A Richter együttműködési megállapodást kötött az SZTE-vel és az Akadémiával
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (MTA SZBK) és a Richter Gedeon Nyrt a kutatást, az oktatást és az innovációt szolgáló együttműködési szerződést kötött hétfőn. 
Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a másfél évtizedes múltra visszatekintő együttműködést megújító megállapodás aláírása előtt elmondta: azt, hogy a cég az önállóságát, a függetlenségét magyarországi központtal megőrizhette, a kutatás-fejlesztésnek köszönheti. Tavaly a vállalkozás 42 milliárd forintot fordított erre a célra.
A szakember hangsúlyozta, hogy a gyógyszeriparban felvásárlások és fúziók zajlanak, ezek a kutatás-fejlesztés visszaszorulásával járnak. A Richter azonban nem szeretne visszalépni, egyetlen kitörési pontnak a hozzáadott szellemi értéket tartják.
A vezérigazgató közölte, hogy egy gyógyszeripari cég nem lehet eredményes az akadémiai és egyetemi háttér nélkül. A Richter kiváló szakembereket kapott a két szegedi intézménytől például a szteroidkémia területén, amelyen a világon az egyik legerősebbnek számít.
A vállalkozás és az SZTE, valamint az MTA SZBK között szoros az együttműködés a központi idegrendszerrel, a biológiai és a nőgyógyászati készítményekkel kapcsolatos kutatásokban - tette hozzá.
Bogsch Erik azt mondta, az együttműködésben részt vevők közös célja, hogy lehetőséget adjanak a tehetséges fiataloknak, hogy azok Magyarországon tudják folytatni tevékenységüket, az elért eredmények pedig - anyagi értelemben is - itthon hasznosuljanak.
Szabó Gábor, az SZTE rektora hangsúlyozta, a felsőoktatási intézmény számára továbbra is fontosak a Richtertől kapott kutatási megbízások. Az egyetem azonban elsősorban nem közvetlen támogatást vár a gyógyszeripari cégtől, hanem a többi között azt, hogy sikerrel szerepeljenek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal várhatóan még az idén megjelenő pályázatain, amelyek jelentős forrással támogatják a felsőoktatási intézmények és a cégek együttműködését.


Forrás: MTI - Laurence Livermore
2015 MÁJ 12 13:32:27/