Főleg a férfiakat fenyegeti a pikkelysömör
Egy svéd kutatás kimutatta, hogy a nőknél statisztikailag kisebb a valószínűsége annak, hogy súlyos pikkelysömörös állapot alakul ki, mint a férfiaknál. Az Umeå Egyetem és a Karolinska Intézet közös vizsgálatának eredményeiről részletesen az American Journal of Clinical Dermatology című lap számolt be.
Amint azt a kutatást vezető Marcus Schmitt-Egenolf kifejtette, az már eddig is világos volt a szakemberek számára, hogy a kórházi kezelések során több pikkelysömörös férfivel lehetett találkozni, mint nővel, a mostani vizsgálatból azonban az is kiderült, hogy ez részben azzal is magyarázható, hogy előbbiek körében gyakoribb a betegség előfordulása.

A szakemberek 5438 személyt kísértek figyelemmel, akiknek a tüneteit a sztenderd Pikkelysömör Kiterjedési és Súlyossági Index (PASI) alapján sorolták be, és megállapították, hogy a nők átlagos 5,4 pontjához képest a férfiaknál 7,3 volt a jellemző érték, vagyis utóbbiaknál jellemzően súlyosabb formában jelentkezik a betegség.

A pikkelysömör egy gyakori autoimmun bőrfertőzés, amely a svéd lakosság nagyjából három százalékát érinti. A kutatás alapján úgy tűnik, hogy szemben a többi autoimmun megbetegedéssel, mint amilyen például a lupus, a szklerózis multiplex vagy a reumás ízületi gyulladás, utóbbi inkább a férfiakat érinti.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 28 17:00:00/