A Ménière betegség
A Ménière betegség a belső fül rendellenessége, amely spontán szédülést, halláscsökkenést, fülcsengést, ritkábban nyomásérzetet produkál a fülben. Pontos oka nem tisztázott, de úgy tűnik, a belső fülben található folyadék abnormális térfogatával vagy összetételével függhet össze.  
A betegség kialakulás 40-50 éves kor körül gyakori, de gyakorlatilag bármely életkorban jelentkezhet. Általában csak az egyik fület érintő, krónikus állapotról van szó, mégis rendelkezésre állnak olyan kezelési módok, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében, és az életminőségre gyakorolt hatásában. 

A legtöbbször előforduló tünetek és jelek a következők:
- ismétlődő spontán szédülés, amely egyensúlyvesztéssel is járhat, és általában 20 perc - 2 óra hosszú, de lehetséges, hogy sokkal tovább, akár 24 óráig is tartson, hányingert és hányást okozzon
- hallásvesztés, amelynek súlyossága változékony, különösen a betegség korai szakaszában, valamilyen mértékű tartós halláskárosodást azonban majdnem minden beteg tapasztal
- fülcsengés
- nyomásérzet a fülben

A Ménière "rohamok" gyakran a nyomásérzettel kezdődnek, fülcsengéssel folytatódnak, majd hallásának csökkenését érzékeli a beteg, és ezután következik a szédülés.

Előfordulhat, hogy a szédülés nem a Ménière betegség következménye, hanem egyéb állapotokra vagy betegségekre utal, például szélütésre, agydaganatra, szklerózis multiplexre, szív- és érrendszeri rendellenességekre. Épp ezért a következő tünetek jelentkezésekor mindenképpen forduljon orvoshoz:
- szokatlanul súlyos fejfájás
- kettős látás vagy látásvesztés
- a beszéd nehézsége
- láb és kar gyengesége
- eszméletvesztés
- botladozás, a járás nehézzé válása
- zsibbadás
- mellkasi fájdalom

A betegség oka nem ismert, az orvosok többféle kiváltó tényezőkre gyanakszanak: ezek közé tartozik az immunrendszer rendellenes működése, az allergia, vírusfertőzés, genetikai hajlam, fejsérülés, stb. Lehetséges, hogy ezek kombinációja vezet a kialakulásához. 

Gyógyítása nem lehetséges, de vannak olyan kezelési módok, amelyek könnyebbé tehetik a Ménière betegség elviselését. Gyógyszeres kezeléssel a szédülést, valamint a hányingert jól lehet kezelni, továbbá a szervezet vízvisszatartását szabályozó készítményekkel is jó eredmények érhetők el, mivel ezekkel beállítható a belső fülben lévő folyadék mennyisége és a nyomást. Rehabilitációra az szorul, akinek a rohamok között is problémái vannak az egyensúllyal, a hallókészülékek alkalmazása pedig a betegséggel gyakran együtt járó hallásromlás miatt lehet szükséges. Injekció kúrák, és akár sebészeti beavatkozások is szóba jöhetnek.


Van véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: mayoclinic.org
2014 NOV 16 03:07:59/