A méz hatóereje
Már a fáraók idejében is elismert gyógyszer, a mézet különböző bajok kezelésére használjuk. Néhány erényét nemrégiben közelebbről is vizsgálták.

Több mint 2700 éve használják a gyógyításban, mégis a méz volt mégis több, új, tudományos kutatás témája lett. Ezek a kutatások megegyeznek a fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságairól. Különféle módokon éri el hatásosságát a méz: a savas pH-val, a magas cukortartalommal és sok molekula jelenlétével (pl.: methylglyoxal)- különböző biokémiai mechanizmusokkal működik. A méz hatásos a baktériumok, a gombák, a vírusok és a mycobacteriák ellen, és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Bizonyítottan hatékony bizonyos betegségek kezelésében

Laboratóriumban, egy tanulmány megállapította, hogy a méz hatékonyan harcol az MRSA(antibiotikumoknak ellenálló baktérium) ellen. A klinikai vizsgálatok során több lehetőségnek jártak utána. Ezek azt mutatták, hogy a méz segít meggyógyítani a sebeket - például a mandula műtéti eltávolítása után- és csökkenti a fájdalmat. Ami a légzőszerveket illeti, csökkenti az éjszakai köhögést. Koffeinnel kombinálva, még a szteroidoknál is hatékonyabb, a krónikus köhögés elleni küzdelemben. Bőrgyógyászatban az égési sérülések és bőrgraftok gyógyításában segít.

Ígéretes eredmények a rák elleni küzdelemben

Néhány vizsgálat eredménye annak lehetőségére utal, hogy a jövőben a mézet használhatják majd a sugárkezelés mellékhatásainak csökkentésére és a kemoterápia hatékonyságának növelésére a mellrák ellen. Más tanulmányok arra utalnak, hogy a méz lassítja a sejtproliferációt bizonyos rákok esetében (bőr-, vastagbél- és mellrák).

Reménykeltő

Természetesen további vizsgálatokra még szükség van. Mai ismereteink alapján a méz önmagában nem kezelés, azonban fokozhatja a meglévő kezeléseket…


Forrás: www.planetsante.ch - Fotó: Evan Bench (Flickr.com)