A tűzijáték halláskárosodást okozhat
Az ünnepségekkel teli nyári időszakban különösen népszerűek a már otthoni használatra is elérhető tűzijátékok. A szülőknek azonban nem árt óvatosnak lenniük, mert a zaj árthat a gyerekek hallásának – figyelmeztet egy szakember.

„A tűzijáték káros lehet a kicsik hallására” – jelentette ki Dr. Laura Swibel Rosenthal, a chicagói Loyola Egyetem munkatársa az intézmény sajtóközleményében.


„Ritka ugyan, de több olyan esetet is láttam már, hogy tűzijáték miatt halláskárosodás vagy dobhártya-szakadás következett be” – magyarázta az orvos.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a csemetéket nem szabad 140 decibelnél hangosabb zajnak kitenni. A tűzijátékok hangereje azonban 130 és 190 decibel közötti. Összehasonlításképpen egy felszálló repülő 9 méter magasan 125 decibelt jelent a hivatalos amerikai állásfoglalás szerint.


Rosenthal hozzátette, hogy a zaj miatti sérülések nagy része átmeneti ugyan, ám vannak maradandóak is. Az állandó kitettség miatti halláskárosodásra például nincs gyógymód.

„A fülcsengés és a halláscsökkenés olyan tünet, amit szinte mindenki rögtön tapasztal a nagy zaj után, de ezek általában időlegesek. A károsodás viszont halmozódhat, amennyiben visszatérő zajhatásról van szó, ezért érdemes megóvni a gyerekek fülét, még mielőtt maradandó probléma alakulhatna ki” – fejtette ki a szakember.


Ennek legegyszerűbb módja akár a tűzijátékoktól való nagyobb távolság.

„Minél távolabb vagyunk, annál csekélyebb hatása lesz a gyerek hallására. Célszerű legalább 15 méterre elhelyezkedni a kilövés helyétől, továbbá megfontolni a füldugó használatát” – összegezte Rosenthal.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 ÁPR 01 08:46:09/