtörtént, úgy nem szükséges.

Bármilyen kezelést visszautasíthat, ennek mindenképpen az Ön döntésének kell lennie, azonban érdemes egyeztetni a kezelőorvosával.

Kedves Doktor Nő!!

Már írtam Önnek, hogy a vörösvértest a laboromban kb. 3 hete 31 -es volt
A napokban voltam, most a következő lett az eredmény
vörösvértest 12
patológiás cylinder 0
laphámsejt 0
baktérium 14 0-250
urithelium és vesehámsejtek 0
triple phosphate 0
hyalin cyílinder 0
gomba 0
calcium-oxalát-monohidrát 0
calcium-oxalát -dihidrát 0
húgysav kristály 0
fehérvérsejt 2 0-9
A hólyagtükrözést felajánlotta a z urulógios doktor úr, de azt mondta, ha nem akarom, akkor nem muszáj , de elvégeztetem, és így legalább nyugodtabb leszek, mert szeretek a végére járni , az egészségem miatt .
A tanácsát előre is köszönöm !! Edit

Kedves Edit

Azt gondolom, hogy jól döntött, mert a 2.tesztben is van vér, igaz, hogy kevesebb, de érdemes a végére járni. A hólyagtükrözés nem kellemes, de abszolút kibírható, így legalább tisztázzák a dolgot.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő,
Nemrég olvastam egy cikket a pénisztörésről (amiről már tudom, hogy nem konkrét törést jelent), ami azonban hiányzott nekem, hogy nem szerepelt benne adat arról, hogy ez mennyire gyakori. Ez a kérdésem most önhöz, milyen gyakori ez? Van erről bármilyen magyar adat? Mekkora az esélye, hogy velem is megtörténhet? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Yomyarok!

Sajnos adattal/statisztikával nem szolgálhatok, de elég ritka dologról beszélünk, egy nagy forgalmú urológiai osztályon évente 5-10 van maximum.
Annak az esélye, hogy megtörténjen nagyban függ attól, hogy milyen pozitúrában szeretkeznek, általában a "lovagló póz" az amikor ez a sérülés bekövetkezik, így ha elkerüli ezt a pozíciót akkor gyakorlatilag minimális az esélye, hogy előfordul Önnél.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

51 éves nő vagyok. A menstruációm úgy tűnik, hogy végleg elmaradt. Nem is ezzel van problémám, hanem érzésem szerint a hólyagommal. Már egy ideje, elég sűrűn kell pisilni járnom, mert sürgető nyomást érzek. Nem vagyok felfázva, nincs égő fájdalmas érzés. Enyhe alhasi fájdalmam van, nem is igazán fájdalom, hanem inkább csak nyomást érzek. Ez szinte állandó. Elképzelhető, hogy a méhtartó szalagjaim nyúltak meg, és a megsűlyedt méhem miatt érzem a nyomást? Mit lehet ilyen esetben tenni?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Andrea!

A menopauza időszakában nem csak a hüvelyt érintik a változások, hanem a kismedencei szerveket úgy általában. Természetesen előfordulhat, hogy a méhszalagok nyúltak meg és az a panasz forrása, ezt egy nőgyógyászati vizsgálat könnyen tudja igazolni. Mindenféleképpen javasolnám, hogy kezdjen el medencefenék erősítő tornát, ezt az interneten talál, de a legtöbb szakrendelőben dolgoik gyógytornász, aki be tudja tanítani a gyakorlatsort. Csinálja rendszeresen és szorgalmasan mert csak akkor lesz értelme, hogy a későbbiekben ne súlyosbodjon a panasz pl inkontinentia.
A másik amit érdemes lehet megpróbálni az ösztrogénes kenőcs (nőgyógyász fel tudja írni), ami helyi kis dózisú hormont tartalmaz csak de vissza tudja állítani a húgycső és hüvely nedvességét és Ph-ját, így lehet, hogy ez lesz a megoldás a panaszára.
Azonban érdemes egy vizeletvizsgálatot csináltatni, mert nem biztos, hogy minden fertőzés égő-csípő érzéssel jár, így azt is ki kell zárni
Üdv
Mezei Tünde

Jó napot.
Badi vagyok.
26 éves vagyok..gyakori vizeléssel.kb 3 litert iszok folyadekot. De ha mennem kell valamerre ami ismeretlen hely vagy ismert is akkor is vizelési inger jön rám...nem tudom miért van ez..köszönöm

Kedves András!

