Fülfájás
A fülfájás a külső, közép vagy a belsőfül területéről eredő, vagy innen eredőnek érzett, fül területére sugárzó fájdalom. Az elsődleges fülfájás a fülből vagy a környező képletekből származik. A hideg levegő, szél, negatív nyomás is okozhat fülfájást, a neuralgiák ritkábbak.

Elsődleges fülfájást okozhat fertőzés, sérülés, gyulladás, vagy daganat. A külső hallójárat enyhe gyulladása is igen fájdalmas lehet, és a fülkagylót alkotó porc hasonló folyamata (a porchártya gyulladása) is rendkívül súlyos fájdalommal és érzékenységgel jár.

A gyermekek fülfájásának leggyakoribb oka a középfül fertőzése, amely erős  fájdalommal járó gyulladáshoz vezethet. A fülkürt a középfület az orrgarattal  összekötő járat, elzáródása a dobüregi  nyomás csökkenéséhez, a dobhártya megfeszüléséhez vezet, így okozva panaszt.  A repülés során fellépő gyors nyomásváltozások fordított módon okoznak fülfájást. Utóbbi esetben egy nyelés, ami a fülkürt nyitását eredményezi kedvező esetben csökkenti a feszülést és a fájdalmat.


A fülből jövőnek érzett fájdalom valójában eredhet más, közeli szövetekből, melyeket ugyanaz az érzőideg lát el. Ezt a jelenséget a fájdalom kisugárzásának hívják. A fülbe sugározhat a fájdalom az orrból, az orrmelléküregekből, a fogakból, az ínyből, az állkapocsízületből, a nyelvből, a mandulákból, a garatból, a gégéből, a légcsőből, a nyelőcsőből, és a fültőmirigyekből. E szervek rosszindulatú daganata először gyakran a fülbe sugárzó fájdalom formájában jelentkezik.

A kezelés a fájdalmat kiváltó októl függ. Fontos tisztázni, hogy elsődleges fülfájásról vagy kisugárzó fájdalomról van-e szó. Ha a fül vizsgálata során nem találnak eltérést, akkor a kisugárzó fájdalom kiindulási helyét kell azonosítani.  Amennyiben nem derül ki a fülfájás oka, további vizsgálatokkal kell kizárni malignus kórképeket. A panaszok fájdalomcsillapítókkal enyhíthetőek.

Lektorálta dr. Varga Zsuzsa