A New York-i ENSZ-székházban, a világszervezet nők helyzetét vizsgáló bizottságának 59. ülésén felszólalt Novák Katalin
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédében azt hangoztatta, hogy a családpolitika nem állítható szembe a női egyenlőséggel, azt a nőpolitikával párhuzamosan hatékonyan lehet folytatni.
Az államtitkár az MTI-nek telefonon elmondta: a tanácskozás középpontjában a Nők Negyedik Világtalálkozója által 20 éve elfogadott Pekingi Nyilatkozat és Cselekvési Terv felülvizsgálata állt, annak mérlegelése, hogy a tagállamok az elmúlt két évtized során milyen eredményeket értek el a nemek közötti egyenlőség terén.
A fórumon beszédet mondott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és Ellen Johnson Sirleaf Nobel-békedíjas libériai elnök is. 
Felszólalásában Novák Katalin rámutatott, hogy Magyarországon az alaptörvényben és törvényi szinten is garantált a nők és férfiak egyenlősége.
"Ugyanakkor azt is fontosnak tartottam elmondani - amiről itt kevesebb szó esett - hogy a családok megerősítése, a családpolitika egyáltalán nem állítható szembe a nők és a fiatal lányok egyenlőségét szolgáló intézkedésekkel. Tehát a nőpolitikát a családpolitikával párhuzamosan nagyon hatékonyan lehet végezni, és mi ezt is tesszük Magyarországon" - hangsúlyozta az államtitkár.
Novák Katalin az ENSZ székházában szerdán ünnepélyesen megnyitotta a Semmelweis Ignác munkásságát bemutató kiállítást. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyagain alapuló tárlattal kapcsolatban egyebek között arról beszélt, hogy miért fontos a szüléskori, a születéskori és kisgyermekkori egészség és a nők védelme.
"A Semmelweis-hatás kifejezés azt jelenti, hogy ha valami újszerű, innovatív és szembe megy az aktuálisan ismert paradigmákkal, akkor azt automatikusan sokan elutasítják. Így volt ez Semmelweis Ignác esetében is az ő korában. Ezt talán most párhuzamba lehet állítani a fiatal lányok és nők helyzetbe hozásával és jogainak érvényesítésének ügyével" - nyilatkozott.
"Ezt is sokan úgy látják, mintha szembe menne a korábbiakkal, vagy mintha paradigmaváltás történne. Azt szeretnénk, hogyha ez nem visszautasítást szülne, hanem éppen azt ismerné fel mindenki, hogy milyen fontos, hogy támogassuk és előrelépjünk ezen a téren" tette hozzá.
"Azt az ambiciózus célkitűzést, amit az ENSZ tanácskozásán megfogalmaztak, vagyis hogy 2030-ra érjük el a nőknek és a férfiaknak a döntéshozatalban való 50-50 százalékos részvételét, természetesen magyar oldalról is támogatni tudjuk" - mondta.
Novák Katalin kedden felszólalt egy miniszteri kerekasztal-vitában is, amely arról szólt, hogyan lehetne a gazdaságot a lányok és asszonyok érdekébe állítani. Arról beszélt, hogy a magyar kormány milyen eszközökkel segít a nőknek a munka és a családi élet összeegyeztetésében.
Kitért egyebek között a részmunkaidős munkavállalásra és a munkahelyvédelmi akcióra, amelynek keretében a munkaadók kapnak járulékkedvezményt, hogyha kisgyermekes édesanyákat alkalmaznak. Elmondta, hogy a kormány óvoda- és bölcsődeépítési programokkal segíti azt, hogy az édesanyák napközben el tudják helyezni gyermekeiket. Ismertette azt a célkitűzést, hogy 2018-2020-ra el kell érni a teljes foglalkoztatottságot, ami természetesen a nőkre is kiterjed.
"Ezeknek az intézkedéseknek is köszönhetően 2014 évégére 20 éves csúcsot ért el Magyarországon a nők foglalkoztatottsága és a női munkanélküliség is jelentős mértékben csökkent. Ebben a tekintetben Magyarország az európai élbolyhoz tartozik" - mondta.
Az államtitkár szavai szerint kedden a Citizen GO nemzetközi civil szervezet a New York-i magyar ENSZ-képviseleten egy olyan petíciót nyújtott át neki és Bogyay Katalin nagykövetnek, amelynek 22 ezer aláírója köszönetet mondott Magyarországnak elkötelezett családpolitikájáért.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: MTI - Fotó: Thomas Quine (Flickr.com)
2015 MÁR 12 22:06:08/