9/10 európai városlakó erősen szennyezett levegőt szív
Európai Unió 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja a légszennyezés a becslések szerint. Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív.
A légszennyezés az első az idő előtti halálozások környezeti okai között - idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál az EFA jelentését, amely majdnem 400 város adatainak elemzésével készült.
Az európai városok polgárai gyakran olyan levegőt lélegeznek be, amely nem felel meg az európai normáknak - olvasható a jelentésben. Szinte minden városlakó olyan szennyezésnek van kitéve, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) nem tart biztonságosnak - írta a jelentéshez kapcsolódó közlemény.
A szívbetegségek és az agyvérzés a légszennyezés okozta leggyakoribb halálokok, ezeket követik a tüdőbetegségek és a rák. "A levegő szennyezésének egészségügyi következményei jelentős gazdasági terhet jelentenek, megrövidítik az emberek életét, növelik a gyógyítási költségeket, a kiesett munkaerő miatt csökken a termelés" - fogalmazott a jelentés.
A legveszélyesebb szennyezők a szállópornak is nevezett finomszemcsés anyagok, vagyis mikroszkopikus por- és koromszemcsék (particulate matter, PM), amelyek nagyrészt a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származnak. A 10 mikronnál, vagyis a méter egy milliomod részénél kisebb szemcsék (PM10) megtelepedhetnek a légutakban és légzési problémákhoz vezethetnek. A még kisebb PM2,5 szemcsék veszélyesebbek, mert a tüdőbe és a véráramba is behatolnak.
A jelentés szerint az uniós városok polgárainak 10-14 százaléka van kitéve a PM2,5 EU-normánál magasabb koncentrációjának. A WHO szigorúbb, ám nem kötelező érvényű irányelvei alapján ez az arány 91-93 százalék.
A finomszemcsés anyagok és az ózon koncentrációja csökkent egy kicsit az elmúlt évtizedben, de a főként autók kibocsátotta nitrogén-dioxid szintje a vártnál kevésbé mérséklődött.
A WHO adatai alapján Irán, India, Indonézia és Kína a világ legszennyezettebb levegőjű országai közé sorolhatók. Tavaly Pekingben a PM2,5 koncentrációja a WHO által elfogadhatónak tartott szintnek a negyvenszeresét is elérte.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: MTI - Fotó: Nathan (Flickr.com)