Fej- és fülhallgató: minden negyedik fiatal intenzíven használja
Szinte minden 15 és 19 év közötti fiatal használ fej- vagy fülhallgatót zenehallgatásra, és egynegyedük elismeri a gyakori és intenzív használatát. Egy gyakorlat, ami hatással van a hallásukra.

A francia Nemzeti Megelőzési és Egészségügyi Oktatási Intézet (Institut national de prévention et d’éducation pour la santé -Inpes) kiadott egy tanulmányt "túlzott zenehallgatás, elemzése a 15-35 évesek körében", amely elkészítéséhez egy 2014-es felmérés eredményeit vették alapul.

A tanulmány a Bulletin Epidémiologique című hetilapban jelent meg, amelyhez több mint 4800 15 és 35 év közötti fiatalt kérdeztek meg.  Ezen személyek 13%-a gyakran és intenzíven hallgat fej- vagy fülhallgatón zenét. Ha ez a gyakorlat csökken is az életkor előrehaladtával, szinte minden 15 és 19 év közötti tinédzsert érinti.

Továbbá, 21%-uk rendszeresen részt vesz koncerteken, jár el klubokba vagy más szórakozóhelyekre, ahol nagy hangerővel szól a zene.

Következmények a hallásra

A fejhallgatóval felerősített zenehallgatás nőtt az utóbbi években a 18-35 évesek körében: 2007-ben a válaszadók 47%-a volt érintett, míg 2014-ben ez az arány közel 70% (69,7%) volt. Ami a gyakori és intenzív használatot illeti az arány háromszorosára nőtt, 2007-ben 4,2%-ről 13,3%-ra 2014-ben.

„Ezek az adatok arra utalnak, hogy meg kell erősíteni a megelőzési intézkedéseket, hogy a tizenévesek és a fiatal felnőttek megőrizzék hallásukat idősebb korukra is” hívják fel a figyelmet a szerzők. Gyakori, intenzív és ismétlődő zenei zajterhelés az egyik oka a hallás problémák kialakulásának, mert a fejhallgatóból, a hang nagyon közel van a belső fülhöz. A naponta vagy hetente többször fej- vagy fülhallgató felhasználóknak csak 15,9%-a mondta, hogy "mindig" vagy "gyakran" csökkenti a hangerőt vagy csökkenti a lejátszási időt, hogy megvédje a fülét. 60,7%-uk "soha" vagy "ritkán".

A WHO szerint a közepes és a magas bruttó nemzeti termékű (GDP) országok 12 és 35 év közötti fiataljainak közel 50%-a lenne kitéve a zenehallgatással kapcsolatos veszélyes zajszintnek.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Frédéric BISSON (Flickr.com)