A fülcsengés egy gyógyíthatatlan rendellenesség
Noel Gallagher, az Oasis volt gitárosa, hallás problémával kűzd.

Miről is van szó?

Nole Gallagher, brit rockzenész, az Oasis volt gitárosa fülcsengésben szenved. CT vizsgálatot végeztek a zenészen, amelynek eredményét nem hozták nyilvánosságra.

 

 Egy nem létező hangot hallani valós, de paradox probléma. Sőt igen gyakori is, hiszen a világ népességének 20%-a legalább egyszer tapasztalta. Ezeket a fantom hangokat, amelyeket fülcsengésnek illetve tinnitus-nak hívunk, a betegek akkor észlelik, amikor semmilyen zaj hatás nem éri őket. A tinnitus jelentkezhet csak az egyik vagy akár mindkét fülben. A népesség 3-5%-a szenved folyamatosan a fülcsengésben. Ezek az emberek különböző képen írják le a zajokat, néha teáskanna sípolásához hasonlítják vagy zümmögéshez, sercegéshez, fehér zajhoz, éles hanghoz, mély hanghoz vagy több frekvenciáshoz. A fülcsengés legtöbbször szubjektív és nem társítják semmilyen specifikus sérüléshez. Ezért is nehéz megmagyarázni, hogy miért jelenik meg bármelyik formában. Vaud Kanton Egyetemi Korházának (CHUV - Centre hospitalier universitaire vaudois) Fül-Orr-Gégszeti Osztályának főorvosa Dr. Raphael Maire szerint attól függhet, hogy egy beteg kattogást hall-e vagy zümmögést, hogy a halló idegek mely sejtjei sérültek.


Mitől alakul ki a fülcsengés?

Megjelenésüket okozhatja az öregedés, egy fertőző betegség, a fül számára toxikus gyógyszerek szedése (néhány antibiotikum és kemoterápiák), az alkohol vagy még a dohányzás. Ám legfőképpen a zajártalomhoz köthető, ami lehet egyszeri (pl.: robbanás) vagy nagy intenzitású ismétlődő hang. Ez utóbbi okozhatta a betegség kialakulását Noel Gallaghernél, az Oasis együttes volt gitárosánál, aki éveken át ki volt téve nagymértékű decibelnek. Minden zenész, bármilyen hangszeren is játszik veszélynek teszi ki magát. Foglalkozási ártalom még az építkezésen-, gyárban-, asztalosműhelyben-, fűrésztelepen dolgozók között. Szabadidő eltöltése közben (koncert, disco) is visszafordíthatatlan zajártalmat szenvedhetünk el megfelelő védelem nélkül.


Tönkrement zongora billentyű

Azt hihetnénk, hogy a fülcsengés váltja ki a süketséget, de nem. Hanem pont fordítva a halls romlásának egyik következménye a fülcsengés. És valóban minden zajártalom érintheti a belsőfület és okozhat részleges halláscsökkenést - akár észrevehetetlent - vagy teljes süketséget. A hallóidegekben keletkezik működési zavar. Dr. Raphael Maire elmagyarázta nekünk a mechanizmusát: „Egy intenzív zajártalom során károsulnak azok a sejtek, amelyek felelősek a hang eljutásáért a belsőfülhöz és a sejtek nem tudják betölteni szerepüket. A hallóidegek neuronjai, amelyekhez kapcsolódnak, ekkor elkezdenek folyamatosan magukban rezonálni” valahogy úgy mint egy megrongálódott zongora billentyű, amely nem adna már ki hangot, míg a húr magától vibrálna.

Más folyamatok az idegrendszer és a garatmandulák valamint a limbikus rendszer terén szintén közrejátszanak a tünetek megélésében: „Ezek az összefüggések megmagyaráznák, hogy a betegek miért szenvednek különböző módon a fülcsengéstől”, folytatja Raphael Maire főorvos. Mert ezek a hangok gyakran pszichikailag is megterhelőek, főleg, ha figyelnek rájuk. Azok a faktorok, amelyek minden betegnél egyedi, minit a személyiség (például: szorongás, irányítási kényszer), életkörülmények (munkahelyi vagy otthoni nehézségek), fizikai-(fáradtság) és pszichikai egészsége súlyosbíthatják az állapotát.


A kezelésről és a megelőzésről a következő cikkben olvashatnak.

Forrás: http://www.planetesante.ch