A szezonális influenza lehetséges szövődményei
Elméletileg bármelyik influenza-betegnél felléphetnek szövődmények. Ugyanis az influenzavírusok rendkívül gyorsan szaporodnak a sejtekben, ezáltal károsíthatják a légzőszervek felszínét, továbbá gyengíthetik az immunrendszert azáltal, hogy csökkentik a szervezet védekezéséhez szükséges ún. makrofág sejtek számát is.

A komplikációk súlyossága nagyban függ attól, milyen a páciens általános egészségi állapota. Súlyos, akár életveszélyes megbetegedés elsősorban a 60 év felettieket, valamint a csecsemőket és a kisgyermekeket fenyegetheti. Emellett magasabb kockázattal számolhatnak a várandós nők, a légúti- vese- vagy szívbetegségben szenvedők, továbbá a legyengült immunrendszerrel rendelkező páciensek. 


Bakteriális felülfertőzés

A károsodott légutak nyálkahártyája ideális táptalajt biztosít baktériumok számára, amelyek akadálytalanul behatolhatnak. Emiatt könnyen alakulhat ki bakteriális másodlagos- vagy felülfertőzés, amelynek gyakran sokkal súlyosabb a lefolyása, mint az eredeti influenzának. 


A bakteriális szövődmények elsősorban orrmelléküreg- és középfülgyulladással, továbbá hörghuruttal és tüdőgyuladással járhatnak. Az esetenként akár életveszélyes tüdőgyulladásért általában az  Staphylococcus, Streptococcus vagy a Pneumococcus baktériumtörzsek felelősek. Egy súlyos tüdőgyulladás kedvezőtlen alakulása esetén akár a tüdőtályog is kialakulhat. Az influenza időben történő kezelésével jelentősen csökkenthető a bakteriális felülfertőzés veszélye.


Az influenzát kísérő további szövődmények lehetnek a szív- és érrendszert érintő károsodások, mint pl. szívritmuszavarok, szívelégtelenség, szívelégtelenség miatt kialakuló tüdőödéma vagy a vérkeringés összeomlása. Ritka esetekben a betegség átterjedhet a gyomorra és a belekre, valamint a központi idegrendszerre (agyhártya- vagy agyvelőgyulladás). Ám mivel az influenzavírus elviekben bármelyik szervet károsíthatja, olyan tünetek is eőfordulhatnak, mint a májduzzanat, hasfájás, hasmenés vagy hányás.


Forrás: www.hno-aerzte-im-netz.de - Foto: LaVladina (flickr.com)
2016 FEB 20 08:28:00/