Mit tegyünk a zajra való túlérzékenységgel? 2/1
 A csend kincs, amely néhányak számára megfizethetetlen… A légkalapács angyali hangocskája, a szomszéd kedvelt brazil zenéje éjfélkor, a környék kutyáinak ugatása vagy a társa horkolása… A zaj hamar mindennapos rémálommá válhat. A hallási rögeszme, amely árthat a lelki egyensúlyunknak és ronthat életminőségünkön azzal, hogy jócskán megnöveli a stresszt. Komolyan kell venni a problémát és megoldást találni rá.

A zaj, egy modern gond

Lehet-e hallgatni a csendet, ha nagyvárosban élünk? A társadalom modernizációja lehet, hogy bizonyos komfortot hozott, de biztosan nem hozott nyugalmat a dobhártyának. A megnövekedett forgalom, a rosszul hangszigetelt épületek, az állandó háttérzene, amely egyre csak hangosodik… A csend kedvelői gyorsan arra az álláspontra jutnak, hogy vidékre költöznek. Bár ott is… a kakasok és a madarak is boldogan hangoskodnak.

A hyperacusis

Jelentése: bizonyos hangokra való túlzott érzékenység. „ A lakosság 2%-át érinti és általában normál hallással párosul”, mondja Patricia Grévin, szofrológus és a Francia Szofrológiai Társaság tagja, a fülzúgás és a hyperacusis specialistája. A hyperacusis elfogadott füll-orr-gégészeti betegség. A hyperacusis azt jelenti, hogy valaki túlérzékeny bizonyos hangra vagy hangokra, amelynek, vagy amelyeknek erőssége nem zavaró normális esetben. A hang észlelése erősebb lesz vagy eltorzul.”

Hegyezi a fülét

„Úgy érzem, hogy minden hang megkétszereződik, magyarázza Sonia. A televízió hangja, ha nem is hangos hamar elviselhetetlenné válik számomra.” A hyperacusis szuperhős képességnek tűnhet, de nem az.  Az érintettek belső füle túlérzékeny a zajokra és valóban hatékonyabb, mégsem jelenti azt, hogy jobb a hallásuk. Ugyanakkor lehet valakinek egyszerre hyperacusis-sza és gyenge hallása.   A hyperacusis elfogadott füll-orr-gégészeti betegség, és mint ilyet kezelni is kell, mert a mindennapokban komoly hátránya származhat belőle a betegnek.


Forrás: www.e-sante.fr - Fotó: Very Quiet (Flickr.com)
2015 NOV 19 15:20:50/