Tájékoztató a viszketésről
Az emberek többsége élete során gyakran találkozhat a viszketéssel, mint fellépő problémával. A viszketés kellemetlen és zavaró probléma, ami megnehezítheti a megszokott mindennapi életet.

A viszketésnek számos oka lehet. Kiválthatja egy rovarcsípés, allergia, gombás fertőzés, gyógyszer mellékhatás, vírusfertőzés, vagy valamilyen a környezetben található és az emberi szervezettel érintkező anyag, amelynek hatására hirtelen fellépő viszkető érzést tapasztalhatunk.

A viszketés oka lehet például a bőr szárazsága is. 

Ahhoz hogy a viszketést, mint fellépő tünetet hatékonyan megszüntessük, szükséges tudnunk, hogy mi lehet a viszketés oka. A viszketés lehetséges a test, vagy valamelyik szerv egyetlen pontján, de előfordulhat, hogy egyszerre több testrészt is érint, vagy súlyosabb esetben akár az egész testre is kiterjedhet. A körülírt viszketés oka lehet rovarcsípés például szúnyog bolha vagy darázscsípés. Nem túl gyakran, de viszketés oka lehet a száraz bőr, illetve valamilyen kiváltó ok a száraz bőrön erős viszketést válthat ki.Kontakt allergia is lehet a viszketés oka, ebben az esetben az allergiás tünetek ott jelentkeznek, ahol valamilyen idegen anyag a bőrrel érintkezik. Leggyakoribb kiváltó anyagok, amelyek allergiás tüneteket okozhatnak a nikkel és az illatanyagok. A csalánkiütés okozta viszketés allergiás eredetű. A bélféreg okozta viszketés elsősorban végbéltáji viszketést okoz, többnyire gyermekkorban fordul elő, felnőttkorban tünetmentes lehet.

Ha bőre viszket, lehetőleg próbálja elkerülni a vakarást. Hogy ne okozzon hámsérülést, vágja rövidre körmét. A vakarás hatására a viszketés fokozódik, másrészt fertőzést okozhat. Kerülje a meleg- párás helyeket.  Kerülje a bőrét irritáló anyagokat (gyapjú), alváshoz ne viseljen szoros, műszálas, izzasztó hálóruhát.
Amennyiben bőre száraz, próbáljon ki patikai testápolót. A bőr szárazság okai lehetnek, a légkondicionáló berendezés túlzott használata, túlzásba vitt tisztálkodás, belső ok lehet a pajzsmirigy alulműködése, vagy hirtelen fogyás. A bőr szárazságát okozhatja gyógyszer mellékhatás, például vízhajtó gyógyszer vagy antiandrogén szerek szedése.

A száraz bőr kialakulása megelőzhető

Kíméletes tisztálkodással (nem feltétlen muszáj minden alkalommal az egész testet átszappanozni, elegendő lehet az intim területek szappanozása)

  • Használjon párásító berendezést a lakásban
  • Fordítson kellő figyelmet a megfelelő folyadék fogyasztásra
  • Óvatos törölközéssel (bőrének dörzsölése helyett, itassa fel a törölközővel testéről a vizet)
  • Használjon testápolót (a testápoló hatására bőre víz és zsiradék tartalma fokozódik, kevésbé érzi bőrét száraznak)

Forduljon orvosához, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja viszketésével kapcsolatban:

  • ha a viszketés oka nem egyértelműen beazonosítható
  • ha a viszketés hosszan elhúzódik, visszatérő
  • ha a viszketése mellé más panaszok is társulnak