Az emberek fele mozgásvaksággal küzd?
Nem túl szívderítő gondolat egy forgalmas úton gondolni erre, de sajnos jobb szembenézni a valósággal: egy friss kutatás szerint az emberek nagyjából fele lehet mozgásvak.

A mozgásvakságot, amikor a perifériás látás a mozgás egy részét vagy egészét nem érzékeli, az agnózia okozza. Az agnózia egy olyan állapot, amelynek során tárgyak, szimbólumok, hangok és egyéb érzetek felismerési zavarával küzdenek olyan emberek, akiknek szenzoros funkciói egyébként jól működnek. Most kiderült, hogy ez a probléma – különböző mértékben ugyan, de – sokkal gyakoribb, mint azt a szakemberek eddig hitték.


A University of Wisconsin-Madison munkatársai megállapították, hogy a kutatásban résztvevő önkéntesek mintegy fele küzd ezzel a problémával, ezért okuk van feltételezni, hogy hasonló a helyzet a teljes népesség körében.


„Egészen meglepő volt látni, hogy mennyi ember küzd azzal, hogy megfelelően észlelje a mozgást. Több ezer teszten estek át az emberek, és az eredmények sokkolóak” – mondja a kutatást vezető Bas Rokers professzor.


A szakember szerint a legtöbb agnóziával küzdő ember nincs tisztában azzal, hogy érintett a problémában, hiszen a szeme tökéletesen működik, az agnózia az agy működési zavara.

Súlyos esetben az arcvakság is az agnózia egy formája, amikor is az ember képtelen felismerni a számára ismerős arcokat is, de előfordulhat, hogy egyszerűen csak nem tud elkapni egy oldalról érkező labdát, mert nem látja azt.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 07 16:00:00/