Fülápolási tanácsok a vizisportok szerelmeseinek
Búvárkodás, szörfözés, úszás? A vízisportok szerelmesei gyakran panaszkodnak fülgyulladásra - hogyan előzhetjük meg a bajt?

A legfontosabb a megelőzés, mint oly sok egyéb egészségügyi panasz esetén. A tengervíz kiszárítja a fület, ezáltal apró sérülések keletkezhetnek a bőrön, amelyen keresztül kórokozók juthatnak a hallójáratba. Így a külsőfül-gyulladás jóval gyakoribb a vízisportokat űzők körében, mint a közép- vagy belsőfül-gyulladás. Szerencsére azonban kevésbé ártalmas is, amennyiben a kezelést időben megkezdjük és nem terjed át a fertőzés a fül egyéb területeire.

 

A klóros víz és a sós víz egyaránt károsíthatja a bőrt a hallójáratokban.  Mindkettő lemoshatja a fület védő zsíros bevonatot, felpuhítják a hallójárat bőrét, és növelik a fül normál esetben savas PH-értékét. A tengervízben található homok- és sókristályok további sérüléseket okozhatnak a hallójáratokban. A klór is irritálja a bőrt, ennek következtében a bőr kiszáradhat és viszkethet. Emiatt vakarhatjuk a fülünket, ami további sérüléseket okozhat. Ezért javallott úszás után a füleinket ivóvízzel kiöblíteni. Ehhez csak fordítsa oldalra a fejét, és óvatosan csepegtessen egy flakonból ivóvizet a fülére. Különösen trópusi országokban fontos, hogy ne esetleg fertőzött vagy klóroscsap-, hanem palackozott vizet használjon.


Fülápoláskor lehetőleg ne használjon fültisztító pálcikákat a hallójárat tisztítására. Mivel az úszás, fürdőzés miatt már egyébként is elvékonyodhatott a fület védő zsírréteg. Tisztításhoz cseppentsen pár csepp tiszta olivaoljat (erre alkalmas a bolti, étkezési olivaolaj is) a fülébe, vagy öntsön olivaoljat egy vattapamacsra, és azzal tisztítsa meg a fülét, arra ügyelve, hogy ne hatoljon túl mélyre a hallójáratban. Fontos, hogy búvárkodás előtt ne helyezzen vattapamacsot vagy füldugót a fülébe, mert megakadályozhatják a megfelelő nyomás-kiegyenlítést.

Forrás: www.pharmazeutische-zeitung.de - fotó: Simon James (flickr.com)
2015 AUG 08 19:06:30/