A nyelőcső reflux (LPR) betegségről
A savas reflux okozta panaszok között az egyik leggyakoribb az úgynevezett nyelőcső reflux (LPR) betegség, amelynél a refluxáló gyomorsav a gége és a garat egészségét károsítja.  
Normál esetben az étel és ital a nyelési inger révén a száj hátsó részébe kerül, onnan pedig a nyelőcsőbe, amely a szájat összeköti a gyomorral. A folyamatot két záróizom segíti, amelyek úgy nyílnak és záródnak, hogy miközben lehetővé teszi az étel és ital áthaladását a gyomor felé, a visszaáramlást megakadályozzák. A klasszikus refluxnál azonban a gyomorsav a záróizmok elégtelen működése miatt fel tud jutni a nyelőcsőbe.

A nyelőcső reflux akkor jelentkezik, amikor a visszafolyó gyomortartalom egészen a torokig elér, a gége irritálttá válhat, mivel sem a gége, sem a torok, ellentétben a nyelőcsővel, nem ellenállóak a savassággal szemben. Súlyos esetben az irritáció nem rákos elváltozásokhoz, daganatszerű képződmények kialakulásához vezet.

A nyelőcső reflux tünetei között említhető a torokfájás, a hang megváltozása, a gyakori köhögés és torokköszörülés, a savanyú vagy keserű szájíz, fojtogató érzés. Ha nem kezelik, a tünetek ellenében a beteg káros szokásokat alakíthat ki, mint a folyamatos toroktisztítás vagy az izmok túlzott feszítése beszéd közben. 

Kezelése viszonylag egyszerű, életmódbeli változások, illetve gyógyszeres terápiák segítségével jelentősen enyhíthetők a kellemetlenségek. Ha a fent felsorolt panaszokat tapasztalja, további segítségért kérdezze szakértőnket!


Van véleménye?

Mondja el nekünk!
Forrás: nyee.edu
2014 NOV 30 04:03:56/