Előfordulhat, hogy van egy húgyuti fertőzése és amiatt van gyakori vizelési ingere. Érdemes lenne a háziorvasnál egy vizelet vizsgálatot csináltatni, hogy ezt kizárják. Ha nincs fertőzés akkor egy urológust keressen fel a problémájával.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
Édesanyám ma volt vérvizsgálaton.Minden eredménye jó volt,kivétel a vizelet vvt 80-90.Milyen betegségre utalhat ez az eredmény?Tisztelettel ;Livia

Kedves Livia!

Az hogy vér van a vizeletben utalhat fertőzésre de akár tumoros betegségre is. Első körben ismételjék meg a vizsgálatot és ha akkor is pozitív a vér akkor haladéktalanul keressenek fel egy urológust.

Üdv

Mezei Tünde

Kedves Doktornő,

pár szóban hadd foglaljam össze! 42 éves vagyok, 10 évem ment a prosztatával való vacakolással, most végre találtak baktériumot, kaptam is rá célzott kezelést. Most valamivel kevésbé érzem diszkomfortosnak ott magam (bár a kezelőorvosom azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül ettől a kórokozótól megszabadulni).
Másik ezzel párhuzamos az urge panaszok, ezek viszont nem múltak 10 év alatt. Most még hozzájött a vizeletsugár gyengülése, meg gyakran V alakban vagy többszörös sugárban vizelek. Orvosom eddig a prosztatára fogta ezeket. Elhangzott aztán még a hólyagnyak szó is, rákeresve azt látom, ezt csak valamely invazív vizsgálattal lehet nézni? Hólyag UH nem mutatott különösebbet. Vidéken élek, egy nagyon kedves doktornő kezel, és azt mondta, ha nem javulnak a panaszok, "kellemetlenkedni" fog majd egy kicsit műszeresen. Ennek a hólyagnyaknak a megfelelő működését, ezt nem lehet végbél felől kitapintani? Hólyagot nem lehet kitapintani? Muszáj "kellemetlenkedni"?
És még egy kérdés, ha sose megy ki az STD, életem végéig csak gumiban élhetek nemi életet?
(A plusz kérdésem pedig: a relatív rövid féket hogy vizsgálják? Csak erekcióban látni-érezni panaszt.)
Köszönöm előre is!

Kedves Leonárd!

A hólyagnyakat illetve annak merevségét nem lehet rectálisan vizsgálni, hólyagtükrözésre lesz szükség ennek a kizárására.
Ameddig az antibiotikus kezelés tart addig óvszert használjon. A későbbiekben attól függ, hogy milyen kórokozót találtak, amennyiben a normál flóra része pl enterococcus akkor nem szükséges, ha a partnerének nem okoz panaszt.
Relatív rövid féket ami merevedéskor okoz csak panaszt nem szoktunk vizsgálni, elhisszük a páciensnek hogy panaszt okoz, azt úgyis a beteg dönti el, hogy műtét legyen belőle vagy inkább együtt él a panaszával.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktor Nő!
22 éves fiatal srác vagyok,és az lenne a kérdésem, hogy az induratio penis plastica betegség lefolyása kb. mennyi idő? Mennyi ideig fokozódik, fokozódhat a görbület? Mivel azt olvastam hogy peyronie betegség esetén hetek pár hónap alatt alakul ki és jelentősebb görbületet okoz! Hetek alatt alakul ki az az erős görbület, deformitás? Vagy mennyi ideig kell a görbület fokozódására számítani? És mennyi idő után válik az állapot stabillá? Mivel kb. 3 éve lettem figyelmes arra, hogy lankadt és merev állapotban is kissé balra görbül, kis ívben balra hajlik a péniszem, és ezen az oldalon kisebb egyenetlenséget is tapintottam, emiatt kb. 2 éve nem is egy, hanem több urológus és egy andrológus szakorvoshoz is elmentem vizsgálatra, ahol megvizsgáltak, mind fizikálisan mind UH-al de semmiféle hegesedésre, göbre utaló jelet nem találtak! Azóta nem igazán vettem észre, hogy fokozódott volna a görbületem, viszont nagyon félek, hogy komoly bajom van! Megbízhatok a vizsgálatokban? Egyértelmű lett volna két évvel ezelőtt ha Peyronie betegségem van? Vagy szükséges lenne újabb ellenőrzés?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves István!

