Csecsemőkori ekcéma: szteroidot vagy sem?
Nagyon száraz a baba bőre, vakaródzik, vörös foltjai vannak? Úgy gondolja, hogy ekcéma. Szükséges az azonnali kezelés? Ezt a kérdést minden anya felteszi.

Amikor a baba irritált bőrén vörös foltok jelennek meg, akkor néhány napig figyelnie kell őket. Ami nem akadályozza meg, hogy hidratálja gyermeke bőrét. Azonban ha ellenáll a szokásos hidratáló krémnek, a legjobb, ha felkeresi gyermekorvosát, hogy meg tudja, valóban ekcémáról van-e szó és hogyan kell kezelni a problémát. A csecsemőknél, az ekcéma több mint egy kis bőr probléma, mert gyorsan kellemetlenségek forrásává válhat. Az ekcémás csecsemő nem alszik jól, mert álmában is zavarja a viszketés, amelyet a piros foltok okoznak neki.

Hidratálás naponta kétszer

Elengedhetetlen, hogy naponta kétszer hidratálja a baba száraz bőrét, hogy a védő, hidrolipid réteg megújuljon. Használja a "katica módszert": a baba egész testén pontokban tegye a krémet, majd óvatosan, egyenletesen kenje el a hidratálót a testen. A krém nedves bőrön jobban felszívódik, ezért célszerű fürdés után bekenni a gyermeket. Ugyanakkor ajánlott gyéríteni a fürdéseket (kétnaponta), és a törölközővel nem kell túl erősen dörzsölni. Próbálja meg megszüntetni az irritáció forrását: szappan mentes tusfürdőt használjon és hipoallergén mosószert. Hagyjunk fel a popsi törlő, öblítő szer és egyéb vegyi anyagok használatával, amelyek irritálhatják a bőrt. Lehetőleg pamut ruhát adjon a gyermekre, vágja ki a címkéket, amelyek az irritáció egyik lehetséges okai lehetnek.

Kortikoszteroidok: néha nélkülözhetetlenek

Ha nem lenne elég a hidratálás, egy kortizon krém alkalmazása alapvető fontosságú az ekcéma területén, mert kezeli a gyulladást és enyhíti a viszketést. Addig használja, amíg az ekcéma foltok el nem tűnnek. „Ne féljen a kortikoszteroidoktól, ilyen dózisban és ebben az indikációban ártalmatlanok. Gyakran ez az alaptalan félelem felelős a korai kezelés megszakításáért, ami nagy kár a baba kofort érzete miatt és megteremti a lehetőséget, hogy az ekcéma elterjedjen", mondja Dr. Magali Bourrel-BOUTTAZ, Chambéry-i bőrgyógyász.

Ha az ekcéma visszatér?

Ebben az esetben meg kell vizsgálni, hogy nincs-e a baba bélflórájával gond, mert a bőr immunrendszere összefügg a bélflóra minőségével. Antibiotikumos kezelés alatt állt-e az ekcéma megjelenése előtt, ami felboríthatta a bélflóráját? Ha igen, minden antibiotikum kezelést követően probiotikumokat kell adnia a gyermeknek. Ha az ekcéma folytatódik minden óvintézkedés ellenére, egy esetleges tehéntej intolerancia is szóba jöhet.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: shawn (Flickr.com)