10 franciából 2 szenved ételallergiában vagy étel-intoleranciában. Részben a környezeti hatások váltják ki, de az endokrin rendszert károsító anyagoknak való napi kitettség is közrejátszik.
Az INRA kutatócsoportja azt bizonyította be, hogy a BPA-nak való perinatális kitettség növeli a felnőttkorban kialakuló élelmiszer intolerancia esélyét. "Még nagyon alacsony dózisban is, a műanyagokban megtalálható endokrin rendszert károsító anyagok mérgezőek, különösen a védtelen magzatokat és a csecsemőket súlytja", magyarázzák a szerzők.
Ennek bizonyítására, a kutatók összehasonlítottak két csoport vemhes patkányt és az immunitásukat és az élelmiszer-toleranciájukat vizsgálták. "Az első csoport naponta szájon át 5 μg / testtömeg-kg BPA adagot kapott a vemhesség ideje alatt, a megszületés után a kicsinyek egészen az elválasztásig kaptak még BPA-t. "A patkányok második csoportját nem tették ki a biszfenol A-nak.
Felnőttkori allergia
Mindkét csoportot ezután tojásfehérjével táplálták. Ez azt eredményezte, hogy felnőttkorban, a tojásfehérjében megtalálható fehérje a vastagbélben váltott ki gyulladást a BPA-nak kitett állatoknál, ami étel-intoleranciáról árulkodik.
Ezek az eredmények alátámasztják a francia hatóságok közelmúltban hozott döntését, miszerint a 2013 előtt érvényes toxikológiai küszöbértéket tizedére csökkentették. " Az elmúlt évben tiltották be a BPA használatát csecsemőknek szánt élelmiszertárolókban." 2015-től endokrin rendszert károsító anyagok eltűnnek valamennyi élelmiszer csomagolásából.