Fülzsírdugó: hogyan lehet megszabadulni tőle?
Sárga, viaszos anyag tömíti el gyermeke fülét? Ez természetesen nem viasz, hanem fülzsír, amely kellemetlenséget és hallás csökkenést okozhat. Ennek orvoslására fordítson nagy gondot.

„A viaszos és sárga vagy barna színű, fülzsírt a hallójárat bőrében lévő faggyúmirigyektermelik,” mondja Dr. Arnault Pfersdorff strasbourg-i gyermekorvos. „Faggyút és kis elhalt bőr darabkákat is tartalmaz, hogy megvédje a hallójáratot és segítsen a baktériumok és a por eltávolításában, azonban a fülzsír néha halmozódik, és eldugítja a hallójáratot. Ennek előfordulása részben a morfológiától függ. Kis átmérőjű hallójáratnál, amely gyakori a kisgyermekeknél gyorsabban képezhet akadályt és dugíthatja el a hallójáratot.

„Ez normális és gyakori, valamint nem veszélyes,” nyugtat a gyermekorvos. Azonban, ha úgy tűnik, hogy gyermekét zavarja, akkor megtisztogathatja a kicsi hallójáratának bejáratát langyos vízzel, és a mosdókesztyű sarkával. „Azonban ne próbálja meg a fülzsírt eltávolítani egy fültisztító pálcikával!”. Megsértheti a hallójáratát, vagy ami még rosszabb a dobhártyáját.

Ha gyermeke továbbra is panaszkodik, hogy zavarja valami, vagy fájdalmat érez a fülében, ne habozzon, forduljon szakorvoshoz. Talán valami más gondja van, mint egy fülzsírdugó. Az orvos részben vagy egészben képes lesz megtisztítani biztonságosan a hallójáratot a fülzsírtól, ha valóban túl sok van a fülben.


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Emilian Robert Vicol (Flickr.com)