Hamarosan elkészül egy univerzális oltóanyag az influenza ellen
Az influenza elleni univerzális oltóanyag hamarosan elkészülhet két tanulmány eredményei szerint az egyiket a brit Nature folyóiratban, a másikat az amerikai Science tudományos folyóiratban tették közzé. Az eredményeket laboratóriumi állatkísérleteken során kapták.

Az influenzát elég nehéz megfékezni. Még ha létezik is oltóanyag, akkor sem lehet 100%-ban hatékony, mivel az influenza vírus minden évben változik. Két tudományos vizsgálat azt állítja, hogy lehetséges lenne, egy általános influenza elleni oltóanyagot kifejleszteni.

Megtalálni minden influenza törzs ellen védelmet nyújtó oltóanyagot valódi orvosi forradalom lenne és biztos pénzügyi nyereség. Tény, hogy az influenza egy jelentős költség az állam számára. Franciaországban például 2014-2015-ben a társadalombiztosító számára 180.000.000 Euróba került.

Az egyik vizsgálat során az Amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének kutatói, az oltóanyagot már sikeresen tesztelték egereken és görények. „Ez a felfedezés fontos lépés egy univerzális influenza elleni oltóanyag kifejlesztésében," mondta Gary Nabel, a tanulmány vezetője, aki úgy véli, hogy "az oltóanyaga nem fogja helyettesíteni a jelenlegi vakcinákat, hanem először kiegészíti őket.

Antoinette Impagliazzo vezette kutatócsoport az egyesült államokbeli Crucell Vaccine Institute-ból egy másik vizsgálat során, a tesztelt oltóanyag teljes védelmet nyújtott egereken, és majmoknál pedig széles immunválaszt produkált.

Ezek az eredmények biztatóak, de még embereken is tesztelni kell, klinikai vizsgálatnak is alá kell vetni.

„Ez egy izgalmas fejlemény”, magyarázta Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem (Egyesült Királyság) professzora. „Azonban az új oltóanyag előtt még ott állnak a klinikai vizsgálatok, hogy milyen hatással vannak az emberre (...), amely évekig is eltarthat,” tette hozzá.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Daniel Paquet (Flickr.com)
2015 AUG 30 18:16:46/