A Ments életet alapítvány szervátültetett gyermekeknek szervezett szórakoztató programot
Domonyvölgyben szórakozhattak együtt a transzplantált gyerekek, családjuk, valamint donorok a Ments Életet Közhasznú Alapítvány meghívására. 

"Az álmok valóra váltásának napján" mintegy háromszáz gyermeknek kínáltak látványos lovasbemutatókat, ügyességi játékokat és sztárvendégek koncertjét a Lázár-lovasparkban rendezett eseményen. A Váltsd valóra te is egy beteg gyermek álmát elnevezésű program keretében 15 gyermek kapott ajándékot.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, az esemény fővédnöke az alapítvány és a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat rendezvényét köszöntő beszédében emlékeztetett: 1991-ben született meg a gondolat, hogy az egészségügyi dolgozók, a civil társadalommal együtt hadat üzenjenek a leukémiának és más vérképzőszervi betegségeknek. 

A kezdetek nehézségeit felidézve az államtitkár szólt az új orvosi technikák, megoldások bevezetéséről, ami - mint mondta - mind a gyógyításban részt vevőknek, mind a betegeknek és családjuknak óriási kihívás volt. Hozzátette: akkor elindult a csontvelő-transzplantáció, és a Szent László kórházban azóta 550-re emelkedett a transzplantált gyermekek száma.

A volt egészségügyi miniszter tisztelettel adózott a gyógyítás folyamatában részt vevő szakembereknek, a civil társadalomnak, és sikeres folytatást kívánt. 

Rajczy Katalin, a Csontvelődonorok Egyesületének vezetője köszönetet mondott minden őssejtet, csontvelőt adó donornak. Elmondta: Magyarországon 7 ezer önkéntes donort tartanak nyilván az őssejtregiszterben (a világon 24 milliót), és közülük 16-an már tényleges donorok. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy 18 és 45 év között lehet jelentkezni a regiszterbe, és a genetikai tulajdonságok miatt magyar betegnek leginkább magyar donor tud segíteni.

Mikola József, az Ments Életet Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek elmondta: a 2011-ben létrejött civil szervezet véradó-alapítványként indult és donorszervezéssel kezdett foglalkozni, időközben azonban felismerték, hogy meg kell mutatni a társadalomnak azokat, akiknek nagyon sok vérre volt szükségük. 

A Váltsd valóra te is egy beteg gyermek álmát kampány ebből nőtt ki. Az alapítvány összegyűjti a beteg gyermekek kívánságait, a teljesítésükhöz pedig adományozót keres, akit "összehoz" a családdal - magyarázta az elnök. Szombaton 15 gyerek kapott ajándékot, volt, aki játékot kért, volt aki laptopot vagy LED tv-t szeretett volna, és ezt kapta. Teljesítették egy súlyosan beteg kisfiú kérését is, aki Párizsba szeretett volna eljutni, mert volt az álma, hogy megnézhesse az Eiffel-tornyot.

Az alapítványt Gazdag Tibor színművész, Mohácsi János orvos, Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok és Nagy Feró zenész alapította.


Forrás: www.mti.hu - fotó: USFS Region 5 (flickr.com)
2015 OKT 18 17:05:16/