A só alapú spray segíthet a krónikus orrvérzésen
A legújabb kutatás szerint az egyszerű, só alapú spray ugyanolyan hatékonyan kontrollálja a krónikus orrvérzést, mint a gyógyszeres spray-k.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy még a legegyszerűbb beavatkozás is járhat előnyökkel” – mondta a Journal of the American Medical Association című szakfolyóirat szeptember 6-i online kiadásában közzétett tanulmány társszerzője, Dr. Kevin Whitehead, a Utah-i Orvosi Egyetem munkatársa.

A vérzéses telangiectasiában (HHT) szenvedő betegeknek rendszeresen vérzik az orra. Némelyikük hetente egy, mások akár napi két orrvérzést is tapasztalhatnak.


Az új kutatásba 121, ebben a betegségben szenved személyt vontak be, akik vagy egyfajta sóoldatot, vagy bevacizumab, estriol vagy tranexámsav tartalmú gyógyszeres sprayt fújtak be az orrukba naponta két alkalommal, 12 héten keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a sóoldatos spray ugyanolyan hatékonya volt, mint a gyógyszeres spray-k.

„Egyik gyógyszer sem volt hatékonyabb a sóoldatos placebónál, de a betegek többsége, még a sóoldatot használó páciensek is, javulást mutattak a kezelés folyamán” – összegezte a kísérletet Dr. Whitehead.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 16 16:00:00/