Eritéma nodózum
Az eritéma nodózum (erythema nodosum) fájdalmas, bőr alatti csomóképződéssel járó gyulladás, amely leggyakrabban a lábszár elülső felszínén jelentkezik, de néha a karokon és más bőrterületeken is megjelenhet.

Az eritéma nodózum sokszor nem önálló kórkép, hanem más betegség vagy gyógyszerallergia tünete. A betegség a fiatal felnőtteken a leggyakoribb, hónapok, évek után is visszatérhet. A gyermekkorban leggyakrabban (Streptococcus okozta) torokgyulladást követően lép fel. Felnőttkorban a Streptococcus-fertőzés és szarkoidózis a leggyakoribb okai. Kevésbé gyakori: a lepra, coccidioidomycosis, hisztoplazmózis, tbc, psitacosis, limfogranulóma venereum és a kolitisz ulceróza. A betegség gyógyszeres eredetű is lehet – szulfonamidok, jodidok, bromidok, és orális fogamzásgátló tabletták okozhatják.

Tünetek és kórisme Rendszerint a lábszáron jelentkezik, zúzódáshoz hasonlítanak, színük rózsaszíntől fokozatosan kékesbarnává változik. Gyakran kíséri láz és ízületi fájdalom, néha a mellkasi nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak. Az orvos számára általában a fájdalmas csomók az árulkodó jelek. Az egyik csomóból végzett próbakimetszés (szövetminta vétele és mikroszkópos vizsgálata) segíthet a kórisme felállításában. A kiváltó ok tisztázására nem létezik speciális laboratóriumi vizsgálat.

Kezelés Az eritéma nodózumot feltehetően okozó gyógyszereket el kell hagyni, és bármilyen, a betegség hátterében álló fertőzést kezelni kell. Ha a betegséget Streptococcus-fertőzés okozta, a betegnek egy évig, vagy még tovább antibiotikumot kell szednie.

Az ágynyugalom elősegíti a csomók okozta fájdalom elmúlását. 


Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv a Családban