Azt nem lehet sajnos előre tudni, hogy időben mennyi ennek a betegségnek a lefolyása, illetve azt sem, hogy az egyes embereknél meddig fokozódhat a görbület. Akkor érdemes újra ellenörző vizsgálatokon részt vennie ha fokozodott a görbület az elmúlt 2 évben. Amennyiben nagyon zavarja és alapos kivizsgálást szeretne úgy a Honvéd kórházban dolgozik az urológián egy doktornő aki ezzel foglalkozik, illetve ennek a korai kezelésével, keresse fel.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
Az lenne a kérdésem hogy a herezacskó rendellenes összehúzódását kiválthatja-e valamilyen urológiai betegség. Ha igen akkor mi?
Tisztelettel, Nagy István

Kedves István!

Nem igazán világos, hogy mit takar a rendellenes összehúzódás. Hidegre, szexuális ingerre egészen picire összehúzódhat a herezacskó, ez egy természetes reflex, ha ez zavarja, akkor nyugodjon meg.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Egy viszonylag jelentéktelen problémával kapcsolatosan kérdeznék. Az a tapasztalatom, hogy fiatalabb nők körében szinte már kivétel nélkül az a népszerű, ha a férfiak intim tájéka teljesen szőrtelen, ezért másként nem is merek mutatkozni előttük, ha együttlétre kerül a sor, különben kínosnak érezném a megjelenésemet. Fanszőrzet nélkül nyilván nagyobb higiénia érhető el (bár egy másik álláspont szerint természetes védelmet jelent), de járhat hosszútávon valamilyen problémával az intim terület borotválása, ami miatt az ne lenne javasolt? Igazából rettegek közben, nehogy vágást ejtsek és nagyfokú vérzés lépjen fel, főleg a heréknél.

Köszönettel: Tibor

Kedves Tibor!

A borotválásnál, ha az ember betartja a higiéniai szempontokat ( éles borotva, a bőrfelszín megfelelő ápolása) akkor nem okozhat betegséget. Amennyiben retteg attól, hogy megvágja magát akkor esetleg érdemes lehet más szőrtelenítési módszert kipróbálni pl trimmelés.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!
Urológusnál jártam a következő problémával. Mostanában kisdolog végeztekor a vizelet csak nyomás hatására ürül, s nem teljes mértékben. Úgy érzem marad mindig valamennyi vizelet a hólyagban, ezért mindig azt érzem hogy sűrűn kell mennem wc-re. Wc papír használat után ha felállok akkor egy kis vizelet még távozik, ami később már nem, de álló helyzetben mindig olyan érzés mintha pisilni kellene. Tüsszentésre, köhögésre nem távozik vizelet. Nagyon ritkán van sürgető vizelet érzésem. A nőgyógyásznak ezt említvén azt mondta, hogy a nagysúlyú terhességek következtében a méh helyzete megváltozott. Az urológus a következő diagnózist állapította meg: Retencio urin. Terápiaként Cerucal 10 mg szedését javasolta, naponta 3*1 tablettát. Majd négy hét múlva kontroll vizsgálatot. Mivel nem vagyok egy gyógyszer barát, megnéztem mi is ez a tabletta. A drinfo illetve a hazipatika honlapon is utána olvasva láttam, hogy ez hányás csillapító. Kérem szíveskedjék nekem választ adni arra, hogy miért kellene erre a panaszra hányás csillapító tablettát szednem. Természetesen ha használ beveszem, de nem tudom a két dolog hogyan kapcsolódna össze.
Segítő válaszát köszönöm!

Kedves Krisztina!

Én sem értem, hogy miért írták fel a Cerucalt, szerintem tévedés történhetett, mást nem tudok elképzelni. Javaslom, hogy keresse fel a kezelőorvosát újra és kérdezzen rá hogy biztos ezt akarták-e felírni.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktorno! Az en problemam elegge osszetett, le kell irjam, hogy vegen fel tudjam a kerdeseimet tenni. Szept.1-en mutve voltam ( histerectomia es jobboldali anexectomia). Mutet utan par nappal ilio-femural melyvenas trombozist kaptam. Aztan nemsokara, mikor jarkalni kezdtem, mindig kezdett elfolyni a vizeletem, nem tudtam tartani. Voltam aztan orvosnal es azt mondta mutet soran kilyukaszottak ket helyen a holyagomat es ebbol ismet mutet lesz. Amiket kerdezni szeretnek. Ezt mutet nelkul lehet-e orvosolni? Pl. kateter, hogy begyogyuljon a seb? Ha mutetre kerulok, akkor altatasban vagy zsibbasztassal csinaljak a muetetet? Hol vagnak es mekkorat? Es mekkora a riziko egy ujabb trombozisra? Erossen felek, el is vagyok keseredve, nem tudom mit tehetnek :( Nagyon koszonom elore is a valaszat!

