A Budapesti Vegyiművek szennyezése lakott területen is kimutatható a Greenpeace szerint
Háromféle szennyező anyagot is kimutatott a Greenpeace a budapesti Illatos úthoz közeli épületekben található házi porból vett mintákban. A szennyező anyagok közül kettő szinte biztos, hogy a volt Budapesti Vegyiművek (BVM) területéről jutott ki.
Arra kérte a kormányt: haladéktalanul vizsgálja ki, hogy az Illatos úton található méreganyagok veszélyeztetik-e a környék lakosságát, valamint a terület mentesítése során szavatolja a szennyező fizet elvének gyakorlati érvényesítését.
A mintavétel nem volt reprezentatív, a véletlenszerűen kiválasztott 11 helyszínen a lakásokban, erkélyeken, ablakpárkányokról gyűjtötték be a pormintákat - közölte a vegyi anyag szakértő. Hozzátette: a Bálint Analitika akkreditált laboratórium végezte a vizsgálatokat.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vizsgált 11 esetből 10-ben a DDT-t (rovarölő szer) vagy bomlástermékeit, valamint kis mennyiségben a DNBS-t (dinitro-benzoesav) mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Simon Gergely arra is rámutatott, hogy a DDT és bomlástermékei esetében fennáll annak a lehetősége, hogy nem a BVM telephelyéről származtak, a DNBS azonban szinte biztos, hogy az Illatos útról jutott ki, ugyanis ezt a vegyszert nem használják a hétköznapokban.
Hangsúlyozta: a talált veszélyes anyagok mértéke nem érte el azt a szintet, amely egészségkárosodást okoz, azonban a véletlenszerű mérés azt bizonyítja, hogy a BVM területén kívül is megtalálhatóak ezek a vegyi anyagok.
A vizsgálat eredményeit a Greenpeace eljutatta a környező kerületek képviselőihez és Tarnai Richárdhoz, a Pest megyei kormánymegbízotthoz is - jegyezte meg.
Simon Gergely szerint az is aggasztó, hogy a BVM Illatos úti telephelyén még nem kezdődött meg az erősen szennyezett talaj és talajvíz megtisztítása, elszállítása.
Darvas Béla, a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke elmondta, hogy a kimutatott vegyi anyagok megnövelik a lehetőségét a krónikus betegségek kialakulásának és a hormonrendszert is negatívan befolyásolják.


Forrás: MTI - Fotó: dinho alves