Oltással csökkenthetőek az övsömör szövődményei
Egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint oltással nagymértékben csökkenthető az övsömörből adódó súlyos komplikációk előfordulásának kockázata.
Az övsömör hátterében ugyanaz a vírus áll, ami a bárányhimlőt is okozza, ám előbbi későbbi életszakaszban szokott előfordulni. Az Egyesült Államokban a lakosság közel egyharmadánál fordul elő ez a betegség, és a kockázata a kor előre haladtával egyre nő.

A Clinical Infectious Diseases című lapban közzétett kutatást vezető dr. Hector Izurieta a vizsgálatos során azt találta, hogy az oltással, a beadást követő három év során 74 százalékos hatékonysággal lehetett megelőzni azt, hogy az övsömör kialakulása esetén kórházi ellátásra szoruljon a beteg, illetve a krónikus fájdalom előfordulása is hasonló mértékben elkerülhetővé vált. A negyedik és azt követő évek során ez az arány már 55 százalékra csökkent. Az oltás a megelőzésben is segített, három éven át 57 százalékos, ezt követően pedig még mindig 45 százalékos védettséget nyújtott a beoltottak számára.

A vizsgálat során 2007 és 2014 közötti adatokat gyűjtöttek össze a szakemberek, összesen nagyjából kétmillió személyre terjedt ki a megfigyelés. Az Egyesült Államokban az övsömör elleni oltást 2006-ban hagyták jóvá és a 60 éves vagy annál idősebbek számára ajánlják. Ennek ellenére a 2014-es adatok szerint az érintett korosztálynak csupán 28 százaléka él ezzel a lehetőséggel.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 22 10:00:00/