Kedves Enikő!

Problémája valóban összetett. Sok kérdés merült fel bennem a problémájával kapcsolatban. Nem világos, hogy honnan folyik a vizelete a húgycsövéből vagy a hüvelyéből, ez ugyanis nem mindegy a későbbi beavatkozás szempontjából, így arra sem tudok válaszolni hogy hol fogják vágni. Katéter az ilyen időtávlatban már nem szerepel mint megoldás a problémájára. Azt javasolom, hogy mindenképpen keressen fel egy specialistát - urogynecologust és pontosan egyeztessenek egy műtéti tervet, az érzéstelenítésről mindig az aneszteziológus dönt, de ha hasi műtétje lesz akkor nagyon valószínű hogy altatásban csinálják. A thrombózis miatt szükség lesz vérhigító szedésére, de ezt is az altatóorvossal fogja tudni egyeztetni.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Hölgyem
Mitől lehet vizelet szagom?
Arra szeretnék pontosabban kitérni ,hogy ha elmegyek vizelni egy pár alkalommal volt már olyan,hogy vizeletszagom volt, és ezt sajnos én nem éreztem de a környezetemben lévők igen mivel elmentem vizeli és aki mellé rögtön beálltam ő érezte,nincs jele fertőzésnek kimutatták,voltam nagy laborban de minden normális volt,azt szeretném megkérdezni illetve választ kapni rá,ha nincs fertőzés akkor mégis hogy lehetséges az hogy vizeletszagom van miután elemegy vizelni és nincs utócsepegés sem.20 éves férfi.válaszát előre is köszönöm.lászló

Kedves Laci!

Vizeletszaga csak vizelettől lehet, nincs olyan betegség ami ilyen tünettel járna. Attól, hogy nem érzi, hogy utócsepegés lenne, pár csepp vizelet maradhat a húgycsövében ami okozhatja a panaszát. Érdemes vizelés után picit hosszabban várni a wc csésze fölött, esetleg "kirázni" a vizelet végét.

Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Férjem helyett írok mert sajnos nem tudom őt rávenni, hogy keressünk fel egy urológust, nemi életünk teljesen rendben van minden müködik, de amikor megtörténik az ejakuláció utana már nem képes vagy sokára tudunk csak ujból együtt lenni, kérdésem az lenne, hogy ez miatt kellene e kivizsgálás vagy valamilyen gyógyszerrel lehet e ezen segíteni. Válaszát előre is köszönöm. Adrienn

Kedves Adrienn!

Ez a jelenség normálisnak tekinthető, a férfiak élettani sajátossága, hogy ejakulációt követően rövidebb-hosszabb idő eltelik a következő merevedésig. Az életkor előrehaladtával ez az idő általában hosszabbodik. Természetes léteznek gyógyszerek melyek tudnak segíteni a "problémán", receptre kaphatóak, akár háziorvos is fel tudja írni őket.

Üdv

Mezei Tünde

Tisztelt Doktronő,

Normális ha széklelést követően, nyomást gyakorolva a húgycsőből sperma szerű anyag távozik?

Kedves Géza,

Ha egyéb panasz ezt nem kíséri (pl fájdalom) akkor normálisnak tekinthető.

Üdv

Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Létezik itthon olyan kezelés, amikor közvetlenül a prosztatában adnak antibiotikumos injekciót gáton keresztüli szúrással? Ha igen, mennyire fájdalmas? Műtői körülmények kellenek hozzá, vagy ambulancián is megoldható?
Köszönöm, és boldog új évet!

Kedves Gábor!

Legjobb tudomásom szerint nincs ilyen kezelès és értelme sem lenne egy ilyen típusú antibiotikus kezelésnek.

