Atópiás dermatitis: a bőr és a hörgők...
Az ekcéma különös formája, az atópiás dermatitis a gyermekeket már az első életévben érinti. Ez a bőrgyulladás később étel intoleranciát (tojás, tehéntej és dió) okozhat, amelyek növelik a légúti allergiák kockázatát.

A bőr krónikus gyulladása, az atópiás dermatitis vörös lemezek megjelenését eredményezi, száraz bőr és erős viszketés érzetet. A legtöbb esetben hat éves korig jelentkeznek a szövődmények. „Egy atópiás dermatitisben és élelmiszer érzékenységben szenvedő gyermeknél fokozottan fenn áll az inhalációs allergénekre való érzékenység veszélye”, az INSERM kutatóinak megfigyelése szerint.

Hogy bebizonyítsák, 229 atópiás dermatitis-es csecsemőt követtek születéstől hat éves korig. "Évente egyszer, a gyermekek bőrgyógyászati és pulmonológiai vizsgálaton estek át valamint vért vettek tőlük, hogy értékeljék a vérben található IgE (allergénspecifikus antitest) sűrűségét," mondta Dr. Jocelyne Just, a tanulmány társszerzője, a párizsi Armand-Trousseau Kórház gyermek allergológusa.

4-szer gyakoribb tünetek

Eredmény, 6 évesen a gyermekek 37%-ánál jelentkezett étel intolerancia, általában tojás, tehéntej, vagy csonthéjas termés, mint a dió, mogyoró. Ezeknél a gyerekeknél a légúti allergia kialakulásának kockázata 3,7-szer volt magasabb, mint az atópiás dermatitis-es gyermekeknél, akiknek nem volt étel allergiájuk.

„A gyermekeknél kialakuló atópiás dermatitis következtében a bőr jelentősen porózusabb lesz, és kevésbé tudja megfelelően betölteni fizikai akadály szerepét.” Ennek megfelelően, az illékony allergének behatolnak a felhám felső rétegeibe. A korai években, ennek a behatolásnak következtében egy egyszerű érzékenység alakul ki. Ezután 6 éves korig, „az immunrendszer aktiválódik és erősebben reagál a légúti allergénekre.” Amelyek előkészítik a terepet az asztmás rohamoknak, amikor az érzékenység már krónikussá vált.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk gondolatait!
Forrás: destinationsante.com - Fotó: Paul (Flickr.com)