Az agykérgi stimuláció átmenetileg javíthatja a látást
Az agy látókérgének stimulálása 20 percen keresztül enyhe elektromos áram segítségével javíthatja a látást, méghozzá nagyjából két órán keresztül tart a hatás. A kezelés azokra van a leginkább pozitív hatással, akiknek a látása a legrosszabb – derül ki a Vanderbilt Egyetem friss kutatásából, amely a Current Biology című szaklapban jelent meg.

„Ez igazából egy rendkívül egyszerű ötlet. Ez a fajta stimuláció fejleszti az agy kognitív folyamatokért felelős területeit is, így a kérdés az volt, hogy a látórendszer stimulálásával elérhető-e hasonló eredmény, javulhat-e a látás. Ez már csak azért is érdekes, hiszen ebben az esetben nem közvetlenül a szem szintjén történik a változás, hanem az agyban történnek átmeneti változások” – fogalmaz a kutatást vezető Geoff Woodman adjunktus.


A kutatásban húsz egészséges, fiatal alany vett részt, akik normális vagy éppen közel normális látással rendelkeztek. A feladat az volt, hogy állapítsák meg két hasonló függőleges vonal egymáshoz képesti helyzetét, hogy teljesen párhuzamosak-e, vagy éppen el vannak csúszva. Ez egy normális szemtesztnél érzékenyebb felmérés, és a látás pontosságának feltérképezésére tökéletesen alkalmas.


Ezután a szakemberek a vizuális információ kezeléséért felelős területet kezdték stimulálni enyhe elektromos árammal, majd a résztvevőket 20 perc elteltével arra kérték, hogy végezzék el a tesztet újra. Az eredmény meglepő volt: az alanyok 75 százaléka mérhetően jobb eredményt ért el, mint a kezelést megelőzően.


Az eredmény – a tökéletes látás – nagyjából két órán keresztül tartott.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 21 16:00:00/