A pikkelysömör hatással van a szívre és az erekre?
Egy amerikai kutatócsoport kapcsolatot fedezett fel a pikkelysömör kiterjedése és a szisztémás vasculitis megjelenése között. Ezt a betegséget az érfalak gyulladása jellemzi. És ebben az esetben, „ami kívül látszik, az visszatükröződik belül”, írják a szerzők.

Prof. Nehal Mehta és csoportja a National Heart, Lung and Blood Institute-ben  (Bethesda, Maryland, USA) egy 60 fős átlagosan 47 éves csoportot követett, amelynek minden tagja pikkelysömörben szenvedett. 20 egészséges ember alkotta a kontrollcsoportot.

Minden beteget átvizsgáltak szkenner segítségével, hogy egy lehetséges vasculitis jelenlétét felfedezzék. Amelyet az erek összeszűkülése vagy teljes elzáródása jelez, megnehezítve a vér áramlását a különböző szervekbe, szív- és érrendszeri megbetegedéseket is okozva.

A szerzők megfigyelték, hogy „minél nagyobb a psoriasis kiterjedése, annál jelentősebb az erek gyulladása is”. A bőrünk és a szív- és érrendszerünk ugyanazokat a mechanizmusokon osztoznak? A kutatásnak ebben a stádiumában Prof. Nehal Mehta azt tanácsolja a komoly pikkelysömörben szenvedőknek, hogy vizsgáltassák ki magukat szív- és érrendszeri megbetegedésekre

Forrás: destinationsante.com - Fotó: Mysi Ann (Flickr.com)