Üdv

Mezei Tünde

Kedves Doktor Nő!!
A napokban voltam laborban, mert évente elvégeztetem a szűréseket, és végül is negatív a laborom a vizeletem is negatív és norm. viszont a vizelet üledék így van írva - vizelet üledék - vörösvértest 31 /ul. ez mit jelent, megnézessem hasi uh-n vagy urulógushoz menjek, még ilyen nem fordult elő és a többi eredmények nagyon jók - negatív - Köszönöm a válaszát!! Dina

Kedves Dina!

Meg kellene ismételni a laborvizsgálatot, amennyiben akkor is vörösvértestet írnak le abban az esetben érdemes lenne felkeresnie egy urológust.

Üdv
Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Arra lettem figyelmes, hogy az utóbbi időben, javarészt ha a hölgy van lovagló pózban bizonyos esetekben fájdalmas számomra a szex. Megfigyeltem maszturbáció közben is, hogy közvetlen a makkom alatt nyomásra a barlangos testnél bizonyos résznél - amit elég nehéz kitapitani - érzékeny vagyok. Nincs gond a merevedésemmel és minden rendben zajlik, azonban nem régen voltam urológusnál, mert van egy prosztatagyulladásom, amit gyógyszerrel és gyógyteával kezelek. Említettem az orvosnak is ezt az érzékenységet de különösebben erre nem tértünk ki, mert a gyulladással foglalkoztunk. Elképzelhető, hogy köze van a gyulladásnak ehhez az érzékenységhez és nyugodjak meg vagy lehetséges, hogy egyéb probléma van a háttérben?

Kedves Tamàs!

Előfordulhat, hogy a prosztatagyulladás okozza a panaszait de ahogy Ön is említette akár más problêma is lehet a panaszai mögött. Érdemes megfigyelnie hogy a gyulladásra kapott kezelésre változnak-e a panaszai amennyiben nem uúgy érdemes lenne visszamennie az urológusához és jobban körbejárni ezeket a panaszait.
Üdv
Mezei Tünde

Tisztelt Doktor Nő!
22 éves srác vagyok és azt szeretném megkérdezni hogy mikortól számít a fitymafék rövidnek? Az a helyzet,hogy alap helyzetbe a fitymámat minden gond nélkül a makk mögé tudom húzni, merev állapotban is hátra tudom húzni a fitymámat a makk alá kb.0,5-1 cm-re de attól lejjebb már nem nagyon tudom húzni mert akkor már érzem hogy feszül. A lényeg, tehát hogyha lehúzom a makkom alá 0,5-1 cm-re a fitymám és tovább akarom húzni akkor az is meg csak akkor már eléggé megfeszül. Így is a makk mögé tudom húzni, de ha tovább húznám , vagy erőteljesebben akkor a faszülő érzés ismét fellép. Illetve mikor a fitymám a makk mögött van és én tovább húzom a bőrt hátra a makkom enyhén előre bukik. A kérdésem tehát, hogy ez lehet e a rövid fék miatt? És ha igen akkor mi a teendő?
Az elmúlt években voltam számos urológiai vizsgálaton,igaz hogy nem emiatt a "probléma" miatt hanem azért mert kissé balra görbül a péniszem és ezeken az urológiai és andrológiai vizsgálatokon eléggé tüzetesen megvizsgálták a péniszemet,még merev állapotban készült felvételeket is kellet mutatnom az orvos a vizsgálat után azt mondta hogy semmiféle hegesedés nincs és hogy a görbülettel semmi teendő nincs azt sem említette hogy rövid lenne a fékem. Iga hogy nem ezzel a problémával mentem el a vizsgálatokra ()urólógiai,andrológiai) vizsgálat de szerintem ha probléma lenne akkor az engem vizsgált szakorvosok biztosan szóltak volna hogy a fitymafékemmel baj van vagy valami ilyesmi. Ön szerint is szóltak volna a szakorvosok hogyha látták volna hogy probléma van!? Egyébként eddig a szexuális életemmel semmi probléma nem volt bár még óvszer nélkül nem szexeltem egy lánnyal sem,és olyan elő szokott fordulni még hogyha a csajszi orális szex közben lehúzza a bőrt a makkról és még tovább akarja húzni vagy nagyon nagyon hátra rántja akkor hirtelen eléggé kellemetlen! Eddig még óvszer nélkül nem szexeltem és az óvszert is úgy szoktam felhúzni hogy a fitymámat lehúzom a makkról és két kézzel széthúzom a gumit mint egy "zoknit" és úgy húzom fel a hímvesszőmre,és majd csak azután miután a fél péniszemre felhúztam a gumit kezdem el lefelé görgetni.
Ön szerint nagy a baj? Szükséges lenne újabb urológust felkeresnem? Vagy feleslegesen aggódom? Szóltak volna ha baj van? Normális ez? Szükséges ezzel foglalkoznom? Ha elmegyek szakorvoshoz,ő is megvizsgálja a péniszemet hogy rövid e a fék és hogy kel a műteni vagy egyből műtétre ír ki? Várjam meg az első óvszer nélküli közösülésemet,hogy okoz e problémát a dolog vagy mit tegyek? Mert eddig csupán óvszerben közösültem és akkor semmiféle probléma nem lépett fel! Nagyon félek elmenni az orvoshoz mert félek hogy egyből műtétet javasol! Mert feleslegesen nem akarom műtétnek alávetni magam! Egyébként a műtét maga mennyire fájdalmas?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm kedves doktornő ! Hol találok Budapesten egy olyan Urologiai helyet ahol tb alapon csinálnak prosztata szürést mert a cég ahol dolgozom kéri minden 40 év fölöti férfitöl . Én még soha nem voltam ilyen szürésen de férfi orvoshoz nem szivesen mennék csak női orvoshoz . Köszönöm elöre is a segitségét .

