Gyors segítség horkolás esetén
A horkolást általában a felső légutak szűkülete okozza, melynek gyakran ártalmatlan okai lehetnek. A horkolás abban az esetben lehet veszélyes, ha az éjszaka folyamán a légzés is kihagy, ilyen esetekben mindenképp forduljunk orvoshoz.

Ha a horkolás ártalmatlan, és csak átmenetileg jelentkezik (például egy megfázás következtében), nincs szükség kezelésre. Ha azonban rendszeresen horkol, és már a párját is zavarja éjszaka, érdemes a lenti trükköket kipróbálni.

  •  Leggyakrabban háton fekve horkolunk, ezért próbáljon meg hason vagy az oldalán aludni. Megakadályozhatja, hogy éjszaka a hátára forduljon, ha a pizsamája hátára teniszlabdákat varr.
  • Ne igyon alkoholt, illetve ha teheti, ne szedjen nyugtatót, altatót vagy egyéb, izomlazító hatású szert, mert ezek a légzésért felelős izmokat is még inkább ellazítják.
  • Ha túlsúlyos, érdemes néhány kilót leadni. A nyakon és a torok körültalálható zsírpárnák csökkenésével a légutak is felszabadulhatnak.
  • Próbálja ki a gyógyszertárban is kapható horkolás elleni orrtapaszokat: ezek kissé megnyitják az orrot, így megkönnyítve a légzést. Főleg megfázás alatt jelentkező horkolás esetén érdemes kipróbálni.
  • Allergiás eredetű orrfolyás és légzési nehézségek által kiváltott horkolás esetén érdemes speciális antiallergén ágyneműt használni, az allergiás tünetekkel együtt a horkolás is csökkenthető.


Forrás: www.gesundheit.de - Fotó: javier (Flickr.com)
2015 JÚL 11 23:19:00/