A mediterrán étrend és szemünk egészsége
A mediterrán étrend szoros követése és a sok gyümölcs fogyasztása, több, mint egyharmadával csökkenti az időskori sárgafolt elfajulás (age-related macular degeneration –AMD) – a vakság vezető okának – kialakulását.

Már számos korábbi tanulmány igazolta a mediterrán diéta jótékony hatásait egészségünkre. Az étrend a gyümölcs-, zöldség-, teljes kiőrlésű gabona-, hüvelyesek-, dió-, egészséges zsírok és halak fogyasztása áll a középpontban, míg a vörös hús- és a tejtermékek fogyasztása háttérbe szorul. A mediterrán étrend bizonyítottan javítja a szív egészségét és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. A szemünk egészségére gyakorolt hatásáról viszont eddig kevés információnak voltunk birtokában.


A portugáliai Coimbra Egyetem kutatói 883 fő, 55 év feletti alanyt vontak be a vizsgálatukba. 449 esetben alakult ki időskori AMD.  A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, mely az étkezési szokásaikat vizsgálta. Azok körében, akik mediterrán diétát csak “tessék-lássék” követők, 50%-ban alakult ki a szembetegség, míg azok között, akik szigorúan betartották az étrendet, ez a szám 39% volt. A számokból az is kiderült, hogy a gyümölcsfogyasztás különösen erős összefüggést mutatott az AMD csökkenéssel.


A koffeinnek és egyéb antioxidánsoknak szintén védő szerepük van, úgy tűnik, a koffein, a béta-karotin és a C- és E vitaminok szintén protektív faktorok AMD tekintetében. Habár a koffein nem a mediterrán diéta szerves része, a mediterrán országokban mégis gyakori a koffein tartalmú italok –teák és kávék – fogyasztása.

Dr. Rufino Silva, a kutatás vezetője, a Coimbra Egyetem Szemészeti Tanszékének professzora elmondta, hogy ez az eredmény egy fontos lépcsőfoka a hatásos megelőző orvoslásnak, AMD-ben. A tanulmányt az American Academy of Ophthalmology 120. találkozóján mutatták be.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 23 12:00:00/