Torokgyulladás: mi a legjobb kezelés?
Torokfájás, nyelési nehézség? Ez minden bizonnyal egy torokgyulladás. Ez a mandulák gyulladása, néha lázzal jár, sokszor fájdalmas. A legtöbb esetben, magunk kezeljük és egy rövid hét után minden visszatér a normál kerékvágásba.

A felnőtteknél, 10 torokgyulladásból 8-at vírus okozza. Egyes esetekben a fertőzés szélesebb körű és egyszerre érinti a garatot vagy az orrt, így nem szokatlan, hogy bizsergést érez a torkában vagy bőségesen folyik az orra. De antibiotikumra ritkán van szükség. Egy átgondolt öngyógyítás elég is lehet.

Fájdalomcsillapítás

A fájdalomcsillapító legyen paracetamol (maximum 500 mg-os tabletta per nap). Nem ajánlott az aszpirin és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Mert a gyulladás elleni harcban, csökkentheti a szervezet, fertőzésekkel szembeni a természetes küzdelmét, ami komplikációhoz, bakteriális felülfertőzéshez vezethet.

Szopogató tabletták szedése vagy szájöblítők használata ajánlott. A legtöbbje egyaránt tartalmaz fájdalomcsillapítót (lidokain, tetrakain) és antiszeptikumokat (Biclotymol, cetilpiridinium...). Gyógyszertől függően naponta 3-6-szor.

Az antibiotikum nem feltétlenül szükséges

Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a láz meghaladja a 38,5 °C-ot, és a fáradtság és a fájdalom ágyhoz köti: lehetséges, hogy a fertőzés bakteriális és az orvos antibiotikumot ír fel. Az orvos dönti el a torok kinézete, a tapasztalat és a vizsgálat eredménye (ha végez) alapján. Más tünetek megjelenésekor is orvoshoz kell fordulnia: az egész testen jelentkező kis piros dudorok (ez lehet a torokgyulladásért felelős baktérium által okozott skarlát). A nyakon megnövekedett nyirokcsomó, mononukleózisra is utalhat. Ha öngyógyítás kezdetétől számított 48 óra multával sem javulnak a tünetek vagy rosszabbodnak, akkor orvoshoz kell fordulni.

Sem a tünetek, sem a torok képe nem ad arra lehetőséget, hogy az orvosok biztosan megállapítsák, a fertőzés jellegét. Viszont létezik egy gyors teszt a Streptococcus A kimutatására. A baktérium 80%-ban felelős a felnőttek torokgyulladásáért. A mandulák környékéről egy pálcika segítségével torokkenetet vesz az orvos, amelyet azután reagens anyagba helyez. Néhány perc múlva, már lehet tudni, hogy a streptococcus-e a felelős a torokgyulladásért. Ha ez a baktérium okozza, az orvos antibiotikumot ír elő, általában 6 napig amoxicillint.

Dr. Beatrice POCACHARD fül-orr-gégész óvatosságra int: „Egy negatív teszt, nem jelenti azt, hogy csak vírusos torokgyulladásról lehet szó. Előfordulhat, hogy a torokfájást egy, a streptococcus-nál ritkább baktérium, okozza. Tehát követni kell az orvos tanácsát, azonban ha 48 óra után a láz vagy fájdalom nem múlik, ne habozzon, forduljon megint orvoshoz.

Néha ki kell venni a mandulákat

Ha évente 4 vagy 5 bakteriális torokgyulladása van, amely megakadályozza mindennapi tevékenységeiben, akkor ideje elgondolkodni a műtéten. „A mandula műtét csak néhány percig tart, altatásban” magyarázza Dr. Béatrice POCACHARD. 

Forrás: www.topsante.com - Fotó: Amy (Flickr.com)