Porchártyagyulladás (perikondritisz), sérülések, daganatok

A porchártyagyulladás a fülkagyló porcos részeinek fertőzése

Sérülés, rovarcsípés vagy felszíni fertőzések porchártyagyulladáshoz vezethetnek.  A porc, és az ezt körülvevő kötőszöveti réteg (porchártya) között ilyenkor gyulladásos izzadmány képződik. Ha a gyulladás következtében a porhártya elemelkedik a porcról, akkor a vérellátás károsodása következtében a fül alakjának maradandó elváltozása, deformálódása jöhet létre. Porchártyagyulladásban a fülkagyló jellegzetes elváltozásai láthatóak, megvastagodik, bőre duzzadt, vérbő, rendkívül fájdalmas. Az orvos feladata bemetszéssel lehetővé tenni, hogy a váladék kiürülhessen, és helyreálljon a porc vérellátása. Enyhe fertőzés esetén szájon át szedhető, súlyosabb esetben vénás antibiotikummal kezelik a beteget. Az antibiotikumok kiválasztása a fertőzés súlyosságától és a feltételezett kórokozó típusától függ.

Ekcéma

Az ekcéma a külső fül és a hallójárat bőrének gyulladása, amely viszketéssel, bőrpírral, hámlással, a bőr berepedezésével és fülfolyással jár. Ez az állapot a fülkagyló és a külső hallójárat fertőzéséhez vezethet. Az antibiotikumok alkalmazása a gyulladt bőr felülfertőződése miatt válhat szükségessé. Az ekcéma hajlamos a kiújulásra.

Sérülések

A külső fület ért tompa ütés következtében a porc és a környező kötőszöveti réteg (porchártya) zúzódásos sérülése alakulhat ki.  A képződő vérömleny miatt a fülkagyló elveszítheti formáját, vöröses-lilává, duzzadtá változhat, ha pedig a vérömleny vérellátási zavart okoz, akkor,  a fül maradandó alakváltozását eredményezheti. Ez az ún. karfiolfül, ami birkózók és bokszolók között igen gyakori. Kisebb vérömleny esetén az orvos általában megnyitja, majd szívókészülékkel távolítja el a vért, ezután nyomókötést helyez rá, nagyobb bevérzés esetén műtéti ellátás szükséges. A kezelés eredményeképp a bőr és a porchártya visszatér eredeti helyébe, mely lehetővé teszi a porc megfelelő vérellátását. Ha a fület annak teljes hosszában vágás éri, a bőr összevarrása után, rögzítőkötés felhelyezésével a porc gyógyulása érhető el. Az állkapcsot ért erős ütés a hallójáratot övező csontok törését eredményezheti, és a hallójárat torzulásához, leggyakrabban beszűküléshez vezet. A megoldás ilyen esetekben az altatásban végzett műtét.

Daganatok

A fül daganatai lehetnek jóindulatúak és rosszindulatúak, ez utóbbiakat hívják ráknak. A hallójáratban kialakuló jóindulatú daganatok teljesen elzárhatják azt, és fülzsír felhalmozódását, illetve a hallás csökkenését okozhatják. Az ilyen daganatok közé sorolják a ceruminomát (a bőr fülzsír termelő mirigyeinek váladékával telt kis zsákszerű képződmény) a jóindulatú csontdaganatokat és némely sérülés után elburjánzó hegszövetet (keloid). Ezekben az esetekben a legjobb kezelés a daganat eltávolítása, ami általában a hallás teljes visszatérését eredményezi. A fülzsírt termelő sejtek daganatos elváltozása a hallójárat külső harmadában alakul ki, és innen terjedhet tovább.  Megoldása a daganat és a környező szövetek együttes sebészi eltávolítása. A hámsejtekből kiinduló basalioma és laphámrák olyan rosszindulatú daganatok,  melyek gyakran a külső fül napsugárzásnak fokozottan kitett részein jelentkeznek. Ezek a daganatok kezdetben sikeresen kezelhetők sebészi kimetszéssel.  Előrehaladottabb esetben a külső fül nagyobb területének eltávolítása válhat szükségessé. A porcot is elérő rákok kezelésében a sebészi beavatkozás eredményesebb a besugárzásnál. Ezek a rosszindulatú hámdaganatok a hallójáratból is kiindulhatnak, vagy máshonnan terjedhetnek oda. Ilyen esetekben a daganat és a környező szövetek széles sebészi kimetszése után sugárterápiát alkalmaznak.