A hallókészülék megvédenek a memóriazavartól?
A halláskárosodás kezelése hallókészülék segítségével lelassíthatja a szellemi hanyatlást. Ezt tapasztalták az Inserm kutatói.

Időskorban, a hallási képességek romlanak. Komoly probléma, ha a halláskárosulást nem kezelik, mert romló memória kíséri. Ez az eredménye egy új Inserm tanulmánynak, amelyet a Journal of American Geriatrics Association című szaklapban tettek közzé.

A felmérés, amelyet a bordeaux-i INSERM epidemiológusa Hélène Amieva professzor vezetett, kiemeli a halláscsökkenés és gyorsuló kognitív hanyatlás közötti kapcsolatot. 25 éven át követtek közel 4000 önkéntest az időskori nagyothallás kialakulása és a szellemi képességek, a memória hanyatlása közötti kapcsolatot kísérték figyelemmel.

A számok illusztrálják a probléma nagyságát: halláskárosodás a 65 évesek vagy a felettiek 30%-át érinti, és a 85 és a felettiek 70-90%-át. A halláscsökkenés fokozza a demencia kockázatát. És minél jelentősebb a halláskárosodás annál nagyobb a demencia kockázata, mondják egyes tudósok. Egy tézis, amelyet még több kutatásnak alá kell támasztania.

A protézisek nem védenek az Alzheimer-kór kockázatától

Ahhoz, hogy gátat vessünk a kognitív hanyatlásnak, nagy segítséget nyújtanak a hallókészülékek. „Ha ilyen halláskárosodásnál hallókészüléket kezdenek használni, pozitív hatásának köszönhetően a szellemi hanyatlás is lelassítható" sugallja az idézett tanulmány.

Még messze vagyunk attól, hogy kijelentsük, a hallókészülék lelassítja a memória csökkenését, és ezért az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is. Hélène Amieva kutató szerint nem szabad előre szaladni. „Azok, akiknél csökken a memória, jobban ki vannak téve az Alzheimer-kór veszélyének, ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy ha mindenki hallókészüléket hord, azzal megelőzhető az Alzheimer-kór.”


Forrás: www.topsante.com - Fotó: mike krizeszak (Flickr.com)