5 tanács a vesék egészségéért
Az, hogy a veséink strapabíró szervek nem jelenti, azt, hogy nem kell őket ápolni. Mert, ha elfogy az erejük, veseelégtelenség léphet fel és a mindennapjaink megsínylik. Íme, néhány ötlet, hogy hogyan kíméljük őket.

Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt

A legtöbb növény lugosító hatású: közömbösíti a savakat. A savas vagy lúgos jellegét a PRAL számmal jelölik. Minél kisebb ez a szám, annál lúgosítóbb. Például a feketeribizli (-6,5), a kapor (-7,9), a banán és a káposzta (-5,5) nagyon jók a veséknek. Ezek az ételek segítenek megtartani a „versenysúlyunkat”, megelőzik a testsúly felesleget is, amely ugyancsak káros a veséinkre nézve.

Kísérjük figyelemmel az albumin szintünket

Nincs annál egyszerűbb, mint néha-néha ellenőrizni, hogy jól működnek-e a veséink. A gyógyszertárban kapható gyorsteszt segítségével ellenőrizhetjük, hogy van-e albumin a vizeletünkben. Ha találunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Csökkentsük a só és a protein bevitelünket

Nem kell sótartó az asztalra: naponta 4-7 g só elég. Pedig legalább 10 grammot fogyasztunk belőle naponta. A túlzott só bevitel magas vérnyomáshoz vezethet. Tudni kell a veseelégtelenség első oka a magas vérnyomás. És a magas vérnyomás súlyosbítja a veseelégtelenséget. Ördögi kör! A másik étel kategória, amelynek mennyiségére oda kell figyelnünk, a proteinek (hús, hentesáru…). A nyugati étrend túl sokat tartalmaz.

Megfelelő mennyiséget kell inni egész nap.

A víz felhígítja azokat az anyagokat, amelyeket a vesék eltávolítanak, megkönnyítve így a munkájukat. Naponta 1,5 liter vizet kell inni. És még többet, ha meleg van és még sokkal többet, ha vesekövünk vagy ha rendszeresen húgyhurutunk van, mert a folyadék bevitel segít „kitakarítani” a húgyvezetékeket. Bizonyos vizek jobbak mint mások? „A bikarbonátban dúsabb vizek jobbak.”- emeli ki Dr. Frank Martinez, nephrológus. Azok a vizek lúgosító hatásúak, harcolnak a táplálékunk savassága ellen, ami ártalmas a veséinkre nézve. Tehetünk 4g szódabikarbónát egy kancsó csapvízbe. „A veseelégtelenségről folytatott kutatások bebizonyították, hogy a bikarbonátos víz lassítja a betegség előrehaladását.

Szokjunk le a dohányzásról

Minden, ami árt a hajszálereknek az árt a veséknek is. Így a dohány és a cukorbetegség rizikó faktor a veseműködésre nézve. Egy amerikai tanulmány, amely 23 ezer embert ölelt fel, bemutatta, hogy egy krónikus vese betegség kialakulásának az esélye 2,6-szor nagyobb, ha cigarettázunk. Nem is beszélve arról, hogy a veserák kialakulásának első oka. A nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők rendszeres szedése magával vonja a vese károsodását!


Forrás: www.topsante.com - Fotó: włodi (Flickr.com)