Csomók és polipok a hangszálakon - mit kell róluk tudni?
Biztosan hallott már arról, hogy a profi énekesek "elveszíthetik" a hangjukat, de azt talán nem tudja, hogy akár Önt is veszélyeztetheti az ezt okozó betegség.  
A hangszálcsomók jóindulatú, nem rákos típusú elváltozások a hangszálakon, amelyeket általában a túlterhelés okoz. Eleinte puhák, duzzadtak, de idővel keménnyé, érzéketlenné válnak, nagyságuk és merevségük a terhelés függvényében növekszik. A polipok számos formában előfordulnak, szárszerűvé, hólyagosság is fejlődhetnek, de alapvetően a csomókhoz hasonlóan jönnek létre, csak nagyobb méretűek. 

Kialakulásuk kapcsán a túlzott terhelés a leggyakoribb ok, de különböző allergiák, a dohányzás, az izmok túlfeszítése, éneklés, a torkot kiszárító italok, mint a kávé és az alkohol fogyasztásának túlzásba vitele is állhatnak a háttérben.

Csomóra vagy polipra kell gyanakodni abban az esetben, ha az alábbi tüneteket észleli magán: rekedtség, durvábbá, karcossá váló hang, fültől-fülig érzékelhető fájdalom, gombóc a torokban. Ha ezek 2-3 hétnél hosszabb ideig nem múlnak el, forduljon orvoshoz. A hang minőségét, a hangerőt, a hangmagasságot, és egyéb jellemzőket veszi számba az orvos, és sor kerülhet műszeres vizsgálatra is, amely endoszkóp segítségével a hangszalagok és a gége állapotának felmérését jelenti. 

A kezelés többféle lehet: sebészeti beavatkozással a csomó vagy polip eltávolítható ugyan, de csak akkor szokás alkalmazni, ha az elváltozás nagy vagy régóta jelen van - gyerekeknél épp ezért viszonylag ritkán kerül sor a műtétre. Az egyéb módok magukba foglalják a kiváltó okok megszűntetését, mint az allegia jobb kezelését vagy a dohányzásról való leszokás segítését, sokan pedig hangterápián vesznek részt, amelynek révén megtanulják úgy használni hangszálaikat, hogy azok ne sérüljenek. 


Van véleménye, tapasztalata?

Ossza meg velünk és a többi olvasóval!
Forrás: asha.org
2014 NOV 02 01:13:49/