A fülcsengés kezeléséről
Előző cikkünkben már bemutattuk a fülcsengés okait és a betegséget. A betegséget kis odafigyeléssel elkerülhető.

Pszichikai kezelés

 

Ez a betegség azért is nehezen elviselhető, mert nincs gyógyszer, ami megszüntetné. "Mivel nem tudjuk, hogy a hallójárat mely emeletén helyezkednek el a gének, nem tudunk cselekedni. Ráadásul, nehezen értjük, hogy miért maradnak meg, magyarázza Dr Izabel Kos a Genfi Egyetemi Kórház (Hôpitaux universitaires de Genève - HUG)fülészeti osztályának vezetője. Ez az oka annak, hogy felesleges mindenáron kezelést keresni, hiszen nem létezik ilyen.” Helyette meg kell próbálni kevésbé összpontosítani a fennálló problémára, azért hogy a betegség kevésbé nyomja rá a bélyegét a mindennapokra, mondja a specialista: “A fülcsengést lenézően kell kezelni, azt mondani neki: nem te fogsz engem irányítani, nem teszed tönkre az életem.” A betegség terápiás kezelése ezen a hozzáálláson alapszik, amint a biológiai okokat kizárták. “Gyakran a fülcsengés csak a fa, amitől nem látjuk az erdőt. A mi orvosi-pszihológiai konzultációinkon segítünk a betegeknek megérteni, hogy miért hagyták elhatalmasodni magukon a betegséget és hogyan tudnak saját energiájukból táplálkozva küzdeni ellene.” Megérteni a betegséget orvosilag, rájönni, hogy sohasem múlik el, megtanulni ellazulni, saját maguk működésére ráébredni ezek mind segíthetnek a helyzet elfogadásában.

A fehér zaj generátoros terápia, is csak egy másik mód arra, hogy eltereljék a figyelmet a fülcsengésről egy hanggal, amely verseng a fülcsengéssel.

Számos kutatás vizsgál új terápiás lehetőségeket, de jelenleg kevés eredménnyel. A Vaud Kanton Egyetemi Korházban jelenleg kettős-vak (a betegek fele megkapja a kezelést, a másik fele placebót kap) klinikai vizsgálat folyik, amely keretén belül negyven önkéntes teszteli a Transzkraniális Mágneses Stimuláció hatásait. Ezzel az eljárással elektromosan lehet stimulálni az agyat acélból, hogy harmonizálja a bioelektromos aktivitását. Vajon az eljárás hatással van a fülcsengésre? Tavaszra várhatóak az eredmények.

 

Hogyan lehet elkerülni a “hangokat”?

- Megelőzéssel!

A zajártalom okozta belsőfül sérülései visszafordíthatatlanok is lehetnek. Ezért nagyon fontos védeni fülünket az erős hanghatásoktól.

  • Hordjunk zajvédő füldugót vagy fülvédőt a zajos helyeken. Minél hangosabb a zaj annál kevesebb időt szabad ott tartózkodnunk. Koncertek, disco, barkácsolás, motorkerékpározás, sport események mind, mind kockázati forrás.
  • Rendszeresen pihentessük hallásunkat, szüneteket tartva és minden zajtól eltávolodva. A fül hetente 10 óra zenehallgatást visel el 93 decibelen, 5 órát 96 decibelen és 2 órát 100 decibelen a svájci tisztiorvosi szolgálat szerint.
  • Kerüljük el a zárt hangos tereket főleg, ha alkoholt fogyasztottunk. Az alkoholnak ugyanis érzéstelenítő hatása van és megakadályozza a normális védelmi reakciókat.
  • Hagyjunk fel a cigarettázással, amely árt a fülnek (is).
  • Maradjunk távol a tűzijáték robbanásoktól, amelyek kifejezetten veszélyesek. Egyetlen robbanás elég, hogy károsítsa fülünket.
  • Vegyük komolyan a figyelmeztető jeleket (fütty, süketség érzete, parazita hangok).

Zajártalom esetén vagy ha bármelyik tünet megjelenésekor azonnal keressünk fel egy szakorvost.

Forrás: http://www.planetesante.ch/
2014 AUG 04 13:06:30/