67 éves az OMSZ
Vasárnap a mentőket ünnepeltük, május 10-én alakult meg Kresz Gézának köszönhetően az Önkéntes Mentőegyesület Budapesten 128 éve. 
A mentés 1948-ig egyesületek kezében volt. Ekkor alakult meg az Országos Mentőszolgálat, amely azóta irányítja a különböző mentőszervezetek munkáját - hangzott el a Híradóban.
    
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 67 éve, május 10-én kezdte meg működését. Tavaly az előző évnél 5 százalékkal több, mintegy 1 millió 50 ezer esetben nyújtottak segítséget a bajba jutottaknak - írta.
    
"A sikeres életmentés alapja a szaktudás, az erő és az elhivatottság", ezért a csaknem 7500 magyarországi mentődolgozó munkafeltételeinek, egészségmegőrzésének és megbecsültségének erősítésére komplex programot szerveznek - tette hozzá.
    
Győrfi Pál kiemelte, hogy az Országos Mentőszolgálat feladatszáma és feladatköre is folyamatosan bővül, ezzel együtt "a magyar egészségügy legnagyobb intézményének" gazdálkodása stabil. A szervezet feladatkörét a közelmúltban a kórházi ágynyilvántartás koordinációjával (KÁNY) bővítették, áprilistól pedig az ország valamennyi kiemelt sport és szabadidős rendezvényének egészségügyi biztosításáért is az állami mentők felelnek. Utóbbiról a napokban írtak alá stratégiai partnerségi szerződést a Hungaroring Zrt.-vel és a Magyar Lovassport Szövetséggel - fejtette ki a szóvivő.
    
Kitért továbbá arra, hogy a mentésfejlesztést célzó uniós programok idén "célba érnek", de állami forrásokat is felhasználhatnak. A legutóbbi, 750 milliós támogatásból beszerzett 32 új mentőautó heteken belül szolgálatba áll - tette hozzá Győrfi Pál.


Forrás: mti.hu
2015 MÁJ 11 00:52:07/