Nem elég inhalálni orrdugulás esetén, az orrüregöblítés is szükséges
A gőzzel történő inhalálás népszerű kúra orrdugulás ellen, ugyanakkor egy friss tanulmány szerint hatástalan, ha krónikus dugulásról van szó. Úgy néz ki, a nyerő megoldás a sós orrüreg-öblögetés, amely segít a túl sok nyák ürítésében, méghozzá hosszú távon.

A Canadian Medical Association Journal című szaklapban publikált anyag szerint az orrdugulás gyakoribb probléma, mint hinnénk, egyaránt okozhatja nátha, influenza vagy éppen arcüreggyulladás. Ugyanígy gyakori ok a szénanátha vagy egyéb allergiák, az orrpolip és számos egyéb probléma.


Noha az orrdugulás az esetek nagy részében csupán bosszantó, sok esetben számos egyéb tünet kiváltója is lehet, ilyen például a fejfájás és a homályos látás. Éppen ezért a probléma orvoslására a legtöbbször a gőz belégzését és a sós oldattal történő öblögetést ajánlják. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet napi négy alkalommal történő belégzést ajánlj, amit a fürdőszobában, megnyitott zuhany mellett érdemes elvégezni.


A szakemberek 771 orrdugulással küzdő pácienst vizsgáltak, akik Anglia-szerte 71 különböző helyen kezelésen estek át arcüreggyulladásuk ideje alatt. Mindegyikük négyből egy kezelést kapott: a megszokott kezelés, napi szintű gőzbelégzés, orrüregöblögetés, illetve a két utóbbi kombinációja.


Kiderült, hogy a napi szintű gőzbelégzés önmagában véve nem mutatott előrelépést azok, akik azonban az orrüregöblögetést is végeztek egy oktatóvideó alapján, lényegesen jobban érezték magukat.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 30 12:00:00/