A túlzásba vitt alkoholfogyasztás a légzésre is hatással van
Újabb kockázati tényezővel számolhatunk a jelek szerint mértéktelen alkoholfogyasztás esetén. Minden jel arra utal ugyanis, hogy a sok szeszt fogyasztó felnőttek által kilélegzett levegő nitrogén-oxid tartalma alacsonyabb, mint az absztitenseké. A nitrogén-oxid bizonyos kártékony baktériumok ellen nyújt védelmet.

A Chest című szaklapban publikált anyag szerint az alkohol zavart okoz a tüdő működésének egészséges egyensúlyában. Ez az első kutatás, amely azt vizsgálja, hogy milyen összefüggés van a mértéktelen szeszfogyasztás és a tüdőműködés között.


Dr. Majid Afshar, a kutatás vezetője azon dolgozik, hogy felmérje a mértéktelen, illetve a krónikus alkoholfogyasztás molekuláris, sejtszintű és fiziológiai hatásait. Mértéktelen italozónak (másképpen mondva: nagyivónak) az számít, aki átlagosan napi egy italnál többet iszik nőként, illetve két italnál többet fogyaszt férfiként. A felmérések főként az alkoholizálás endokrin-, a bél-, az immun- az idegrendszerre, valamint a csontozatra gyakorolt hatását mérik.

Az adatok főként az amerikai Járványellenőrzési és Megelőzési Központtól (CDC) ún. NHANES felméréséből származnak. A kutatók több mint 12 ezer felnőtt adatait elemezték, akik közül 27 százalék számított nagyivónak.


„Egyértelműen bebizonyosodott, hogy minél többet iszik valaki, annál alacsonyabb a kilégzett nitrogén-oxid szint, és ez a fogyasztás mennyiségével együtt arányosan csökken” – fogalmaz Dr. Afsar. A szakember szerint a felfedezés egy újabb indok arra, hogy csökkentsük az alkoholbevitelt.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 10 09:00:00/