Rutin szemvizsgálat során is azonosítanak egy sor problémát az optikusok
A rutin szemvizsgálatok során sokszor olyan problémákat is felfedez az optikus, amelyek korábban észrevétlenek maradtak. Éppen ezért azok, akik nem járnak rendszeresen szemvizsgálatokra – különösen az idősek – nagyobb eséllyel küzdenek szemproblémákkal.

„Az összetett rutin szemvizsgálatok során gyakran a tünetmentes pácienseknél is azonosítunk problémákat. A tünetmentes emberek több mint fele a rutinvizsgálat során máris új diagnózist kap, ráadásul ötből két esetben a dioptria is változik” – mondja a kutatást vezető Elizabeth Irving, a kanadai Waterloo-i Egyetem munkatársa, aki kollégáival mintegy 6400 páciens adatait dolgozta fel, akik egy egyéves perióduson belül látogattak el az egyetem klinikájára. Közülük 40 százalék nem számolt be semmilyen problémáról, sem homályos látásról, sem fejfájásról, de még szem-irritációról sem.


Kiderült, hogy 16 százaléknál fennáll valamilyen kezelést igénylő problémát, és 31 százaléknál változás volt szükség a jelenlegi kezelésben is. A legjelentősebb változások az időseket érintik, viszont a fiatalok és a középkorúak azok, akik a leghosszabb ideig várnak egy-egy szemvizsgálattal: ők átlagosan három évente járnak optikushoz. Minél hosszabb ideig vár valaki, annál nagyobb a valószínűsége a változásoknak az előzetesen diagnosztizált állapotokhoz képest.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 27 16:00:00/