Kedves Tamás!

A területileg illetèkes urológiai szakrendelőt kell felkeresni és ott megcsinálják a szűrést.

Üdv

Mezei Tünde

Kedves Doktornő!
A kérdésem az lenne, hogy októberben estem àt vesekő zúzàson és a pàrommal nagyon szeretnénk màr babàt, de azt hallottuk hogy ilyenkor 3 hónapot vàrni kell..Ez valóban így van? Ha igen, miért?
Előre is köszönöm!

Kedves Diána!

Nem nagyon szoktunk ilyet mondani a pácienseknek, előfordulhat, hogy nagyon sokat sugarazták a kőzúzás közben és ezért mondta a kezelőorvosa, hogy jobb lenne ha várnának, egyébként nincs ilyen szabály, hogy ne lehetne babaprojekt egy sikeres kőzúzás után.

Üdv
Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy fájdalom kíséri a szexuális együttlétet a párommal. De csak egy bizonyos pózban és akkor sem minden esetben. A fájdalom jellegét nem igaán tudom megállapítani, azt igen, hogy biztosan nem szúró érzés. Az erekcióm normális és az ejakuláció sem fáj. Előfordult, hogy időnként - általában pediódikusan váltakozik - hogy vélhetően sok és gyakori a vizeletem. Két évvel ezelőtt voltam PSA és teljes vérkép szűrésen, mindent rendben találtak. Alhasamnál erőteljes nyomkodásra kissé érzékenynek tűnik. A vizelet nem szúr és nem is véres. Péniszem bőrén két kis piros folt van, nem viszket, nem fáj, néha elmúlik, majd előjön. Hajlamos vagyok pikkelysömörre, nem tudom összefüggésben lehet-e bármivel. Mit javasol?

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Tamás!

Meglehetősen szerteágazó panaszokat említ, így viszonylag nehéz ezeket rendszerezni. Mindenképpen javasolom urológus felkeresését, lehetőség szerint akkor amikor éppen panasza is van. Bőrgyógyászt is érdemes lenne felkeresni és a péniszén lévő piros foltokat megmutatni, mert előfordulhat hogy egy egyszerű gombás fertőzés okozza a panaszait.
Üdv
Mezei Tünde

Jó napot Doktornő !
3 héttel ezelőtt megvolt a veseplasztikám minden rendben ment.
Most November 24.-én fognak eltávolítani a húgycsövemen keresztül egy 26cm-es sínt, és nem altatásban fogják eltávolítani, kora reggel kell mennem éhgyomorra mennyire fog fájni ?
A választ előre is köszönöm !
Tisztelettel : Judit

Kedves Judit!

Ilyenkor gyakorlatilag ugyanazzal az eszközzel dolgoznak mint hólyagtükrözésnél, ez inkább kellemetlen lesz mint fájdalmas, de ugye mindenkinek a fájdalomküszöbe más és más. Azt hiszem a veseplasztika utáni felépülés sokkal rosszabb és megterhelőbb mint ez a beavatkozás lesz. Kap majd a húgycsövébe érzéstelenítő gélt, így majd igazán minimális kellemetlenség lesz.
Üdv
Mezei Tünde

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés