A bőr egyik jóindulatú elváltozása: a tűzfolt
A tűzfolt a bőr kapillárisainak veleszületett elváltozása, amely általában kissé kiemelkedő, rózsás-vöröses bőrfelületként jelentkezik. Felnőttkorra a tűzfoltok jobban kiemelkedhetnek, részben sötétvörössé színeződhetnek.

Általában veleszületett rendellenességről van szó, de a tűzfolt kialakulhat egy sérülés miatt is, például a szülés során. Nagyobb méretű, kiterjedt tűzfoltok esetén ellenőrizni kell, fennállnak-e további, például az idegeket érintő elváltozások, vagy nem alakult-e ki ún. érsipoly, amely a nagyobb artériák és vénák közötti kóros összeköttetés. Ha a jelenség végtagokat érint, akár óriásnövés is jelentkezhet.


A tűzfolt kozmetikai szempontból nagyon zavaró lehet, és az érintettekre jelentős lelki hatást gyakorolhat. A foltok letakarása érdekében lehetséges speciális kamuflázs alapozók használata is, ám az elmúlt években azonban egyre fejlettebbek lettek a lézeres eljárások, amelyek az ilyen jellegű elváltozások első számú kezelését jelentik. A tűzfoltokat olyan hatékonyan lehet kezelni, hogy a terápia után gyakran már semmilyen különbség nem látható az egészséges bőrhöz képest.


A tűzfoltot meg kell különbözteti a hemangiómától, amely a születést követően alakulhat ki. Utóbbi szintén általában jóindulatú érdaganat, amely azonban olyan erőteljes növekedésnek indulhat, és jelentős torzulást okozhat, például az arcon. A legtöbb esetben azonban a hemangióma pár éven belül visszafejlődik. Apró hemangióma esetén ki lehet várni, magától visszafejlődik-e. Nagy méretű és gyorsan növekvő hemangióma esetén azonban egy rövid időtartamú kortizonos kezeléssel meg szokták próbálni a növekedését megállítani, vagy lézerterápiát alkalmaznak. Sajnos gyakran sikeres kezelés esetén is maradhatnak kisebb hegek.


Forrás: www.hautinfo.de - fotó: Marc Levin (flickr.com)
2016 MÁR 03 12:05:33/